Menu
Het WK: Debuten Ajacieden

Het WK: Debuten Ajacieden

Negen Ajacieden maken hun opwachting op het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, dat volgende week van start gaat. Een enkeling debuteerde een jaar, of zelfs pas drie maanden, geleden in het nationaal elftal en is toch al verzekerd van een plaats in de definitieve selectie voor het WK.

Maarten Stekelenburg
De doelman van Ajax maakte op 3 september 2004 zijn debuut in het Nederlands elftal. In de oefeninterland tegen Liechtenstein (3-0) verving Maarten Stekelenburg ervaren keeper Edwin van der Sar na rust. Stekelenburg hield de nul en daarmee kon zijn debuut niet beter verlopen. Bondscoach Marco van Basten complimenteerde na afloop de 21-jarige goalie voor zijn invalbeurt. Na het afscheid van Van der Sar werd Stekelenburg de eerste doelman van Oranje. Hij speelde tot nu toe 26 interlands. Het WK in Zuid-Afrika is het eerste WK waar Stekelenburg zal keepen.

Eyong Enoh
Het is een jaar geleden dat Eyong Enoh zijn debuut maakte in het Kameroense team. Toenmalig bondscoach Otto Pfister nam Enoh op in de selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Marokko. Tijdelijke bondscoach Thomas Nkono – Pfister stapte een week voor dit duel op – liet Enoh debuteren tegen de Atlasleeuwen. De wedstrijd in Yaoundé eindigde doelpuntloos. Toch was het debuut van Ontembare Leeuw Enoh een feestje waard. De huidige Franse bondscoach Paul Le Guen neemt Enoh mee naar Zuid-Afrika. De middenvelder keert dan voor even terug naar het land waar zijn profloopbaan begon.

Luis Suarez
De aanvoerder en goaltjesdief van Ajax maakte op 8 februari 2007 zijn debuut voor het Uruguayaanse elftal. Het was geen geruisloos debuut van Suarez, die toen nog bij FC Groningen speelde. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen Colombia kreeg hij een rode kaart wegens kritiek op de scheidsrechter. Een vroegtijdig vertrek van het veld is de speler echter niet nadelig geworden. Suarez is tegenwoordig een van de belangrijkste schakels geworden in het nationaal elftal van Uruguay. Samen met Atlético Madrid-speler Diego Forlán vormt hij de aanvalshoede. Suarez behoort tot de 23 Uruguay-spelers die op het WK in actie komen.

De eerste thuiswedstrijd van Van der Wiel tegen Schotland. Foto: Louis van de Vuurst/Ajax.nl De eerste thuiswedstrijd van Van der Wiel tegen Schotland. Foto: Louis van de Vuurst/Ajax.nl

Gregory van der Wiel
In Tunis, de hoofdstad van Tunesië, betrad Gregory van der Wiel op 11 februari 2009 het veld om zijn debuut te maken in het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk gaf de rechtsback vijf minuten voor het eindsignaal speeltijd. Nederland speelde het oefenduel met Tunesië gelijk (1-1). Van der Wiel speelde goed en kreeg de volgende wedstrijd tegen Schotland (WK-kwalificatie) een basisplaats toegekend. De Ajacied heeft tot nu toe 8 interlands achter zijn naam staan. Het WK wordt het eerste grote toernooi voor Van der Wiel.

Dennis Rommedahl
Dennis Rommedahl maakte op 16 augustus 2000 zijn debuut in het Deens elftal. Hij startte in de basis als nummer ‘10’ tegen de Faeröer Eilanden. Denemarken won met 2-0.
Inmiddels heeft Rommedahl 93 interlands achter zijn naam staan. Samen met Jon Dahl Tomasson, Martin Jørgensen en Thomas Sørensen is hij een van de meest ervaren spelers van het Deens elftal.

Marko Pantelic
De Servische spits maakte op 15 november 2003 zijn debuut in het nationaal elftal van het toenmalige Servië en Montenegro. De Servisch-Montenegrijnse formatie verloor met 4-3 van tegenstander Polen. Pantelic speelde tot nu toe 29 keer voor Servië en scoorde vijf keer.

Demy de Zeeuw
Toen Demy de Zeeuw nog in dienst was bij AZ maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Slovenië. In de EK-kwalificatiewedstrijd op 28 maart 2007 debuteerden in totaal drie spelers: Afellay, Koevermans en De Zeeuw, die John Heitinga verving. Met drie debutanten wist Nederland met 0-1 te winnen van Slovenië.
Het WK is voor De Zeeuw niet het eerste grote voetbaltoernooi waar hij aan deelneemt. Tijdens het EK in 2008 won hij met 2-0 van poulegenoot Roemenië. In totaal speelde De Zeeuw 24 keer in het Oranje-shirt.

Lodeiro in duel met de Zwitser Valon Behrami. Foto: Pro Shots/Action Images Lodeiro in duel met de Zwitser Valon Behrami. Foto: Pro Shots/Action Images

Nicolas Lodeiro
Nicolas Lodeiro maakte in 2009 deel uit van Uruguay U-20 op het Wereldkampioenschap U-20 in Egypte. De talentvolle en technisch begaafde speler maakte een zeer goede indruk en bondscoach Oscar Tabarez selecteerde hem voor het eerste elftal van Uruguay. Hij debuteerde voor Uruguay in november 2009 tijdens de dubbele confrontatie met Costa Rica. Beide landen streden om een WK-ticket in Zuid-Afrika. Net als Suarez is ook Lodeiro opgenomen in de definitieve selectie voor het WK.

Christian Eriksen
Voor de winterstop van het seizoen 2009-2010 speelde Christian Eriksen nog in Ajax A1. Daarna ging het snel. De talentvolle speler werd bij het eerste elftal gehaald, maakte zijn competitiedebuut, speelde Europees voetbal én werd door bondscoach Morten Olsen opgeroepen voor het Deens elftal. Een jongensdroom die uitkwam. Op 3 maart 2010 droeg Eriksen voor het eerst de kleuren van Denemarken in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk. De Denen verloren met 2-1, maar voor Eriksen voelde dit verlies als een overwinning aan. De teller van het aantal interlands staat nog op 3. Maar dat aantal zal nog wel omhoog gaan aangezien de 18-jarige speler is opgenomen in de definitieve selectie voor het WK in Zuid-Afrika.


Tekst: Ajax.nl
Bovenste foto: De Zeeuw vervangt Heitinga tegen Slovenië. Pro Shots/Stanley Gontha