Menu
‘Het zal net een training lijken’

‘Het zal net een training lijken’

Ajax bereidt zich in Zagreb voor op de confrontatie in de Europa League met Dinamo Zagreb. Woensdagavond trainde Ajax en schoven trainer Martin Jol en Urby Emanuelson aan voor de persconferentie in het aanloop naar het Europese duel.

In de stromende regen werkte Ajax 24 uur voor de aftrap een oefensessie af in het Maksimir Stadion. De ambiance in het stadion zal donderdag ongeveer gelijk zijn, omdat Dinamo Zagreb onlangs een straf van de UEFA kreeg wegens supportersrellen rondom het Europa League-duel bij FC Timisoara. De resterende twee thuisduels moeten de Kroaten zonder eigen publiek afwerken. De enige toeschouwers in het Maksimir Stadion (dat uit een kleine 40.000 plaatsen bestaat) zullen slechts 160 Ajax-supporters, pers, sponsors en (club)officials zijn.

Voorafgaand aan de training van de negentien Ajacieden ging het tijdens de persconferentie uiteraard over de bijzondere omstandigheden waarin Ajax donderdagavond het vierde groepsduel zal afwerken. Martin Jol had, voor zover hij zich kon herinneren, in Engeland één keer een duel zonder publiek meegemaakt. ,,Maar hoe dat allemaal precies zat, weet ik niet meer. Het is alweer even geleden. Er staat me weinig meer van bij.”

Terwijl het buiten pijpenstelen regende, werden de woorden van Urby Emanuelson tweevoudig vertaald. De Nederlandse uitspraken van beide Ajacieden transformeerden in Engels, waarna de woorden even later in het Kroatisch werden uitgelegd.

,,Het zal niet makkelijk worden”, vervolgde de trainer van Ajax in het Nederlands. ,,Voor veel spelers zal het de eerste keer worden dat ze een belangrijk duel zonder publiek spelen. Door de omstandigheden lijkt het dan op een grote trainingspartij, maar dat is het natuurlijk niet. Het is daarom extra belangrijk dat de spelers zich goed motiveren. En dat zal moeilijker en anders zijn omdat er geen publiek in het stadion zit. Daarnaast is het voor ons gewoon een belangrijk duel. We hebben de punten nodig.”


De stoelen van het Maksimir Stadion blijven ook donderdagavond leeg. De stoelen van het Maksimir Stadion blijven ook donderdagavond leeg.

Emanuelson maakte ooit twee keer eerder mee hoe het is om voor lege tribunes te spelen. Als speler van Jong Ajax speelde hij enkele jaren geleden de duels tegen Jong Feyenoord in een lege Kuip en een lege ArenA. Dat was het gevolg van een eerder incident bij die wedstrijd rondom de Feyenoorders Van Persie en Acuna. ,,Wat ik me ervan herinner is dat je elkaar goed kan horen in het veld. Dat zal morgen waarschijnlijk ook het geval zijn. Dat is dan het enige positieve aan de lege tribunes, want het liefst speel je als voetballer natuurlijk voor publiek.”

Ajax kan donderdag een goede slag slaan in poule A. Momenteel deelt Ajax de koppositie met Anderlecht. Beide ploegen hebben vijf punten in de vorige drie duels vergaard. ,,Als we hier winnen zijn we zo goed als zeker door”, zei Emanuelson vanachter de tafel in de perskamer van Dinamo Zagreb. De Kroatische club heeft nog een beroep bij de UEFA lopen om een deel van de straf (naast twee thuisduels zonder publiek kreeg de ploeg ook drie punten in mindering, waardoor de teller nu op nul staat, red.) te ontlopen. Volgens Jol zal een verandering in het puntendeel van de straf weinig aan de wedstrijd van morgen veranderen. ,,Dinamo moet hierna nog twee duels spelen en kan dus zelfs nog op negen punten komen in deze poule.”

Afgelopen weekend verloor de koploper in de Kroatische competitie met 2-1 bij Hajduk Split. Ook moet Dinamo donderdagavond sterspeler Mario Mandzukic missen. De aanvaller, die tijdens de UEFA Cup-ontmoeting in 2007 nog twee keer tegen Ajax scoorde in de ArenA, kampt met een blessure. Voor Emanuelson verandert er door die informatie, en het feit dat Ajax zondag de belangrijke competitiewedstrijd tegen koploper FC Twente speelt, niets aan zijn benadering van de wedstrijd. ,,We houden geen rekening met het duel tegen Twente. Ook omdat een overwinning hier ons verder kan brengen in Europa.”

Op de vraag of Emanuelson verwacht of hij zijn flow van de afgelopen wedstrijden een vervolg kan geven, zei de Ajacied: ,,Dit goede gevoel probeer ik uiteraard zo lang vol te houden. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor het hele team. De achterste lijn stond al goed en nu gaan we ook nog scoren. Dat lijkt het of je onoverwinnelijk bent, maar we moeten er gewoon keihard met elkaar voor werken.”

In de reeks van belangrijke wedstrijden zal het donderdagavond een bijzondere gewaarwording worden in het lege stadion. ,,Of ik mijn spelers er nog speciaal op ga voorbereiden?,” herhaalde Jol de vraag vanuit de perszaal. ,,We trainen vanavond zonder publiek. Dat is een goede oefening”, besloot hij met een glimlach.


Met assistent-trainer Michael Lindeman voorop, werkten de Ajacieden een lange training af. Met assistent-trainer Michael Lindeman voorop, werkten de Ajacieden een lange training af.

Mitchell Donald in actie. Mitchell Donald in actie.

De Ajacieden trainden in de stromende regen. De Ajacieden trainden in de stromende regen.

Maarten Stekelenburg maakt een redding. Maarten Stekelenburg maakt een redding.

De Ajacieden verplaatsen het doel. De Ajacieden verplaatsen het doel.

Emanuelson springt omhoog. Emanuelson springt omhoog.