Menu
Het levensverhaal van Ajax' pinchhitter

Het levensverhaal van Ajax' pinchhitter

Sinds afgelopen zomer maakt Dmitry Bulykin (32) deel uit van de selectie van Ajax. De Russische spits werd gehaald als pinchhitter, maar hij is er na zijn eerste halfjaar van overtuigd dat zijn rol groter kan worden. Bulykin over Everton, Wayne Rooney, volleybal, zwemmen, ADO en Ajax.

In de kantine van sportpark de Toekomst spreekt de spits van Ajax honderduit. Over zijn jeugd in Moskou, waar hij opgroeide in een naar Russische begrippen welgestelde familie, in een sportief gezin bovendien. Zijn ouders speelden allebei volleybal op het hoogste niveau, bij de aan het Sovjetleger gelieerde omnivereniging CSKA Moskou. ,,In mijn jeugd heb ik allerlei secties van die club doorlopen”, vertelt Bulykin. ,,Met volleybal ben ik vrij snel gestopt, tot teleurstelling van mijn ouders, maar ik vond andere sporten leuker. Tot mijn zestiende hoorde ik bij de beste zwemmers van Rusland. Mijn specialisme was de rugslag. Maar toen ik de keuze moest maken, werd het toch voetbal. Ik houd er van om fysiek in duel te zijn met tegenstanders. Bij zwemmen miste ik die uitdaging. In het zwembad is het water je enige tegenstander. Dat remt je af op weg naar de finish. Dat is een gegeven en daar kun je niets aan veranderen. Dan heb ik liever een verdediger in mijn rug, die ik op verschillende manieren te slim af kan zijn.”

Geboren in 1979 maakte Bulykin de nadagen van Sovjetunie nog bewust mee, al zegt hij geen al te levendige herinneringen aan die tijd te hebben. ,,Ik heb toen ook een periode in Duitsland gewoond, waar mijn vader volleybalde. Bovendien begon ik me pas echt een beetje voor de wereld te interesseren toen ik een jaar of zeventien was en toen was Rusland al hard op weg om het land te worden zoals we het nu kennen.”

,,Tot mijn zestiende hoorde ik bij de beste zwemmers van Rusland." ,,Tot mijn zestiende hoorde ik bij de beste zwemmers van Rusland."

Voetballen leerde hij als gezegd in de academie van CSKA, maar als beginpunt van zijn carrière verkoos hij een klein contractje bij stadsrivaal Lokomotiv, de club van de spoorwegen. ,,Ik begon daar in het tweede elftal, maar al vrij snel mocht ik ook meedraaien bij het eerste, vooral ook in Europese wedstrijden. Ik heb toen ook een paar keer gescoord in de UEFA Cup, waardoor er ook wat interesse ontstond van buitenlandse clubs.”

De jonge twintiger zocht de vervolgstap echter dichter bij huis, bij een derde grootmacht uit Moskou, Dinamo, van origine de vertegenwoordiger van de Russische politie. ,,Daar beleefde ik mijn grote doorbraak. Ik groeide uit tot topscorer van het team, werd aanvoerder en schopte het tot de nationale ploeg.” Als international maakte hij het EK van 2004 mee, waar Rusland in de groepsfase sneuvelde, maar wel als enige van de uiteindelijke kampioen Griekenland wist te winnen (2-1). In dat duel maakte Bulykin het tweede Russische doelpunt.

Rond die tijd ontstond bij Bulykin ook het verlangen om zijn horizon te verbreden en zijn geluk in een buitenlandse competitie te beproeven. Meerdere clubs verwelkomden hem als stagiair, waaronder het Engelse Everton. Bulykins ogen lichten op als hij verhaalt over zijn proefperiode bij de tweede club van Liverpool, waar hij samen trainde met de toen nog ongepolijste diamant Wayne Rooney. Glimlachend biecht de Rus op dat hij ergens in een verhuisdoos nog een gesigneerd shirt van Engelands meest besproken voetballer heeft liggen. ,,Ik zag het destijds al helemaal zitten, voetballen in de Premier League. Die drie weken daar waren zo anders dan wat ik in Rusland gewend was. Het was als het verschil tussen grond en lucht.”

Maar een avontuur bij Everton kwam er nooit, omdat hij op basis van het aantal gespeelde interlands niet in aanmerking kwam voor een werkvergunning in Groot-Brittannië. En zo liep het wel vaker spaak, bijvoorbeeld als Dinamo plotseling de eerder afgesproken transfersom met een half miljoen euro verhoogde of het chequeboek trok om de speler te verleiden toch vooral in Moskou te blijven. ,,Achteraf was het voor mijn ontwikkeling veel beter geweest als ik toen naar Engeland of een andere mooie competitie was gegaan, maar het heeft geen zin om daar nu nog bij stil te staan. Uiteindelijk ben ik blij met wat het voetbal me tot nu toe gebracht heeft.”

Die laatste uitspraak is begrijpelijk, want via Duitsland en België (Anderlecht) belandde de Rus vorig seizoen bij ADO waar hij zichzelf in de picture van Ajax speelde. Met 21 goals verzorgde hij een derde van de totale Haagse productie. Bulykin is zich bewust van de heldenstatus die hij genoot in Den Haag en het krediet dat hij in één klap verspeelde door zijn overstap naar Ajax; niet de meest geliefde club in de Hofstad. ,,Natuurlijk weet ik dat er een bepaalde spanning bestaat tussen de twee clubs, dat heb ik vorig seizoen wel gemerkt. Ik respecteer ook de sentimenten bij de supporters, maar zo is het leven. Iedereen maakt zijn keuzes. Ik heb voor Ajax gekozen, voor voetbal op een hoger niveau, voor voetbal in de UEFA Champions League.”

Los daarvan denkt hij dat zijn specifieke kwaliteiten Ajax nog goed van pas zullen komen, in een seizoen dat tot nu toe teleurstellend verloopt. Bulykin: ,,Ik ben een ander type dan Kolbeinn Sigthórsson en de andere spitsen in de selectie, dat is duidelijk. Ik denk dat er nog genoeg wedstrijden komen waarin ik mijn waarde voor de club kan bewijzen, als pinchhitter maar liever nog als basisspeler. Als straks iedereen weer fit is, moeten we op de trainingen maar uitvechten wie de beste is. Maar hoe dan ook zullen we de komende maanden iedereen hard nodig hebben om onze doelen te halen.”

Dit verhaal is eerder in Ajax Kick Off verschenen

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst