Menu
Het jaar van Niklas Moisander

Het jaar van Niklas Moisander

De eerste seizoenshelft zit er bijna op. Dat betekent dat er voor Niklas Moisander een einde komt aan een bijzonder jaar. Het jaar waarin hij terugkeerde bij Ajax. In aanloop naar Willem II – Ajax nemen blikken we (onder andere) terug op 2012 met de aanvoerder van het Fins elftal.

Zes jaar nadat hem verteld werd dat zijn sportieve toekomst niet bij Ajax lag, keerde Niklas Moisander afgelopen zomer als een gelouterde prof terug in Amsterdam. Het deed hem meer dan verwacht, zegt de Finse verdediger. ,,Voor de transfer voelde ik dat sentiment niet zo. Maar toen ik eenmaal mijn handtekening kon zetten, viel er echt iets van me af. Toen voelde het plotseling wel alsof het allemaal zo bedoeld was, alsof de cirkel rond was.”

Magisch jaar met AZ

Zijn overstap naar Ajax maakte afgelopen zomer een einde aan ruim vier mooie seizoenen bij AZ. Sinds 2008 ontwikkelde hij zich daar tot een leider een verdediging. Een rol die hij nu bij Ajax ook moet vertolken. Zijn eerste jaar in Alkmaar noemt hij ‘nog steeds ongelofelijk’. Alles viel dat seizoen op zijn plaats, voor het elftal van trainer Louis van Gaal, maar ook voor Moisander persoonlijk. Gezien de concurrentie had hij nog nergens op gerekend. Maar nadat de ploeg die uiteindelijk met een straatlengte voorsprong kampioen zou worden, zijn eerste twee wedstrijden had verloren, kreeg Moisander zijn kans als linksachter, om later door te schuiven naar het verdedigingshart. ,,Dat seizoen hing er iets magisch over ons team. Je voelde van tevoren al dat je ging winnen. Dat gevoel heb ik daarna nooit meer teruggevonden.”

Moisander: ,,Toen ik afgelopen zomer bij Ajax terugkeerde, voelde het alsof de cirkel rond was." Moisander: ,,Toen ik afgelopen zomer bij Ajax terugkeerde, voelde het alsof de cirkel rond was."

Vlieguren

Het is de sensatie die hij nu hoopt op te roepen met Ajax, waar hij in augustus terugkeerde als een gelouterde prof, een 27-jarige verdediger met volop ‘vlieguren’ achter zijn naam. ,,Het is de ervaring die je met de jaren opdoet, in al die wedstrijden die je speelt, waardoor je beter wordt”, analyseert Moisander. ,,Ik zie het nu bij het Finse elftal. Daar speel ik samen met een paar heel talentvolle, jonge jongens. Maar zij zitten vrijwel wekelijks op de bank of op de tribune bij clubs als Schalke en Borussia Mönchengladbach. En dus worden ze niet beter. Als aanvoerder maar ook als ervaringsdeskundige vertel ik die gasten dat ze niet bang moeten zijn om een stap terug te zetten, om er uiteindelijk sterker uit tevoorschijn te komen. Het is lastig, want ze verdienen vaak een flink salaris bij zulke clubs. Maar om beter te worden moet je toch routine opbouwen, door wedstrijden te spelen en te leren van de spelsituaties waarin je terechtkomt en de fouten die je maakt. Je moet leren omgaan met winst en verlies, met alles wat bij het voetbal hoort.”

Terugkeer op de Toekomst

Terugkeren op sportpark de Toekomst deed hem afgelopen zomer meer dan verwacht. ,,Voor de transfer voelde ik dat sentiment niet zo. Ook omdat de onderhandelingen vrij lang duurden. Ik was zoiets niet gewend, maakte me een beetje ongerust. Toen ik eenmaal mijn handtekening kon zetten, viel er echt iets van me af. Ik was heel erg blij en opgelucht. En er bleken hier allemaal mensen rond te lopen die ik nog kende van vroeger, de dames van het spelershome, noem maar op. Toen voelde het plotseling wel alsof het allemaal zo bedoeld was, alsof de cirkel rond was.”

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots