Menu
'Het was een nuttige trip naar Cyprus'

'Het was een nuttige trip naar Cyprus'

Iedere weeks schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Tessel Middag.


Op het moment van schrijven ben ik net terug van een 12-daagse trip met het Nederlands elftal naar Cyprus, waar we hebben meegedaan aan de Cyprus Cup. Donderdagavond om half 11 landden we op Schiphol. Vanwege het tijdsverschil met Cyprus was het voor ons gevoel nog een uur later. Het was daarom best pittig toen ik me vanochtend om 9 uur in de collegebanken moest melden.

Het nadeel van zo’n lange tijd van huis is dat ik bij terugkomst altijd een achterstand voor mijn studie heb opgelopen. Het lukt nooit echt goed om tijdens een trip met Oranje veel te studeren. Ik kan er uiteindelijk minder tijd insteken dan ik me vooraf voorneem. Ik weet dat het hoort bij topsport, maar fijn is het niet. Omdat ik me niet goed had kunnen inlezen, was ik voor het college van vanochtend eigenlijk niet voldoende voorbereid. Dat komt het discussiëren niet ten goede.
Door het voetbal heb ik al wat vertraging opgelopen. Momenteel volg ik één vak en dat hoop ik in de zomer af te ronden. Vlak na het WK staat er nog een tentamen op het programma. Als ik die haal, is het vak binnen. Ik moet zorgen dat ik voor het WK mijn voorbereidingen heb getroffen, zodat ik me tijdens het toernooi kan focussen op het voetbal.

Het is al met al een nuttige trip in Cyprus geweest. We hebben in totaal vier wedstrijden gespeeld en de bondscoach koos ervoor om het eerste en tweede team ieder twee duels te laten spelen. Daardoor kwamen we allemaal om de vier dagen in actie, een ritme dat we ook op het WK hebben. Het was ook nuttig om tegen Australië te spelen, dat qua niveau vergelijkbaar is met Nieuw-Zeeland, onze eerste opponent in de groepsfase van het WK.

Met twee gelijke spelen en twee nederlagen waren de resultaten niet goed, maar we hoeven daar geen conclusies aan te verbinden. Het belangrijkste was dat iedereen twee wedstrijden op internationaal niveau heeft kunnen spelen. Het was ook niet de doelstelling om eerste te worden op de Cyprus Cup. We worden dat liever op het WK.

In totaal waren zeven speelsters van Ajax in de selectie vertegenwoordigd en zes daarvan hebben woensdag nog gespeeld, onder wie ik. Zaterdag wacht voor ons alweer de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. Dat is kort dag, maar in principe moeten twee dagen rust genoeg zijn.
Ik verwacht een extra gemotiveerd Heerenveen, omdat de beker de kortste weg is naar een prijs. Zij zullen volle bak gaan. Het is aan ons om daar een passend antwoord tegenover te stellen. Voor Ajax is de beker ook erg belangrijk, we willen hem graag prolongeren.

Volgende week volgt de wedstrijd waar het omgaat: de kraker tegen Standard Luik. Als we nog kampioen willen worden, zullen we die pot moeten winnen. In Cyprus waren ook drie speelsters van Standard Luik van de partij en werd er al regelmatig over de wedstrijd gepraat. Ik heb veel vertrouwen in een goed resultaat. Het wordt een lastige wedstrijd, maar ik denk dat wij voor eigen publiek Standard moeten kunnen verslaan.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst