Menu
'Het ultieme Ajax-gevoel'

'Het ultieme Ajax-gevoel'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Thomas Wolvers wat Ajax voor hem betekent.


Supporter: Thomas Wolvers
Leeftijd: 23 jaar
Woonplaats: Leiden
Seizoenkaarthouder? Nee, maar ik ga wel elk seizoen een aantal keer naar de ArenA. Eén keer per jaar ga ik samen met mijn vader. Ik geef hem voor zijn verjaardag altijd twee kaartjes. Bij voorkeur zit ik achter één van de doelen. Daar is het altijd gezellig.
Fan van Ajax sinds?
,,Ajacied ben ik vanaf mijn geboorte of eigenlijk vanaf het moment dat ik met mijn vader voetbal ging kijken. Ik kan me nog herinneren dat Ajax in 1992 de UEFA Cup won. Ik denk dat ik vanaf dat seizoen de club fanatiek begon te volgen."
Met wie kijk je naar de wedstrijden van Ajax?
,,Ik kijk vaak voetbal samen met vrienden in een sportcafé in Leiden. Daar staan meerdere schermen. We kijken dan naar Ajax en met een één oog ook Engels voetbal. De Europese wedstrijden kijk ik meestal thuis. Deze avonden zijn voor mij het ultieme Ajax-gevoel. Eerst lekker eten met vrienden en daarna met een biertje voetbal kijken. Mijn vader komt ook wel eens langs, maar dat komt vooral omdat hij geen kabeltelevisie heeft en daarom niet elke wedstrijd kan zien."
Mooiste Ajax-moment?
,,Dat is de hele reeks van de Champions League in 1994 en 1995. Ik was toen nog jong, maar heb het heel bewust meegemaakt. Vaak moest ik eerst zelf trainen en daarna mocht ik dan de eerste helft van Ajax kijken. Toen ze verder in het toernooi kwamen, mocht ik soms ook voor de tweede helft opblijven. De mooiste wedstrijd vond ik de uitwedstrijd in Triëst. AC Milan had een straf gekregen en mocht tegen Ajax niet in hun eigen stadion spelen. In deze wedstrijd bleek pas echt hoe goed Ajax was. Milan wilde revanche voor de nederlaag in Amsterdam, maar kwam al na enkele minuten op een 0-1-achterstand door een prachtig doelpunt van Jari Litmanen. Uiteindelijk werd het zelfs 0-2. Ik kan me nog herinneren dat Frank Rijkaard na afloop met een hand op zijn hart een ereronde maakte langs het Italiaanse publiek. Een prachtig moment."
Mooiste Ajax-doelpunt?
,,De goal van Dani tegen Atletico Madrid in de Champions League van 1997. Het was het eerste seizoen waarin we moesten leren leven met het feit dat Ajax niet meer zo goed was als de voorgaande jaren. Ze hadden het in de uitwedstrijd in Madrid ongelofelijk moeilijk. In de verlenging schoot Dani toen ineens met een prachtig schot de bal over de keeper. Het was een mooi doelpunt op een zeer belangrijk moment."
Favoriete Ajax-speler op dit moment?
,,Luis Suarez. Hij gaat wel eens voor eigen succes en maakt schwalbes, maar we moeten niet vergeten dat het een Uruguayaan is. In zijn vaderland klappen de mensen op de tribune voor een schwalbe. Het belangrijkste is dat het een geweldige voetballer is. Wanneer hij de bal krijgt, weet je dat er iets gaat gebeuren."
Favoriete Ajax-speler uit de historie?
,,Dennis Bergkamp. Dat was ook al de favoriete speler van mijn opa en mijn vader. Het was een iel, verlegen mannetje, maar hij was ongelofelijk goed. Soms was hij in zijn acties geniaal. Ook Patrick Kluivert is één van mijn favorieten. Er wordt veel negatief over hem gepraat, maar in zijn tijd bij Ajax speelde hij fantastisch. Hij was al op jonge leeftijd op zijn top. Misschien is zijn doelpunt in de Champions Leaguefinale van 1995 wel zijn carrière-killer geworden. Hij had op 18-jarige leeftijd zijn hoogtepunt al bereikt."
Favoriete club naast Ajax?
,,Die heb ik niet. Wel heeft AZ mijn sympathie. Dit komt vooral door de manier van spelen. Die lijkt veel op de spelopvatting van Ajax. Je kunt goed zien dat er veel mensen met een Ajax-verleden actief zijn."
Ajax is voor mij...
,,Voetbal. Ajax speelt het spel zoals het bedoeld is en zoals het moet. Voor het attractieve Ajax-spel kom je naar het stadion. Ik kan niet begrijpen dat Italianen voetbalgek zijn. Hun manier van spelen is toch niet om aan te zien?"