Menu
'Het was een heel speciaal jaar'

'Het was een heel speciaal jaar'

2015 was een jaar waarin een aantal jeugdige Ajacieden doorbrak. Riechedly Bazoer was de eerste en zette de toon. Met onuitwisbare inkt nestelde de middenvelder zichzelf op de nationale en ook internationale voetbalkaart. ,,Het is een heel speciaal jaar geweest”, blikt Bazoer terug. ,,Vooral ook vanwege mijn debuut in het Nederlands elftal. Het is niet veel mensen gegeven om op 19-jarige leeftijd al voor Oranje te mogen spelen.”

Het vervelende en tevens mooie van clichés is dat ze vaak op waarheid berust zijn. Dat het in de voetballerij snel kan gaan, is een veel gebezigde voetbalwijsheid. Eentje die Bazoers opmars overigens perfect belichaamd.

,,Vorig jaar rond deze tijd kon je mijn situatie eigenlijk vergelijken met die van Donny van de Beek nu”, stelt Bazoer. ,,Ik had net mijn debuut gemaakt en het ging goed. De winterstop brak aan en vervolgens gingen we op trainingskamp naar Qatar. Daar wilde ik doordrukken. Het ging vrij goed en ik kreeg complimenten van de trainer. Sindsdien is het vrijwel continu in een stijgende lijn gegaan. Die lijn wil ik komend jaar doorzetten.”

Bazoer realiseerde zich begin 2015 al dat zijn carrière een vlucht kon gaan nemen. ,,Het past binnen de filosofie van Ajax en van de trainer om jonge jongens de kans te geven. Als je het goed doet, maakt het niet uit hoe oud je bent. Ik wist dat ik het kon en in me had, maar ik moest het ook laten zien.”

Lovende kritieken
En zo geschiedde. Bazoer maakte indruk, kreeg lovende kritieken en besloot in stijl met de winnende goal tegen De Graafschap, de laatste wedstrijd voor de winterstop. Terugkijkend is er één moment dat overheerst. ,,Als ik aan 2015 denk, moet ik vooral aan mijn debuut in het Nederlands elftal denken. Die zal me m’n hele leven bijblijven.”

,,Ik zat er eerder al bij tegen Kazachstan en Tsjechië”, vervolgt Bazoer. ,,Toen heb ik helaas geen minuten gepakt. De volgende interlandperiode werd ik weer opgeroepen en tegen Wales mocht ik wel spelen.” Bazoer viel drie minuten voor tijd in voor Arjen Robben.

Een smetje waren de hamstringklachten die Bazoer overhield aan de Klassieker. Opgeteld bij wat ander fysiek ongemak zijn dat de spaarzame vervelende herinneringen aan 2015. ,,Ik heb een paar tegenslagen met blessures gehad. Mijn knie tegen Feyenoord en die hamstringblessure. Dat is gewoon pech. Gelukkig was het allemaal niet zo zwaar dat ik er lang uit ben geweest.”

Zijn knieklachten hoopt Bazoer in de winterstop volledig achter zich te laten. ,,Als voetballer wil je altijd voetballen, maar als ik heel eerlijk ben, komt de winterstop mij wel even goed uit. Ik heb nog een beetje last van mijn knie. Dat kan nu helemaal herstellen.”

,,Als een onomstreden basisspeler zie ik mezelf nog niet."
,,Als een onomstreden basisspeler zie ik mezelf nog niet."

Voetbal werd de kleine Bazoer met de paplepel ingegoten. ,,We zijn een echte voetbalfamilie. Ik was altijd aan het voetballen op het pleintje en mijn broer ook. Hij heeft ook BVO-voetbal gespeeld. Mijn zusjes zaten ook op voetbal, maar nu niet meer.”

Zijn familie is voor Bazoer ‘heel erg belangrijk’. ,,Mijn vader, mijn moeder, mijn broer en mijn twee zusjes, iedereen”, somt Bazoer op. ,,Maar ook mijn mattie Justin Carolina, die ik al van jongs af aan ken. Daar ga ik regelmatig mee om.  Verder ben ik niet veel buiten op straat, meestal thuis. Daar hou ik van. Ik ben zelf een nuchter persoon en mijn omgeving is dat ook. We bekijken rustig wat er op ons afkomt.”

Broer Irchandly is tevens Bazoers zaakwaarnemer. Hij vertegenwoordigt in meerdere opzichten veel waarde. ,,Ik ben vaak bij mijn moeder, maar ook af en toe bij hem. Hij woont in IJburg en het is lekker om na een late wedstrijd bij hem te kunnen slapen. Dan kijken en bespreken we meestal de wedstrijd nog eens. Wat ik goed heb gedaan en wat beter kon. Hij geeft me altijd tips. Het is fijn als je zo’n broer hebt. Omdat hij zelf ook op hoog niveau voetbal heeft gespeeld, weet hij wat de valkuilen zijn. Als ik bijvoorbeeld even niet gefocust ben, legt hij me dat uit.”

Irchandly speelde als zaakwaarnemer een belangrijke rol in een ander hoogtepunt van 2015: Bazoers contractverlenging tot 2020 in maart. ,,Daar sprak vertrouwen uit, zowel vanuit Ajax als vanuit mij. Ik heb hier nog zeker een aantal jaar te gaan en wil mooie dingen meemaken bij Ajax. Vooral prijzen winnen.”

Yaya Touré
Op termijn hoopt Bazoer over te stappen naar een ‘mooie buitenlandse club’. Wellicht is de Premier League een optie. Een competitie waarin Yaya Touré speelt, een speler met wie Bazoer vaak wordt vergeleken. Zelf kan hij zich daar wel redelijk in vinden. ,,Laat ik vooropstellen dat ik nog lang niet zover ben als hem. Maar hij heeft wel power en dat zit ook in mijn spel. Hij is een box-to-box-speler en dat ben ik zelf ook.”

Frank de Boer beoordeelde Ajax’ eerste seizoenshelft met een 5,5. ,,Een logisch cijfer”, vindt Bazoer. ,,We wilden overwinteren in de Europa League en verder in de beker gaan. Dat is niet gelukt. Alleen in de competitie draait het lekker.”

Dan resteert de vraag wat voor rapportcijfer Bazoer voor zichzelf in petto heeft. ,,Het is een heel mooi en speciaal jaar voor me geweest. Persoonlijk geef ik het jaar 2015 een 8”, grijnst hij. Om daar aan toe te voegen: ,,Ik blijf elke dag keihard trainen om te laten zien wat ik kan. Als een onomstreden basisspeler zie ik mezelf nog niet. We hebben veel goede middenvelders.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst