Menu

'Hier is hij dan, de 'Golden Boy'

Rafael van der Vaart werd afgelopen zaterdag gekozen door Tuttosport tot Golden Boy, het grootste Europese talent, van 2003. De Italiaanse sportkrant stond vol met beeld en tekst van de vice-aanvoerder van Ajax.

Rafael van der Vaart versloeg in de verkiezing tot beste jonge Europese voetballer Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo. Tuttosport had op zaterdag de uitslag in de krant en kopte de volgende dag met de uitspraken van de Ajacied. Een korte bloemlezing daaruit: ,,Ik ben erg blij en tegelijkertijd ook verrast", vertelde Van der Vaart tegen de journalist van Tuttosport, Massimo Franchi. ,,Als je ziet wie mijn rivalen waren, is dit fantastisch. Het grootste compliment in mijn carrière en dat zeg ik niet omdat u van Tuttosport mij die vraag stelt.”

Vervolgens werd aan de vice-aanvoerder van Ajax gevraagd wie hij zou nomineren als hij niet naar leeftijd hoefde te kijken. ,,Zonder twijfel Pavel Nedved. Dat is een kampioen. Ik bewonder hem enorm, ook al heeft hij Nederland verslagen met het nationale team van Tsjechië. De speler van Juventus heeft een enorme explosieve kracht, het is een buitengewone werker en een echte leider. Wat mij betreft zijn er geen andere rivalen voor de Gouden Bal."

De journalist vroeg Van der Vaart of hij Nedved dé nummer 1 van Europa vindt? ,,Absoluut, gezien wat hij dit jaar allemaal heeft gepresteerd. Als je het over het algemeen beschouwt, is Zidane nog steeds de beste. Niemand kan de magische dingen met de bal, waartoe de Fransman in staat is. Verder vind ik Roberto Carlos ook erg goed. Het is ook heel erg onrechtvaardig dat hij nog nooit de Gouden Bal heeft gewonnen."

Rafael van der Vaart bleef dicht bij huis toen hem werd gevraagd wie hij als toekomstige winnaar van de Gouden Bal ziet. ,,Dat noem ik twee namen binnen Ajax:, Wesley Sneijder, uit de lichting van '84, en de dribbelkoning Mitea uit de lichting van '85; een type Jesper Olsen. Jullie zullen steeds meer van hen gaan horen, daar kan je op rekenen.”