Menu
Historie van louter oefenduels

Historie van louter oefenduels

Ajax en AS Saint-Étienne speelden nooit eerder een officieel duel. De clubs troffen elkaar in de historie alleen in vriendschappelijk verband. Woensdag staan de Amsterdammers en Fransen voor de derde keer tegenover elkaar.

Ajax’ trof AS Saint-Étienne voor het eerst in vriendschappelijk verband op 24 oktober 1989. Twee dagen na een onbeslist gebleven Klassieker tegen Feyenoord (1-1 in de Meer) oefenden de Ajacieden in Frankrijk. De selectie van trainer Leo Beenhakker bood dat seizoen ’89-’90 onder meer plek aan beloftevolle Ajacieden als Frank en Ronald de Boer, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Richard Witschge en Wim Jonk. Danny Blind en Jan Wouters behoorden tot de routiniers in de kampioensploeg. Onder leiding van Beenhakker liet Ajax zich aan het einde van dat seizoen kronen tot landskampioen. Op weg naar het kampioenschap werd, die oktoberdag in 1989, afgerekend met AS Saint Étienne: 1-3.

De tweede vriendschappelijke ontmoeting tussen beide clubs kende - voor Ajax - een minder goed verloop. Op 22 juli 2000 oefenden de Amsterdammers onder leiding van Co Adriaanse, tegen de Fransen. Adriaanse had dat seizoen spelers als Tomás Galásek, Cristian Chivu en Andy van der Meyde tot zijn beschikking.

De confrontatie met ‘ASSE’, opnieuw op Franse bode afgewerkt, liep uit op een regelrechte afstraffing. Na ruim zeventien minuten keken de Amsterdammers al tegen een 4-0-achterstand aan. Richard Knopper deed in de 26ste minuut nog wel iets terug. Shota Arveladze maakte er na rust 4-2 van. De uiteindelijke 5-2 nederlaag kon niet worden voorkomen. Dat het Ajax’ eerste oefenduel betrof, na de eerste trainingsweek, kon slechts als een matig excuus worden aangevoerd.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots