Menu
'Het moet zondag tegen PSV gebeuren'

'Het moet zondag tegen PSV gebeuren'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Joël Veltman.

Het is de week van de topper tegen PSV, een duel dat vanzelfsprekend erg leeft. Het is misschien wel dé wedstrijd van het seizoen. Degene die zondag in Eindhoven wint, doet goede zaken en kan een gaatje slaan.

Dat beide ploegen afgelopen weekend averij opliepen, was voor mij wel verrassend. Ik vond PSV net als ons in goede vorm en stabiel. We wonnen allebei vrij gemakkelijk onze potjes. Zelf baalden wij natuurlijk enorm van het gelijkspel tegen NEC. Het was een mooie kans om als koploper naar PSV af te reizen. Dan moet het zondag maar gebeuren.

Gelijkwaardig
Ik denk dat PSV en Ajax elkaar weinig ontlopen. Het doelsaldo is ook min of meer gelijkwaardig. PSV is gewoon een goede ploeg. De laatste tijd krijgen ze ook wat minder doelpunten tegen. Dat betekent dat ze als team beter staan. Daarnaast hebben ze scorend vermogen. Iedere wedstrijd maken ze wel minimaal één goal.

Ik heb ook respect voor de prestaties van PSV in de Champions League. Ze hebben iets gedaan wat ons de laatste jaren niet is gelukt: overwinteren. Daarnaast hebben ze thuis een goed resultaat behaald tegen Atletico Madrid, al wordt de uitwedstrijd vanavond natuurlijk een ander verhaal. Atletico heeft, denk ik, de beste papieren. Het is een ploeg uit de wereldtop. Aan de andere kant: je weet het nooit. In 2013 hadden wij op voorhand tegen Barcelona thuis ook maar een kleine kans. Het draait ook om de vorm van de dag.

Deze pot heeft een andere lading dan de duels tegen bijvoorbeeld Feyenoord. Dat zijn echt wedstrijden op zich, met de supporters en de hele entourage eromheen. Het is vooral het affiche. Maar nu, zeker als je kijkt naar de stand op de ranglijst, gaat het echt om iets. Deze wedstrijd kan cruciaal zijn in de strijd om het kampioenschap. Hoewel we beiden dus een misstap maakten afgelopen weekend, verwacht ik dat Ajax en PSV in de laatste wedstrijden niet veel gaan laten liggen.

1 tegen 1-duels
Over mijn eigen spel ben ik redelijk tevreden. Het was in het begin wel even wennen als rechtsachter, maar het gaat inmiddels goed. Het was vooraf een klein beetje mijn angst dat ik veel in de 1 tegen 1 zou komen. In de Eredivisie heb je altijd technische en snelle linksbuitens. Maar ik ben er goed doorheen gekomen. Ik heb ook veel op 1 tegen 1-duels getraind. Het is mooi dat ik het dan ook in de wedstrijden heb kunnen laten zien.

Na PSV breekt er een interlandperiode aan. Ik zat in de voorselectie en hoop ook de definitieve groep te halen. We zijn met het Nedelands elftal een soort van opnieuw begonnen, met een jongere lichting. Het is wel een ander gevoel, want we spelen de komende tijd om niets. Aan de andere kant: duels tegen Frankrijk en Engeland zijn natuurlijk schitterend.

Uiteraard hoop ik een vaste plek in het Nederlands elftal te bereiken. Ik moet gewoon keihard werken en bij Ajax laten zien dat ik erin hoor. Om te beginnen zondag tegen PSV. Al staat een goed resultaat natuurlijk voorop!

Tekst en beeld: Ajax.nl