Menu
High fives van fietsende Ajacieden

High fives van fietsende Ajacieden

De Bos en Lommerweg in Amsterdam-West was woensdag het decor voor de tweede Ajax StreetWise Clinic. Het werd een zonovergoten en drukbezocht voetbalfeestje voor (piep)jonge en iets oudere Ajacieden. Een sfeerverslag over zes bedrijven.

13:40 uur, eerste bedrijf: Net als de honderden voetballertjes op de Bos en Lommerweg bereidt ook Lucky zich voor op het bezoek van de Ajax-selectie. Genietend van de schaduw in de cateringbus van Mercedes slaat de mascotte van de Kids Club nog snel een watertje achterover. De lange en brede weg is afgezet en opgedeeld in zes voetbalplekken. De tweede clinic van Ajax StreetWise is een half uur in volle gang. Dat Ajax’ hoofdsponsor AEGON bijdraagt aan het project is duidelijk zichtbaar.

,,Zorg dat je aanvoerdersband goed zichtbaar is voor de Ajax-scouts’’, schalt de stem van de speaker door de stadsstraat. ,,Wie weet word jíj wel gescout. En ik hoor trouwens net dat de Ajax-selectie onderweg is. Ben benieuwd hoe ze komen. Zal wel per bus zijn.’’ Op een banier prijkt de slogan waar StreetWise voor staat: ‘Samen leren, samen voetballen.’ Met de selectie in aantocht stijgt de spanning per seconde.

13:51 uur, tweede bedrijf: Kort na de aankondiging ‘dat de Ajacieden om de hoek zijn’ draait trainer Frank de Boer zijn fiets als eerste selectielid de Bos en Lommerweg op. ,,Niet te geloven, de spelers komen met de fiets!’’, klinkt het opgewonden door de luidsprekers. Kinderen verzamelen zich rondom het fietspad om de fietsende Ajacieden van zo dichtbij mogelijk te zien. Na een fietstochtje over Amsterdams asfalt wordt de dorst snel gelest. Daarna is het ook voor de selectiespelers tijd om mee te doen aan de voetbalspelletjes. Handtekening worden kwistig uitgedeeld en camera’s klikken onophoudelijk.

Ook trainer Frank de Boer deelde, al fietsend, bij aankomst en vertrek volop high fives uit. Ook trainer Frank de Boer deelde, al fietsend, bij aankomst en vertrek volop high fives uit.

14:05 uur, derde bedrijf: ,,Frank de Boer is mijn favoriete Ajacied’’, vertelt Lamyae Ernnosafi, kort na haar eerste voetbalspel. De 10-jarige woont aan de Bos en Lommerweg en zag haar straat dus omgetoverd worden tot een klein voetbalparadijs. ,,Ik weet niet waarom, maar ik vind hem gewoon een goede trainer’’, klinkt het bescheiden uit de mond van de basisscholier, die De Boer natuurlijk alleen kent als oefenmeester. Het blad van de Kids Club plus een Ajax-poster en –pen heeft Ernnosafi al bemachtigd. Het mooiste komt nog. ,,Ik ga zo met wat Ajax-spelers voetballen. Dat lijkt me leuk. Vooral als Frank de Boer ook meedoet.’’ Op een meter afstand voltooien André Ooijer en Lucky alvast dribbelend hun eerste voetbalopdrachten. Intussen zingt Mick Harren – een regelmatig zingende gast bij thuisduels van Ajax - over een kampioenschap van Ajax.

14:23 uur, vierde bedrijf: Als De Boer ook zijn oefening heeft volbracht (‘raak de bal alleen met links’) zoekt de Ajax-trainer kort de schaduw van de luxe Mercedes-bus op. Het kwik stijgt vandaag tot tropische hoogten. Net als zijn spelers en collega-trainers geniet ook De Boer van het enthousiasme en beleving van de kids om hem heen. ,,Iedereen uit de selectie doet mee. Alleen de Ajacieden die gisteravond naar het supportersfeest in Drachten zijn geweest zijn vrij’’, vertelt De Boer. ,,Je hoeft geen speler over te halen om hierbij te zijn. De reacties van de kinderen en het plezier waarmee wordt gespeeld is mooi om te zien. En het is voor ons natuurlijk altijd leuk om tegen een balletje te trappen.’’

14:39 uur, vijfde bedrijf: Mooi tafereeltje bij veld 3. Schuchter informeert de twee turven hoge Furkan bij Dario Cvitanich of hij wel écht bij Ajax speelt. Als de Argentijn de vraag bevestigend beantwoordt, haalt de 9-jarige razendsnel zijn handtekeningenblad tevoorschijn. ,,En kunt u er ook bijzetten hoe u heet?’’ Glimlachend voldoet de aanvaller aan het verzoek. Een veldje verderop vervult Lorenzo Ebecilio de keepersrol. Met een flesje Spa in de handen beantwoordt de Ajacied menige inzet met een redding.

15:03 uur, zesde bedrijf: De Ajacieden van De Boer zoeken de geparkeerde sportfietsen weer op. Het fietspad wordt weer vrijgemaakt. Als de trainer al bijna om de hoek is verdwenen, komen ook de overige Ajacieden in beweging. High fives uitdelend, en de andere hand op het stuur, wordt de Bos en Lommerweg verlaten. ,,Die gaan weer terug naar de Amsterdam ArenA’’, besluit de speaker. ,,Ik hoop dat jullie hebben genoten van de spelers. Wij voetballen hier natuurlijk nog even door op deze tweede StreetWise Clinic. En Lange Frans zingt speciaal voor jullie ook nog even door.’’

Nieuwsgierig naar de andere activiteiten van Ajax StreetWise? Kijk dan op ajaxstreetwise.hyves.nl!

Houd ook Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide reportage over de tweede Ajax StreetWise Clinic

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en samen te laten voetballen.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Bezoek hier de Ajax StreetWise Hyves

Lees hier meer over de eerste StreetWise Clinic op het Sumatraplantsoen

Bekijk op Ajax TV de reportage over de eerste Ajax StreetWise Clinic

De stadsdelen die door Ajacieden zijn (of worden) bezocht voor de Clinics en het StreetWise scholenproject. De stadsdelen die door Ajacieden zijn (of worden) bezocht voor de Clinics en het StreetWise scholenproject.
De Bos en Lommerweg was woensdag omgetoverd tot een voetbalparadijs. De Bos en Lommerweg was woensdag omgetoverd tot een voetbalparadijs.
Demy de Zeeuw voetbalde meerdere spelletje mee met de kids bij StreetWise. Demy de Zeeuw voetbalde meerdere spelletje mee met de kids bij StreetWise.
Volop drukte op en rondom de voetbalvelden van StreetWise. Volop drukte op en rondom de voetbalvelden van StreetWise.
Naast high fives werden ook handtekeningen (bijvoorbeeld van Siem de Jong) 'gescoord'. Naast high fives werden ook handtekeningen (bijvoorbeeld van Siem de Jong) 'gescoord'.
Ook bij het verlaten van de Bos en Lommerweg deelde De Boer nog wat handtekeningen uit. Ook bij het verlaten van de Bos en Lommerweg deelde De Boer nog wat handtekeningen uit.