Menu
'Heuglijke dag als je mooie cijfers schrijft'

'Heuglijke dag als je mooie cijfers schrijft'

Ajax maakte vrijdag bekend over het boekjaar 2013-2014 een nettowinst van € 16,6 miljoen te hebben gemaakt. ,,Het is een heuglijke dag als je mooie cijfers schrijft”, sprak financieel directeur Jeroen Slop tevreden.

De winst was mooi, maar wel iets lager dan vorig seizoen toen er nog € 18,2 miljoen winst werd gerealiseerd. ,,Dat vraagt wellicht om uitleg”, gaf Slop samen met algemeen directeur Michael Kinsbergen in een select gezelschap van journalisten toe. ,,We kunnen zeggen dat het voetbalgedeelte goed gaat. De cijfers zijn een reflectie van de sportieve prestaties en ook de loyaliteit van de fans zie je er in terug. Wat ons onder andere heeft tegen gewerkt ten opzichte van vorig jaar is dat er een lagere variabele opbrengst van hoofdsponsor Aegon was. En het faillissement van OAD betekende een vermindering met een paar ton.” Kinsbergen voegde daar verder aan toe dat het goed gaat met de sponsoring, getuige de stijging van de omzet door onder andere de sponsoren CST, Coca Cola en de Vriendenloterij.

Inhakend op Aegon zei Kinsbergen dat hij ‘vertrouwen heeft in de opvolging van Aegon’ en dat de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor ‘er goed uitziet’. Meer wilde hij uiteraard niet kwijt over de invulling van het nieuwe hoofdsponsorschap en welke naam vanaf 1 januari 2015 op het shirt van Ajax zal moeten prijken.

Door het verkopen van vele spelers en de winst die weer werd geboekt voelt de financieel directeur een bepaalde druk van de buitenwereld. ,,Het lijkt wel of er een drang van de buitenwereld is dat we de portemonnee moeten trekken. We mogen weliswaar spreken van een stevig eigen vermogen maar zolang de overige reserves nog negatief zijn door verliezen uit het verleden is het onverstandig verbintenissen aan te gaan. We willen die negatieve reserves van ruim twintig miljoen inlopen naar nul. Pas dan kunnen we weer uitgeven.”

Slop: ,,We willen die negatieve reserves van ruim twintig miljoen inlopen naar nul." Slop: ,,We willen die negatieve reserves van ruim twintig miljoen inlopen naar nul."

De clubleiding werkt aan een meerjarenplan. ,,We kijken drie tot vijf jaar vooruit”, legt Kinsbergen uit. ,,Wat hebben we nodig om onze doelstelling te behalen? We zullen daarin alles meenemen. Ajax van de beurs halen is echter niet aan de orde, want die behoefte is er niet. Ajax gaat ook niet voor financiële maximalisatie, maar wel voor sportieve op een gezonde financiële basis. We proberen onze faciliteiten op de Toekomst op topniveau te brengen. Dat doen we zodat we de jeugd alles kunnen bieden. Wij geven ze echt de kans en als je je zover hebt ontwikkeld dat je een stap hoger kan maken in je carrière dan werken we ook mee aan die volgende stap. Natuurlijk zal je altijd jongens houden die dat traject niet willen volgen en al voor hun zestiende vertrekken. Omdat ze denken dat het elders beter is. We gebruiken het winnen van de Champions League in 1995 ook als voorbeeld. Dat team was volgens mij gemiddeld ook slechts 21,8 jaar jong en had zoveel kwaliteit. Het kan dus wel, dat een club als Ajax zo’n prijs wint.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst