Menu
HETT-toernooi feest voor iedereen

HETT-toernooi feest voor iedereen

Op de Toekomst vond woensdagmiddag het jaarlijkse HETT-toernooi plaats. In totaal kwamen er 32 teams van eerstejaars F-pupillen in actie, met AFC F3 als uiteindelijke winnaar. Volgende week woensdag (aanvang 14:00 uur) is de tweede en laatste dag van het HETT-toernooi, ditmaal voor de tweedejaars F-jeugd.

De HETT-toernooien bieden ieder jaar weer een mooi spektakel op de Toekomst. De naam van het evenement verwijst naar de amateurverenigingen uit de Hoofdklasse, Eerste klasse, Tweede klasse en Topklasse waarmee Ajax een samenwerkingsverband onderhoudt. Manager jeugdscouting Jasper van Leeuwen vertelt dat de organisatie van het toernooi ‘een echte traditie is’. ,,Eigenlijk vieren we hiermee de samenwerking die Ajax en de deelnemende amateurclubs met elkaar hebben. Onze partnerclubs zijn erg belangrijk voor Ajax; vanuit de nieuwe visie van de jeugdopleiding stellen we dat onze verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de poorten van De Toekomst. Daarom investeert Ajax ook steeds meer tijd en middelen in de samenwerkingen. Veel jongens komen tijdens dit toernooi voor het eerst hier op de Toekomst, wat natuurlijk een belevenis is. Het is voor velen van hen een onvergetelijke dag.’’

Op het HETT-toernooi werd, net als vorig jaar, 6-tegen-6 op een kleiner veld gespeeld. Ajax is ervan overtuigd, in navolging van landen als Spanje en België waar men dit al langer doet, dat het voor de ontwikkeling van spelers beter is als in hun eerste voetbaljaren de nadruk ligt op het ontwikkelen van techniek, fijne motoriek en handelingssnelheid. Voetballen in een kleine ruimte helpt hierbij, omdat daarmee vaardigheden als de eerste aanname, het wegdraaien bij een tegenstander of het opzetten van een korte combinatie optimaal getraind worden. Wanneer er op deze leeftijd 7-tegen-7 op een half veld gespeeld wordt, zie je dat de afstanden voor deze leeftijdsgroep te groot zijn, waardoor fysieke aspecten als loopvermogen en kracht relatief gezien belangrijker worden. Ook het aantal balcontacten per speler ligt veel hoger in de kleinere ruimtes en hetzelfde geldt voor het aantal goals, acties en reddingen van de keepers.

Succesmomenten en plezier horen centraal te staan bij de pupillen en het spelen binnen de juiste kaders vormen daartoe een grote bijdrage. De cultuur van het straatvoetbal, van waaruit generaties topvoetballers groot zijn geworden, keert hierdoor stap voor stap terug in de opleiding. Niet alleen tijdens het HETT-toernooi, maar ook via de zogenoemde Twin Games. Dit initiatief van Ajax krijgt sinds dit seizoen landelijke navolging, in samenwerking met de KNVB, via diverse pilot competities waarin een aantal BVO’s deelnemen.

Naast het voetballende aspect, stond vooral het plezier maken met elkaar centraal. Jasper van Leeuwen en Peter Musters (coördinator amateurclubs) hoopten naast goed voetbal ook ‘een hoop stralende gezichten’ te zien. Dit werd ook door Wim Jonk benoemd in het welkomstwoord in het programmaboekje: ,,Doe je best, laat zien hoe goed je kunt voetballen, maar vergeet vooral niet te genieten!’’ En zoals hieronder op de foto’s is terug te zien, is dat zeker gelukt.

Na afloop van een mooie voetbaldag bleek uiteindelijk het pupillenteam van AFC F3 het sterkste team. In de spannende finale versloeg zij RKAV Volendam. De aanwezige scouts verkozen Jonas Veltman van Koninklijke HFC tot beste speler van het toernooi en Jozeph Arik van sv Diemen tot beste keeper. Zij kregen elk een beker en mochten op de foto met Bryan Roy. Ajax F2 werd wel eerste in de poule, maar strandde in de kwartfinale door een verloren strafschoppenserie tegen sv Hoofddorp.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

32 teams namen woensdagmiddag op de Toekomst deel aan het HETT-toernooi. 32 teams namen woensdagmiddag op de Toekomst deel aan het HETT-toernooi.
Ajax F2 liet zien over veel kwaliteit te beschikken, maar strandde helaas in de kwartfinale. Ajax F2 liet zien over veel kwaliteit te beschikken, maar strandde helaas in de kwartfinale.
RKAV Volendam veroverde een mooie tweede plaats. RKAV Volendam veroverde een mooie tweede plaats.
AFC was het beste team van de dag en nam de beker mee naar huis. AFC was het beste team van de dag en nam de beker mee naar huis.
Jonas Veltman werd verkozen tot speler van het toernooi. Jonas Veltman werd verkozen tot speler van het toernooi.
De beste keeper van het toernooi was volgens de scouts Jozeph Arik van sv Diemen. De beste keeper van het toernooi was volgens de scouts Jozeph Arik van sv Diemen.