Menu
Het seizoen van Ajax in cijfers

Het seizoen van Ajax in cijfers

Ajax greep zondag door een 1-1-gelijkspel bij De Graafschap naast de landstitel. Het was voor de Ajacieden een teleurstellende ontknoping van een seizoen waarin vooral verdedigend goed werd 'gescoord'. Een aantal statistieken op een rij.

In totaal maakte Frank de Boer in competitieverband gebruik van 25 spelers. De minste speelminuten waren daarbij weggelegd voor Sam Hendriks – negen minuten in het uitduel met Vitesse – en de meeste voor Joël Veltman: 3026. Laatstgenoemde begon net als Nemanja Gudelj alle 34 wedstrijden in de basis. Siem de Jong was in het seizoen 2012-2013 de laatste Ajacied die alle competitieduels werd opgesteld.

Vaste krachten
Veltman werd in slechts twee wedstrijden voortijdig naar de kant gehaald, thuis tegen Heracles en Roda JC, en miste maar 34 minuten. Gudelj maakte vier keer geen negentig minuten vol. De Serviër werd in november voor het laatst gewisseld. Negen spelers in de Eredivisie misten geen enkele minuut, overigens allemaal keepers.

Veltman en Gudelj staan ook hoog genoteerd in het klassement van gemaakte overtredingen: namelijk tiende en dertiende. Veltman maakte er 58, 25 minder dan de 'gemeenste' speler van de Eredivisie: Christian Santos. Gudelj werd vier keer minder dan Veltman teruggefloten.

Joël Veltman: de Ajacied met de meeste minuten in de benen.
Joël Veltman: de Ajacied met de meeste minuten in de benen.

Veltman komt er op andere lijstje juist weer goed van af. Hij maakte de meeste intercepties van alle spelers uit de Eredivisie en verstuurde bovendien de meeste passes.

Het seizoen 2015-2016 leverde vier officiële debutanten uit de eigen jeugdopleiding op. Naast Hendriks waren dat Robert Muric, Vaclav Cerny en Donny van de Beek. Muric kwam tot twee optredens in de Eredivisie, Cerny tot zeven en Van de Beek tot acht.

Clean sheets
Ajax kan in verdedigend opzicht uitstekende cijfers overleggen. Liefst negentien keer werd de nul gehouden, met afstand het meeste van alle clubs uit de Eredivisie. In deze eeuw werd enkel in het seizoen 2009-2010 vaker het eigen doel schoon gehouden: twintig maal.

Ook werden slechts 21 tegentreffers geïncasseerd. PSV deed het in dat opzicht met dertien clean sheets en 32 tegentreffers een stuk minder goed. De Eindhovenaren hebben juist wel weer betere cijfers in aanvallend opzicht. PSV was met 88 goals de productiefste ploeg van de Eredivisie, gevolgd door Ajax (81) en AZ (70). Arek Milik is Ajax' clubtopscorer met 21 goals, goed voor de derde plaats op de topscorerslijst.

Veldverwijzing
Ajax zou voor de Fair Play Prijs in aanmerking kunnen komen. De Ajacieden werden het minst vaak bestraft met een gele kaart: 42. FC Twente kreeg er twee meer. Ajax ontving dit hele seizoen ook maar twee rode kaarten in de Eredivisie. Vier ploegen deden het in dat opzicht beter met slecht één veldverwijdering.

Amin Younes kende een prima seizoen bij Ajax en maakte als linksbuiten een goede indruk. Toch is er een bedenkelijke statistiek voor de Duitser. Hij mocht 27 keer in de basis beginnen, maar maakte slechts acht keer het laatste fluitsignaal op het veld mee. Geen speler in de Eredivisie werd zo vaak gewisseld als Younes. Een andere buitenspeler van een topclub, Luciano Narsingh, zag zichzelf achttien keer vervangen worden.

Amin Younes werd het vaakst gewisseld in de Eredivisie.
Amin Younes werd het vaakst gewisseld in de Eredivisie.

Ondanks het mislopen van de titel kan het seizoen van Ajax niet als slecht worden betiteld. De Ajacieden leden in december bij FC Utrecht hun laatste nederlaag en bleven vervolgens achttien duels zonder nederlaag. In de vijf grootste Europese competities én de Eredivisie bleef alleen Ajax ongeslagen in 2016.

Het verlies in Utrecht was ook de enige nederlaag op vreemde bodem dit seizoen. Ook in eigen huis moest Ajax een keer een nederlaag slikken, tegen PSV. De Eindhovenaren gingen ook een keer uit en thuis onderuit.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees