Menu
Historie: Winst in eredivisie-ouverture

Historie: Winst in eredivisie-ouverture

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Het is deze tweede september precies 54 jaar geleden dat Ajax de eerste eredivisiewedstrijd speelde.

In september 1956 gaat de nieuwgevormde voetbalpoule van start: de eredivisie. Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal zijn de sterkste clubs van het gehele land verenigd in één enkele competitie.

Ajax begon het eredivisie-avontuur precies 54 jaar geleden tegen NAC. Op 2 september 1956 kwam de vice-kampioen van Nederland naar Amsterdam. In de hoofdstad waren de voetbalkenners niet helemaal gerust op een goede afloop, getuige het voorwoord in het Ajax-programmablad ‘Rood Wit Thuis’ van 2 september 1956. ,,Ajax heeft in drie voorwedstrijden met de enigszins hernieuwde aanval niet slecht gedebuteerd. Een gelijkspel met 2-2 tegen het Düsseldorfer Fortuna, een overwinning met 2-1 op het Wener First Vienna en de zege met 6-1, zonder veel inspanning op Zeeburgia, zijn resultaten die wel enigszins tot de optimistische gedachten leiden, ware het niet dat het spel van de ploeg nog niet zó overtuigend was dat men daaruit nu ook het volste vertrouwen kan putten voor de komende zeer zware taak die Ajax wacht, nu de competitie voor de ere-afdeling een aanvang neemt….”
Dat NAC hoog wordt ingeschat blijkt stukje verder in de tekst: ,,…Het is aan geen twijfel onderhevig dat Ajax wel aanstonds voor een extra moeilijke taak gesteld wordt. NAC werd in juli pas na een beslissingswedstrijd door Rapid JC geslagen in de slotcompetitie om het nationale kampioenschap.”

De vrees voor de Bredase formatie was dus behoorlijk. Maar het liep goed af voor Ajax. In het clubblad Ajax-nieuws van september 1956 lezen we dat het geen geweldige pot voetbal was. ,,Vlot en tamelijk hard was de match wel, maar groots beslist niet. In de eerste minuten raakten we Bijker al kwijt. Een ernstige knieblessure, waaraan niemand schuld had, schakelde hem uit en wat nog prettig is, voorlopig is voetballen voor onze linksback taboe.’’ Luc Blijker zou zelfs nooit meer voor Ajax voetballen na dit duel…

De ploeg van trainer Karl Humenberger won in het eigen stadion dankzij een doelpunt van Loek den Edel met 1-0. Behalve Den Edel maakten doelman Eddy Pieters Graafland, Ger van Mourik, Wim Anderiesen jr, Cor Geelhuizen, Willy Schmidt, Rinus Michels, Klaas Bakker, Gerard van Dijk en Luc Bijker, Piet van der Kuil en Wim Bleijenberg deel uit van dat team. Ajax draaide uitstekend dat jaar. Hoewel de sterrenbrigade Fortuna ’54 lang favoriet is, breken de buitenlandse midweekse wedstrijden de Limburgse club op. Daardoor leidden ze in de eredivisie puntverlies en kan Ajax de titel opeisen. Met een puntentotaal van 49 en een doelsaldo van +24 was Ajax in 1957 de eerste kampioen van de eredivisie!


Tekst en foto: Ajax.nl