Menu
'Hier heb ik van gedroomd'

'Hier heb ik van gedroomd'

Geheel volgens de filosofie van Ajax krijgen ook jonge keeperstalenten de kans zich tijdens het trainingskamp in Oostenrijk verder te ontwikkelen. Vanwege de afwezigheid van Oranjedoelman Jasper Cillessen wordt de ervaren Kenneth Vermeer deze week in Oostenrijk geflankeerd door de keeperstalenten Peter Leeuwenburgh (20) en Xavier Mous (18).

,,Ik train deze week met allemaal jongens die ik normaal gesproken op tv zie spelen.” Aan het woord is Xavier Mous. De in Aerdenhout geboren doelman speelt al acht jaar bij Ajax en behoort vanaf dit seizoen tot de selectie van Jong Ajax. Hij mag deze week in het Oostenrijkse Alpengebied aan het grote werk ruiken. ,,Het gaat er sneller en harder aan toe. Voor mij is dit een heel leuke en leerzame ervaring. Hier heb ik van gedroomd toen ik acht jaar geleden in de jeugdopleiding van Ajax begon.”

Voor Leeuwenburgh is dit al zijn elfde seizoen bij Ajax. Sinds de E-junioren heeft hij in talloze Ajax-teams onder de lat gestaan. Inmiddels is hij de opvolger van Mickey van der Hart als derde doelman in de Ajax-selectie. Van der Hart speelt dit seizoen op huurbasis bij Go Ahead Eagles. Het geeft Leeuwenburgh de kans om nieuwe stappen te zetten. ,,Vorig seizoen heb ik al best vaak met de selectie meegetraind. En ook het trainingskamp in Indonesië was voor mij een goede ervaring”, aldus de doelman die vorig seizoen tijdens het bekerduel met ASWH al eens op de bank mocht zitten.

Peter Leeuwenburgh en Xavier Mous dromen van een toekomst in het betaald voetbal. ,,Je wordt bij Ajax in ieder geval heel goed opgeleid als keeper. Mocht het hier dus uiteindelijk niet lukken, dan kan je via een andere weg in het betaald voetbal belanden." Peter Leeuwenburgh en Xavier Mous dromen van een toekomst in het betaald voetbal. ,,Je wordt bij Ajax in ieder geval heel goed opgeleid als keeper. Mocht het hier dus uiteindelijk niet lukken, dan kan je via een andere weg in het betaald voetbal belanden."

In vergelijking met spelers moeten keepers bij Ajax een stuk meer geduld hebben. Leeuwenburgh: ,,Als speler kan je tien minuten voor tijd invallen. De meeste jongens kunnen ook nog eens op verschillende posities uit de voeten. Daardoor krijgt een jong talent bij Ajax vaak de kans om al wat kostbare minuten in het eerste elftal te pakken. Voor een keeper is dat totaal anders. Dan kan je niet zomaar even invallen om wat ervaring op te doen. Bovendien is de doelman bij Ajax zelden geblesseerd of geschorst. Nu ik als derde keeper vast bij de selectie zit, hoop ik dat ik dit seizoen wat vaker wedstrijden van dichtbij kan meemaken.”

Onder leiding van keeperstrainer Carlo l’Ami hebben Leeuwenburgh en Mous een leerzame week in Oostenrijk achter de rug. Ook de inbreng van de 28-jarige Kenneth Vermeer levert de jonge doelmannen waardevolle inzichten op. Mous: ,,We schelen een kleine tien jaar met elkaar. Zowel in leeftijd, maar dus ook in ervaring. Hij is echt een heel goede keeper. Het is mooi om te zien hoe rustig Kenneth onder de lat staat. Hij komt ook ver in de hoeken. Als jonge keeper kan ik veel van hem leren.”

De keepers uit de Ajax-jeugdopleiding leren ook van elkaar, zo weet Leeuwenburgh. ,,Ik heb nog steeds contact met de inmiddels vertrokken Chiel Kramer en Maurits Schmitz. Ook Mickey van der Hart spreek ik geregeld. De afgelopen seizoenen zijn Mickey en ik veel met elkaar opgetrokken. Door veel samen te trainen maak je elkaar beter. Daar hebben we nu allebei profijt van. Ik ga zijn verrichtingen bij Go Ahead Eagles dan ook met interesse volgen.”

Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk delen Leeuwenburgh en Mous een kamer. Soms dwalen hun gedachten even af naar de toekomst. Ze weten allebei dat een vaste plek onder de lat in Ajax 1 slechts voor weinigen is weggelegd. Toch hebben ze inmiddels wel een belangrijke stap gezet. Jong Ajax is inmiddels bereikt. Het verleden heeft uitgewezen dat Ajax-doelmannen vanaf dat moment goed in de markt liggen. Veel van hun voorgangers spelen inmiddels elders in het betaald voetbal. Mous: ,,Het is leuk om te zien dat jongens als Sergio Padt (24), Marco Bizot (23) Warner Hahn (22) destijds een ander traject zijn ingegaan. Dat blijkt dus ook te kunnen werken.”

Leeuwenburgh vervolgt: ,,Marco heeft inmiddels aardig wat wedstrijden in het betaald voetbal op zijn naam staan. Het heeft hem nu een mooie transfer naar een grote club in België opgeleverd. En Warner maakt heeft inmiddels de overstap van FC Dordrecht naar Feyenoord gemaakt. Het hoeft dus niet per se via Ajax, al is dat natuurlijk wel het mooiste.” Mous: ,,Je wordt bij Ajax in ieder geval heel goed opgeleid als keeper. Mocht het hier dus uiteindelijk niet lukken, dan kan je via een andere weg in het betaald voetbal belanden. En dan ook nog op een behoorlijk niveau.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kenneth Vermeer wordt deze week geflankeerd door twee jonge keepers. Kenneth Vermeer wordt deze week geflankeerd door twee jonge keepers.
Peter Leeuwenburgh en Xavier Mous tijdens een oefening met speciale poppen in het strafschopgebied. Peter Leeuwenburgh en Xavier Mous tijdens een oefening met speciale poppen in het strafschopgebied.