Menu
Het Nice van Mario Balotelli

Het Nice van Mario Balotelli

Ajax is bij de loting voor de voorronde van de Champions League gekoppeld aan OCG Nice. De Amsterdammers speelden nooit eerder een officiële wedstrijd tegen het huidige team van Mario Balotelli.

Wie Nice zegt, zegt tegenwoordig Mario Balotelli. De Italiaan verlengde eind juni zijn contract bij de Franse ploeg met een jaar. In zijn eerste seizoen scoorde hij 17 keer in 28 optredens.  Nice draaide een uitstekend seizoen in de Ligue 1 en eindigde boven Olympique Lyon en Olympique Marseille. Met een derde plaats hoefde alleen AS Monaco en Paris St Germain voorrang te worden verleend. Coach is de Zwitserse oud-voetballer Lucien Favre, de man die volgens geruchten naar Borussia Dortmund leek te gaan. In plaats van Favre vertrok echter Ajax-coach Peter Bosz naar die club in Duitsland.

Schalke 04
Vorig seizoen kwam Nice uit in de groepsfase van de Europa League. Daarin wist de ploeg thuis alleen te winnen van Krasnodar (2-1) en uit bij Salzburg. Met zes punten uit zes wedstrijden eindigde Nice als laatste in groep i, de poule die door Schalke 04 werd gewonnen. Ajacied Klaas Jan Huntelaar die toen bij de Duitse ploeg speelde, kwam in beide duels tegen Nice niet in actie.

Top in de jaren 50
De Franse club heeft een (nog) niet heel indrukwekkende palmares. De meeste prijzen werden in de jaren vijftig geboekt, vier landstitels en twee bekers. De enige prijs behaald na dat tijdperk, stamt ook alweer van 20 jaar geleden. Toen won de Zuid-Franse club de beker.

Dick van Dijk
Nice en Ajax speelden dus alleen vriendschappelijk tegen elkaar. In 1972 en in 1987 won Ajax met 4-1 van de club. Maar de Zuid-Franse club en Ajax hebben een gemeenschappelijke deler: Dick van Dijk. De - deze maand precies 20 jaar geleden - overleden oud-Ajacied scoorde in 1971 namens Ajax op Wembley in de Europa Cup finale tegen Panathinaikos. Hij vertrok in de jaren zeventig naar Nice en geldt daar nog altijd als een van de grootste spelers die de club ooit heeft gehad.

Een andere speler die voor zowel OGC Nice als Ajax speelde is de Argentijnse-Kroaat Dario Cvitanich. De aanvaller kwam in 2008 bij Ajax en vertrok - na een verhuurperiode - in 2012 naar Nice.

Lees ook: 'Nice sterkste ploeg die we konden treffen'
Lees ook:
Loting 3e voorronde UCL: Ajax treft OGC Nice

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Action Images