Menu
Het sociale gezicht van Ajax Cape Town

Het sociale gezicht van Ajax Cape Town

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de elfde aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan de clinic die Cape Town gaf in Johannesburg.

Onlangs waren de Zuid-Afrikaanse Ajacieden in Randburg, een wijk in Johannesburg waar ze de jeugd een onvergetelijke middag bezorgden. ,,We geven zo'n twee tot drie keer per jaar buiten Kaapstad clinics aan kinderen. De ene keer in sloppenwijken, de andere keer in zo'n wijk als Randburg; een goede wijk in Johannesburg waar de kinderen het wat beter hebben", legt trainer Maarten Stekelenburg uit. Nadat zijn ploeg op vrijdagavond een thriller van een wedstrijd had gespeeld (3-2 nederlaag), wachtten zaterdag de kinderen op Ajax.

,,Ajax staat bekend om zijn sociale gezicht", weet Stekelenburg. ,,Wij doen wekelijks sociaalmaatschappelijke dingen in Kaapstad, maar dus ook buiten de stad. De bekendheid van Ajax wordt elk jaar groter merk ik. Dat Ajax vorig seizoen als tweede eindigde, heeft de club een enorme boost gegeven. Ajax wordt nu als een grotere club gezien als voor dat seizoen."

De spelers, hier Thembinkosi Fanteni, zetten zich vaak in voor de Afrikaanse jeugd. De spelers, hier Thembinkosi Fanteni, zetten zich vaak in voor de Afrikaanse jeugd.

Ongeveer 150 kinderen - afkomstig van FC Randburg en van andere clubs uit de LFA (Local Football Association) - vermaakten zich opperbest met de profvoetballers. ,,Het is een geweldige ervaring", vindt Stekelenburg. ,,Het is goed voor de kinderen om te zien dat hun droom om voetballer te worden te verwezenlijken is. Bij ons spelen jongens die eenzelfde achtergrond hebben; het zijn hun rolmodellen. Ze komen naar de kinderen toe en geven ze hoop voor de toekomst. We hadden zeven stationnetjes op de training en per groepje twee of drie spelers. Na tien minuten draaiden we door. De oefeningen varieerden van afwerken op het doel tot ‘hoe doe je een warming-up’."

De spelers zien het geven van een clinic niet als een opgave. Velen kennen de situatie van de kinderen uit eigen ervaring. ,,Bovendien is het zó dankbaar. De spelers, inclusief Sander Westerveld, voor wie het nieuw was, vonden het een fantastische ervaring."

Aan het einde van de clinic kregen de kids een poster en werd een handtekeningensessie belegd om van elke speler een krabbel op de poster te krijgen. ,,Dit is heel dankbaar werk", spreekt Stekelenburg uit de grond van zijn hart. Komende weken is Ajax Cape Town elke zaterdag te vinden in de wijken van Kaapstad waar Roadshows worden gegeven. Wat dat precies inhoudt, zal binnenkort in deze rubriek terug te lezen zijn."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town.com

Maarten Stekelenburg kijkt toe bij 'een stationnetje'. Maarten Stekelenburg kijkt toe bij 'een stationnetje'.