Menu
'Het was een fantastisch jaar'

'Het was een fantastisch jaar'

Tijdens de laatste dagen van 2012 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2012 hun jaar. In aflevering 1: Frank de Boer. Hij werd voor de tweede keer in anderhalf jaar kampioen met Ajax. Vlak voor de jaarwisseling maakt de 112-voudig international de balans op.

De kantine van de Toekomst is nagenoeg verlaten op deze donderdagmiddag. De aanwezige kerstversiering maakt er toch nog een beetje sfeervol geheel van. Op de achtergrond klinkt ‘Senza Una Donna’ van Zucchero. Als een van de laatsten is Frank de Boer (42) op het sportcomplex van Ajax aanwezig. Het is dag de na de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Groningen. Een duel dat De Boer af en toe aan de perfecte wedstrijd deed denken. ,,Ik heb die avond echt heel rustig op de bank kunnen zitten. Geen enkel moment hebben we het gevoel gehad dat we de wedstrijd uit handen zouden geven. Daar wil je uiteindelijk naar toe als staf.”

Is Ajax verder dan vorig jaar om deze tijd?

,,Als team zijn we zeker verder. We spelen steeds vaker op de manier zoals we dat als technische staf voor ogen hebben. Hopelijk zet zich dat straks na de winterstop nog verder door. Dan komen steeds dichter in de buurt van de perfecte wedstrijd.”

Wat valt er nog te winnen?

,,De details. Neem bijvoorbeeld dat continue domineren tegen FC Groningen. We hebben de tegenstander de hele wedstrijd onder druk gezet en raakten niet van de wijs toen ze een ander systeem gingen spelen. De spelers konden die wedstrijd overal op anticiperen. Ik heb het gevoel dat ze dergelijke momenten steeds beter gaan herkennen. Vervolgens komt het dan nog op enkele details aan.”

Frank de Boer: ,,Eigenlijk maak je als trainer eenzelfde soort ontwikkeling als speler door. Je komt in situaties terecht die je al eerder hebt meegemaakt. Het is gewoon een kwestie van meer routine.” Frank de Boer: ,,Eigenlijk maak je als trainer eenzelfde soort ontwikkeling als speler door. Je komt in situaties terecht die je al eerder hebt meegemaakt. Het is gewoon een kwestie van meer routine.”

In mei werd Ajax voor de 31ste keer kampioen. En na de eerste seizoenshelft strijdt Ajax als enige Nederlandse club nog op drie fronten. Wat voor gevoel bewaar je aan het afgelopen jaar?

,,Het jaar 2012 was voor zowel Ajax als mij persoonlijk een fantastisch jaar. Het jaar begon met die ongelofelijke inhaalrace naar het kampioenschap. Een seizoen na het behalen van de derde ster was ook deze titel bijzonder omdat Ajax voor het eerst in jaren weer eens twee keer achter elkaar kampioen werd.”

Zal je er tijdens de feestdagen nog eens aan terugdenken? Of speelt voetbal dan even geen rol?

,,Ajax speelt altijd door mijn hoofd, maar anders dan wanneer het seizoen bezig is. Ik zal straks vast wel even aan het trainingskamp in Brazilië denken, maar verder zullen de feestdagen vooral in het teken staan van uitrusten en familie. Het is voor iedereen goed om even stoom af te blazen. Zowel voor de spelers als voor de staf. Fysiek kan iedereen het nog wel aan, maar met name het mentale gedeelte vraagt tijdens de winterstop om rust. Daarom is het goed dat iedereen nu tien dagen vrij heeft. Even niet aan de training of volgende wedstrijd denken, maar gewoon lekker uitslapen.”

Hoe brengt de trainer van Ajax de kerstdagen door?

,,We beginnen op Kerstavond met cadeautjes onder de kerstboom voor de kinderen. Eerste Kerstdag brengen we met de familie door en op Tweede Kerstdag heb ik een kok ingehuurd. Samen met een aantal bevriende stellen en mijn broer Ronald gaan we dan uitgebreid eten. Lekker een vier á vijf gangen diner met goede wijnen. Ik wil op dergelijke dagen altijd veel mensen om me heen hebben. Dat vind ik gezellig.”

Je hebt er inmiddels twee volledige kalenderjaren als hoofdcoach van Ajax opzitten. Welke stappen heb je in 2012 gezet?

,,Op alle gebieden heb ik stappen gemaakt. Zowel op managementgebied alsook op tactische gebied. Eigenlijk maak je als trainer eenzelfde soort ontwikkeling als speler door. Je komt in situaties terecht die je al eerder hebt meegemaakt. Dan weet je dus of je de vorige keer goed hebt gehandeld of dat je het beter anders kunt aanpakken. Het is gewoon een kwestie van meer routine.”

Een ander memorabel moment uit 2012 was de aanstelling van de directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar. Hoe heb jij dat als voormalig teamgenoot beleefd?

,,Ik ken Marc en Edwin uiteraard al jaren. We hebben samen veel meegemaakt. Na onze voetbalcarrières hebben we altijd contact gehouden. Het is mooi dat we nu zoveel jaren later weer samen tot de Ajax-familie behoren. Op de Toekomst liepen al behoorlijk wat oud-spelers rond, maar dan meestal in de functie van trainer. Een oud-speler als directeur is iets nieuws. Zowel voor hen als voor mij. Het is toch weer anders dan de rol die Dennis Bergkamp, Wim Jonk en ik binnen de club hebben. Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat deze twee oud-spelers nu in de directie van Ajax zitten. Marc is logischerwijs iets meer gelouterd in zijn functie omdat hij hiervoor bij Go Ahead Eagles heeft gewerkt. Voor Edwin is zijn baan als marketingdirecteur nieuw. Gelukkig heeft hij in de persoon van algemeen directeur Michael Kinsbergen een goede man naast zich. Ik heb er alle vertrouwen in.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst