Menu
'Het onmogelijke gebeurt dus toch'

'Het onmogelijke gebeurt dus toch'

Ajax stond woensdagavond als het ware al met anderhalf been in de achtste finales van de UEFA Champions League. Maar na een avond met een exorbitante overwinning van Olympique Lyon in Zagreb en twee onterecht afgekeurde goals in Amsterdam moet Ajax verder in de Europa League. De kranten kozen bijna allemaal voor die twee ingrediënten in hun verslagen van de wedstrijd Ajax - Real Madrid (0-3). Lees hier het overzicht.

'Zwarte dag voor Ajax', kopt De Telegraaf donderdagochtend in het sportkatern Telesport. De journalist legt de schuld bij de arbitrage. ,,De Portugese scheidsrechter Manuel de Sousa en zijn falende assistent Joao Santos hebben Ajax de nek omgedraaid en voorkomen dat het elftal van Frank de Boer zich bij de beste zestien ploegen Europa schaarde. De landgenoten van José Mourinho waren verantwoordelijk voor de ‘schande van de ArenA’ door de Amsterdammers tegen Real Madrid twee glaszuivere doelpunten te ontnemen (0-3).” Bovendien was het scoreverloop in Zagreb waar Dinamo met 1-7 verloor van Olympique Lyon desastreus voor Ajax. ,,De Fransen werd na rust geen strobreed in de weg gelegd in Zagreb. De inmaakpartij riep Malta - Spanje (1-12), dat Oranje het EK’84 kostte, in herinnering.”

Op de voorpagina van de Volkskrant een foto van de aftocht van Ajacieden in de ArenA. Binnenin de krant is er ook ruimte genoeg voor Ajax; op pagina 7 een verslag uit de rechtzaal waar Johan Cruijff een kort geding aanspande over de voorgenomen benoeming van directieleden en op pagina 33 een wedstrijdverslag. ‘Pijnlijke thuisnederlaag voor dramatisch verdedigend Ajax’, legt de krant de schuld van de Champions League-uitschakeling vooral bij de Amsterdammers zelf, al krijgt de arbitrage er ook van langs. ‘Hun optreden was een aanfluiting, een schande voor de sport, niet alleen omdat twee treffers van Ajax om dubieuze redenen werden afgekeurd. Manuel de Sousa maakte zich belachelijk, met als schrijnend dieptepunt het moment waarop hij een tweede bal buiten het veld wilde schieten en slechts een meter of drie overbrugde. Maar Ajax bleef niet gevrijwaard van schuld. Het twijfelde te veel over hoe te voetballen, viel te vrijblijvend aan en verdedigde dramatisch.”

Het AD heeft een foto van Johan Cruijff op de algemene voorpagina van de krant en de uitslag van de wedstrijd slechts in cijfers. Maar op het katern Sportwereld zien we een treurende Gregory van der Wiel met de tekst ‘Wat een drama!’, met in een kader de beide uitslagen uit de poule. ‘Ajax genekt door Real én Olympique’, luidt de kop boven het wedstrijdverslag. Speciale aandacht krijgt de grensrechter in een apart artikel: ‘Grensrechter maakt met blunders treurige dag compleet’. ,,Ontgoocheld stapten de spelers van Ajax gisteravond van het veld na de nederlaag tegen Real Madrid (0-3). Het ongeloof gebeiteld in de gezichten. Met dit scenario hadden ze geen rekening gehouden.”

‘Het onmogelijke gebeurt dus toch’, kopt NRC Next boven het verslag waarbij een foto van een scorende Higuaín met een verslagen Blind en Vermeer. ,,Ajax maakte voor rust twee keer een zuiver doelpunt, maar tot woede van het publiek keurde de Portugese scheidsrechter Manuel de Sosa treffers van Nicolas Lodeiro en Vurnon Anita, op aangeven van zijn grensrechter af. Fans in de Arena reageerden furieus. De woede sloeg om in angst, onmacht en totale apathie toen bleek dat Lyon een bijna onmogelijke inhaalrace had bewerkstelligd.”

‘Uitschakeling mokerslag voor Ajax’, weet de journalist van het artikel dat deze ochtend is afgedrukt in het Noordhollands Dagblad en vanmiddag ook in Het Parool staat omdat beide kranten tot de Gemeenschappelijke Pers Dienst behoren. ,,De roep om technische hulpmiddelen in het voetbal die de arbitrage ondersteunen, zal na gisteravond in Amsterdam luider klinken dan ooit. Ajax werd tegen Real Madrid (3-0 nederlaag) twee glaszuivere doelpunten onthouden en dat kost de club miljoenen.”

Tekst en foto: Ajax.nl