Menu
‘Het was een seizoen met ups & downs’

‘Het was een seizoen met ups & downs’

Dit is mijn laatste blog van het seizoen en ik schrijf deze vanuit Nederland. Ik heb vakantie, maar heb niet stilgezeten. In het Pinksterweekend heb ik het internationale toernooi in Uitgeest bezocht, waaraan zowel de jeugd van Ajax Amsterdam als die van Ajax Cape Town deelnamen. Ik was benieuwd hoe de Zuid-Afrikaanse jongens het zouden doen in andere omstandigheden dan ze zijn gewend. Er liepen veel bekende mensen rond en het was leuk die weer even te spreken. Al hadden ze natuurlijk weinig tijd omdat ze druk met hun eigen team bezig waren.

Het seizoen is dus voorbij. Een jaar van ups & downs waarin we op een tiende plaats zijn geëindigd met Ajax Cape Town. Een plaats waarvoor we drie maanden geleden getekend zouden hebben, maar omdat we op de laatste speeldag nog achtste stonden, is het toch teleurstellend dat we tiende eindigen. We moesten van de nummer laatst winnen om die belangrijke achtste plaats te halen, maar de mentale energie en wil om te winnen leek wel te ontbreken. Of men dacht dat het vanzelf zou gaan.

,,Een tiende plaats is uiteindelijk ook wel de plaats waar we horen, denk ik. We waren niet consistent genoeg."

Het hielp ook niet dat we met tien man kwamen te spelen na een rode kaart. Het is vooral jammer dat we die achtste plek niet wisten te behalen, omdat we nu niet mogen deelnemen aan de MTN-Cup aan het begin van volgend seizoen. Daarmee zou veel geld te verdienen zijn geweest voor de club en de spelers. Maar goed, het is niet gelukt en een tiende plaats is uiteindelijk ook wel de plaats waar we horen, denk ik. We waren niet consistent genoeg.

Vorige week woensdag ging mijn vakantie in en ben ik naar Nederland gekomen. Op 20 juni keer ik weer terug naar Kaapstad. Ajax Cape Town wil met mij door als hoofdtrainer, maar het is de vraag hoe Amsterdam daar tegenover staat. Ik heb nog een halfjaar-contract als hoofd jeugdopleiding, maar die functie wordt sinds een paar maanden door Hans Vonk ingevuld.

,,Nu kan ik echt mijn stempel drukken op het team."

Zelf kijk ik er naar uit om vanaf het begin van het seizoen met de groep te werken als hoofdtrainer. Je bent in die functie toch dichterbij wat je wilt bereiken met zelf opgeleide spelers bij een club: goede prestaties van het eerste team. Nu ik vanaf het begin start, kan ik écht mijn stempel op het team drukken.

Door de afgelopen maanden weet ik wat ik kan verwachten, heb ik ervaring opgedaan met kleedkamerdynamieken en de cultuur binnen het eerste team. Dan is het prettig om met die wetenschap in je bagage op ‘nul’ te kunnen starten. Ik ga met een ander gevoel het seizoen in dan toen ik instapte. Daar heb ik zin in en ik hoop dat ik de ervaringen ook volgend seizoen weer met jullie kan delen.