Menu
Het sfeerteam

Het sfeerteam

In de jaren '70 was er al sprake van een onofficieel sfeerteam. Toentertijd kwamen we niet verder dan het werpen van wc-rollen en andere attributen (o.a. varkenspoten), maar toch werd er toen ook al van alles gedaan om meer sfeer in ons toenmalige stadion De Meer te krijgen.

Historie

In de jaren '80 kreeg het sfeerteam meer en meer gestalte. Enige prominente Ajaxfans gingen zich steeds duidelijker profileren als zijnde de initiatoren voor diverse sfeeracties. Denk aan bijvoorbeeld de diverse afscheidceremonies die toen werden georganiseerd voor vertrekkende spelers (o.a. afscheid Rob de Wit, Stefan Pettersson, Frank Rijkaard).

Met de overgang naar het huidige stadion, de Amsterdam ArenA, werd de noodzaak van een sfeerteam van steeds groter belang. De tijden veranderen en ook de stadions. De vertrouwde, kleinschalige “De Meer” is ingeruild voor een multifunctioneel voetbal stadion. Met ook een paar nadelen, denk aan grotere afstand tot het speelveld, grotere tribunes etc. Deze aspecten gaven geen echte inspiratie tot een verbetering van de sfeer tijdens wedstrijden van onze club.

Mede daarom is het initiatief genomen om een officieel sfeerteam in het leven te roepen. Een aantal Ajacieden heeft destijds de aanzet gegeven tot wat het sfeerteam nu is. Met vallen en opstaan heeft het sfeerteam getracht om het grote stadion toch een sfeervolle ambiance te geven.

Tegenwoordig bestaat het sfeerteam uit een aantal vaste vertegenwoordigers van verschillende vakken op zowel de Noord - als Zuidzijde. Daarnaast is er een grote groep vrijwilligers die de vaste vertegenwoordigers regelmatig ondersteunt bij grote sfeeracties zoals tijdens de Europacupwedstrijden.

Plannen en budget

Ajax stelt jaarlijks een budget beschikbaar en verleent in samenwerking met de ArenA het sfeerteam faciliteiten om sfeeracties in het stadion mogelijk te maken. Er wordt op regelmatige basis door leden van het sfeerteam overleg gevoerd met zowel Ajax als de ArenA. Daarin worden de plannen besproken en bekeken op hun haalbaarheid.
De plannen worden veelal bedacht door sfeerteamleden zelf, maar ook ideeën die onder de supporters in het stadion leven bereiken de sfeerteamleden. Deze ideeën kunnen op verschillende manieren aan het sfeerteam duidelijk gemaakt worden, ten eerste door de leden persoonlijk aan te spreken op de tribunes of in het supportershome. Maar ook is het mogelijk om gebruik te maken van het officiële e-mailadres van het sfeerteam, sfeerteam@ajax.nl.


Activiteiten

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd rondom het sfeerteam. De ruimte waar het sfeerteam zijn spullen opslaat is voor een gedeelte grondig verbouwd, er zijn enkele goede naaimachines aangekocht (o.a. om alle spandoeken aan elkaar te naaien en dan praat je al gauw over zo’n slordige 20 kilometer stof per seizoen). Ook heeft het sfeerteam het afgelopen seizoen uitgepakt met enige geruchtmakende acties, zoals het vak410-doek dat voor aanvang van de Champions League wedstrijd tegen Juventus werd vertoond, een choreografie over de hele noordtribune uit respect voor Rinus Michels en de entourage tijdens de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen tegen Groningen, de noordkant werd in een Amsterdamse zijde omgetoverd en de Zuidkant in een Ajaxzijde. Het oudste en bekendste voorbeeld van onze activiteiten zijn de “Europacup vlaggetjes” die voorafgaand aan de Europese wedstrijden door het sfeerteam bij alle stoelen worden klaargelegd.
Al dit soort acties zijn een voorbeeld van de activiteiten die door het sfeerteam geïnitieerd worden.
Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de inbreng van de tientallen vrijwilligers die vanuit het hele land in hun vrije tijd regelmatig naar de ArenA komen of op andere locaties bezig zijn met de voorbereidingen van de tifo-acties. Zonder al deze vrijwilligers is het voor ons onmogelijk om de grote acties te houden en deze mensen zijn dan ook van grote waarde voor het hele sfeerteam. Wil jij je ook aanmelden om ons te ondersteunen stuur ons dan een mailtje naar sfeerteam@ajax.nl

Wij zien onze grote sfeeracties als een toneelstuk waarbij wij het script schrijven en de regie voeren, echter voor een goede uitvoering hebben wij de medewerking nodig van de “toneelspelers” op de tribune. Zo proberen wij een decor te creëren waarin de hoofdrolspelers op het veld optimaal kunnen presteren.

Toekomstplannen

Alle acties van het sfeerteam verlopen volgens de richtlijnen van de ArenA, Ajax en de KNVB. Hierbij wordt ook veiligheidsadvies ingewonnen bij de brandweer. Naast het feit dat we meer sfeer in het stadion willen creëren gaat de veiligheid van onze medesupporters boven alles.
Voor het komende seizoen liggen er heel wat plannen op de plank om weer groots uit te pakken. Het eerste voorbeeld daarvan hebben wij al kunnen presenteren vlak voor de opkomst van de beide elftallen voor de Johan Cruijff Schaal. Twee megadoeken van 50 bij 26 meter werden op de Zuidtribune 1e en 2e ring vertoond.
Ook wil het sfeerteam zich meer gaan profileren tijdens uitwedstrijden, met o.a. spandoeken, bandieri’s, etc.

Ondanks dat wij, als sfeerteam, het initiatief nemen, juichen wij eigen initiatieven van supporters zoals het meenemen van eigen vlaggen en spandoeken natuurlijk toe.
Samen met de steun van de supporters willen wij ons doel realiseren om de nummer 1 te zijn in de tifocompetitie. Een competitie die je niet in de overzichten van Talpa zal terugvinden, maar die zeer zeker opgemerkt wordt in het stadion!