Menu
Het prachtige seizoen van Jong Ajax in een notendop

Het prachtige seizoen van Jong Ajax in een notendop

Jong Ajax sloot het seizoen in de Jupiler League af met een knappe tweede plaats in de eindrangschikking. Deze prestatie betekende verreweg het beste resultaat sinds Jong Ajax in het seizoen 2013-2014 toetrad tot het betaald voetbal.

In de seizoensouverture tegen FC Emmen trad Jong Ajax nog aan met Andre Onana in het doel en een verdedigingscentrum bestaande uit Davinson Sanchez en Matthijs de Ligt. Voor laatstgenoemde betekende dit het debuut in het betaald voetbal. De Ligt kon toen uiteraard nog niet bevroeden dat hij tien maanden later misschien wel een Europese finale zou gaan spelen.

Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri: talent én speler van het jaar in de Jupiler League.
Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri: talent én speler van het jaar in de Jupiler League.

Het begin van het seizoen kenmerkte zich door zeer sterke thuiswedstrijden en wisselvallige uitbeurten. Waar Jong Ajax buiten Amsterdam regelmatig verloor, veegde het op sportcomplex de Toekomst tegenstanders compleet van de mat. FC Oss en Achilles ’29 moesten er met respectievelijk 7-0 en 7-1 aan geloven. Na de eerste 8 wedstrijden hadden zowel Vaclav Cerny, Richairo Zivkovic, Mateo Cassierra en Vince Gino Dekker al een hattrick op hun naam staan.

'Van de veldspelers die meer dan 10 wedstrijden in Jong Ajax speelden wisten alleen Terry Lartey-Sanniez en Markus Bay het net niet te vinden.'

Toen Jong Ajax eind oktober met 0-4 de bietenbrug op ging tegen VVV-Venlo leek er even een moeilijke periode aan te breken, maar in de daaropvolgende 11 wedstrijden wist Jong Ajax liefst 9 keer te winnen. In die fase werd de stevige basis gelegd voor die uiteindelijke tweede plaats. Ook werd voor het eerst het periodekampioenschap gewonnen. Met zes overwinningen uit de laatste zeven wedstrijden kende Jong Ajax een sterke slotfase en werden alle aanvallen op plek twee uitstekend gepareerd.

Onafhankelijk
Jong Ajax was niet afhankelijk van één of enkele grote sterren, al werd het beste voetbal gespeeld met Frenkie De Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri op het middenveld. Van de veldspelers die meer dan 10 wedstrijden in Jong Ajax speelden, wisten alleen Terry Lartey-Sanniez en Markus Bay het net niet te vinden.

Damil Dankerlui kwam dit seizoen het vaakst in actie van alle Jong Ajacieden.
Damil Dankerlui kwam dit seizoen het vaakst in actie van alle Jong Ajacieden.

Ook valt op dat Jong Ajax in tegenstelling tot eerdere seizoenen veel minder vaak gebruik maakte van spelers uit het eerste elftal die op basis van hun leeftijd niet direct in ‘Jong’ Ajax horen. Sterker nog, coach Marcel Keizer heeft vaker een beroep moeten doen op spelers uit Ajax O19, omdat de vaste Jong Ajacieden al ingezet werden in het eerste elftal.

De uitverkiezing van Nouri voor speler van het jaar in de Jupiler League en De Jong voor talent van het jaar geeft aan dat niet alleen Jong Ajax een geweldig seizoen heeft gedraaid, maar dat ook voor Ajax-1 het talent steeds nadrukkelijker aan de deur klopt.

Enkele bijzondere feitjes over het seizoen van Jong Ajax:

* Jong Ajax eindigde het seizoen op 76 punten, minimaal 26 meer dan in de 3 vorige seizoenen waarin het uitkwam in de Jupiler League.

* Jong Ajax scoorde in 38 wedstrijden liefst 93 keer, verreweg het vaakst van alle clubs uit de Jupiler League. Alleen NEC scoorde deze eeuw vaker in één seizoen (2013-2014, 100 keer)

* Jong Ajax had dit seizoen liefst 22 verschillende doelpuntenmakers, verreweg het meest van alle clubs in het betaald voetbal. Opvallend is dat de topscorer van Jong Ajax, Vaclav Cerny, pas op plek 11 van de topscorerslijst is terug te vinden. Cerny scoorde 15 keer.

* Naast Vaclav Cerny haalden ook Mateo Cassierra (11) en Abdelhak Nouri (10) de dubbele cijfers.

* Nouri was bovendien de Ajacied met de meeste assists (11). Na Nouri volgden Pelle Clement (9), Frenkie de Jong en Vaclav Cerny, die beiden 8 keer aangever waren.

* Damil Dankerlui kwam dit seizoen het vaakst in actie van alle Jong Ajacieden. Hij maakte in 36 van de 38 wedstrijden zijn opwachting. Ook Noussair Mazraoui kwam vaak in actie, hij miste slechts 5 wedstrijden.

* Bij 16 van de 19 clubs kwam er meer publiek dan gemiddeld af op de thuiswedstrijd van hun club tegen Jong Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Naben
Foto's: Pro Shots