Menu
Hetzelfde liedje klinkt in de ArenA

Hetzelfde liedje klinkt in de ArenA

Naast de aloude Ajax Marsch schalt er dezer dagen nog een terugkerende tune door de Amsterdam ArenA: duels die er gespeeld worden, vallen intussen te schikken onder de noemer 'hetzelfde liedje'. Ook tegen Heerenveen presenteerde Ajax zich vrijdagavond weer als een ploeg met goede bedoelingen, die smoren in een gebrek aan vertrouwen en scorend vermogen. En dus zei trainer Danny Blind in zijn samenvatting van de doelpuntloze wedstrijd: ,,Ik verval in herhaling, maar voetbal bestaat ook louter uit herhalingen. Je giet ze alleen af en toe in een ander jasje.''

Bij een ploeg in vorm lijkt voetballen vaak vanzelf te gaan. Spelers weten intuïtief van elkaar waar ze staan of waarheen ze bewegen. Dat is een gevoel wat ontstaat, wat langzaam groeit, wat niet valt op te wekken. Je kunt op het trainingsveld eindeloos spelpatronen, hoekschoppen en aanvalslijnen repeteren, de garantie ontbreekt dat ze in de praktijk uitpakken zoals je wilt. Het is het probleem waar Ajax momenteel mee worstelt. Het is als een overslaande langspeelplaat.

De ploeg van Blind doet allicht zijn uiterste best om de ban te breken, maar loopt zichzelf daarbij nogal eens voorbij. Te vaak lijkt het harde werken ten koste te gaan van de accuratesse, zowel in de aannames als in de afwerking. Dat laatste springt tot dusver het meeste in het oog. Al drie competitiewedstrijden op rij slaagden de Amsterdammers er niet in te scoren, iets wat zeker naar hoofdstedelijke maatstaven beschamend is. De twee verliespunten van vrijdagavond brachten het totaal op vijftien, terwijl de Eredivisie pas tien rondes onderweg is. ,,Ik besef dat deze achterstand niet des Ajax is'', zei Blind na afloop. ,,De enige houvast die we hebben, is het voetbal. In fases zie je terug dat dat de goede kant op gaat.''

Vrijdagavond was het vooral de openingsfase waarin Ajax perspectiefrijk voetbal tentoonspreidde. Met bij vlagen verfijnd combinatiespel zocht de thuisploeg een weg richting het doel van ex-Ajacied Boy Waterman, met enkele aardige mogelijkheden als gevolg. Yannis Anastasiou (de Griek kreeg een basisplaats toebedeeld) schoot een voorzet van Babel rakelings naast, Pienaar slaagde er niet in te scoren na een combinatie tussen Anastasiou en Boukhari en twee inzetten van Babel ontbeerden de benodigde beheersing. En dan was er nog een situatie waarbij de ArenA schreeuwde om een strafschop, toen Michel Breuer een tackle plaatste op de bal en daarbij ook Nigel de Jong raakte. Scheidsrechter Van Hulten wilde van geen strafschop weten.

Naast het onbenut laten van de kansen is er nog een terugkerend thema: de blessures. Er gaan nauwelijks wedstrijden voorbij waarin alle Ajacieden fysiek ongeschonden uit de strijd komen. Dit keer was het zelfs zo erg dat Blind noodgedwongen alle wisselmogelijkheden moest verbruiken. Halverwege de eerste helft viel Hatem Trabelsi uit met een hamstringblessure, Steven Pienaar hield het met eenzelfde kwetsuur iets langer vol en Hedwiges Maduro hield een pijnlijke enkel over aan een ongelukkige landing. Het is onzeker of het trio woensdag inzetbaar is, als Ajax het in Bern opneemt tegen FC Thun.

Met John Heitinga, Thomas Vermaelen en Mauro Rosales als invallers in een team dat op voorhand Wesley Sneijder moest missen vanwege een schorsing, ging Ajax er in de tweede helft niet beter op spelen. Kansen waren er evengoed, waarbij Waterman knap redde op een inzet van Boukhari. Nigel de Jong en Anastasiou waren op hun beurt net te laat om een voorzet van Rosales binnen te lopen. In blessuretijd werd een goal van De Jong afgekeurd, omdat Anastasiou bij het verlengen van een pass zeven centimeter buitenspel had gestaan. De assistent-scheidsrechter had dat knap geconstateerd.

Indien gehonoreerd had De Jongs treffer de winnende kunnen zijn, ook omdat Heerenveen onnauwkeurig omsprong met de mogelijkheden die het in de tweede helft kreeg. Maarten Stekelenburg bracht bekwaam redding bij een schot van Lasse Nilsson en de doorgaans zo trefzekere Klaas Jan Huntelaar slaagde erin voor open doel naast te koppen.

Ook de persconferentie van Blind paste precies in het stramien van de afgelopen weken, waarin alles al eens gevraagd en gezegd werd. ,,Het is een herhaling van zetten”, antwoordde de trainer van Ajax op de vraag welke mogelijkheden hem nog resten. ,,We kunnen de vinger steeds op dezelfde wond leggen, maar het is voor iedereen inmiddels wel duidelijk waar het aan schort. Ik zal op twee dingen blijven hameren. We moeten onze stinkende best doen en het in de voetballende oplossingen zoeken. Aan de inzet mankeert het nooit bij deze jongens en dat is ook het minste wat je mag verwachten.’’