Menu
Historische Ajax-zege in neutraal Triëst

Historische Ajax-zege in neutraal Triëst

Vandaag exact twintig jaar geleden versloeg Ajax (opnieuw) AC Milan in de UEFA Champions League. Wat maakte de 0-2 uitoverwinning zo memorabel? Terug naar Triëst, woensdag 23 November 1994.

Was het het Nereo Rocco Stadion vruchtbare grond, als eenmalig decor voor de tweede ontmoeting in Groep D tussen Milan en Ajax? Of schuilt de magie van de bewuste woensdagavond in de toenmalige Ajax-shirts, de blauw-paarse wedstrijdtenues die sinds 1994-1995 een welhaast iconische status verwierven? Het scoreverloop, Ajax-spel en - vooral - de klinkende namen van de Ajacieden die tot dat spel kwamen, maakten de ontmoeting in Triëst tot een historische. Het werd een Ajax-avond met welhaast mythische glans.

Terug naar het decor. De wedstrijd werd in Triëst gespeeld na ongeregeldheden in het groepsduel Milan – Casino Salzburg. Zo werd de Oostenrijke keeper in roerig San Siro getroffen door een uit het publiek geworpen fles. De UEFA verordende vervolgens dat de Italianen de twee resterende thuiswedstrijden in groep D op minstens 300 kilometer afstand van Milaan moesten spelen. Ook het neutrale terrein zal het duel een extra lading hebben meegegeven. Dat zal in elk geval voor de Italianen gelden. Het stadion is vernoemd naar voormalig Milan-trainer Nereo Rocco, een grootheid in het Italiaanse voetbal.

Wat te denken van het scoreverloop? Jari Litmanen was in aanloop naar het vijfde groepsduel met zijn knieblessure nog een vraagteken. De Fin bleek toch fit genoeg om te starten. Uitgerekend publiekslieveling Litmanen sloeg al na drie minuten even fraai en overtuigend toe. Het is een treffer met eeuwigheidswaarde. Mystiekverhogend. Ruim twee maanden na de sensationele thuisoverwining op titelhouder Milan, in een kletsnat OS, kende Ajax in het Nereo Rocco een droomstart.

‘Het hoekvak waarin de meeste Ajax-fans zich bevinden slaat al na twee minuten op tilt’, schrijft David Endt in Het Officiële Ajax Jaarboek 1994-1995. ‘Een prachtige pass van Ronald de Boer wordt door Jari Litmanen op juiste waarde geschat. Litmanen stuurt de bal met de borst naar zijn voeten en snijdt in dezelfde actie Franco Baresi de pas af. De hoek waarin de Fin zich bevindt lijkt door die manoeuvre moeilijker te worden, maar er zit een gedachte achter. Keeper Rossi wordt zo gedwongen een paar stappen opzij te doen en is mede daardoor kansloos op de snoeiharde diagonale inzet van Litmanen. Het net bolt in de richting van het Ajax-vak, waar het rood-wit meebolt en zich overgeeft aan het ultieme feestgevoel.’

Jari Litmanen, Finidi George en Nwankwo Kanu vieren de zege op AC Milan in neutraal Triëst. Jari Litmanen, Finidi George en Nwankwo Kanu vieren de zege op AC Milan in neutraal Triëst.

Zo viel er meer te genieten. Vooral ook van het Ajax-spel. Ex-Milanista Frank Rijkaard is de spin in Ajax’ regelweb. De routinier stuurt en verstuurt, regelt en heerst vanuit de Amsterdamse verdediging en (doorgeschoven) vanaf het middenveld. ‘Hij breekt aanvallen af, zet combinaties op en wijst zijn jongens de weg’, vervolgt Endt in zijn Jaarboek. ‘Rijkaard is het draaipunt van het elftal dat slechts in Peter van Vossen een dissonant heeft.’ De Zeeuw is vervanger van de aan zijn lies geblesseerde Marc Overmars. Van Vossen maakt het niet waar en wordt al na 35 minuten gewisseld voor Nwankwo Kanu.

Met de Nigeriaan als nieuwste spits en de als aanvalsleider gestarte Ronald de Boer als kersverse linksbuiten, raakt Ajax nóg beter op toeren. Toenmalig perschef en teammanager Endt genoot overduidelijk van de voetbaluitvoering van de Ajacieden. Weinigen kunnen voetbal zo fraai lyrisch in woorden vatten als voetbalschrijver Endt. ‘Het voetbalgevecht is meeslepend en doorspekt van klasse. Dat geldt ook voor de tweede helft, waarin Ajax met kundig circulatiespel de verwachte Milan-storm tempert tot een briesje. En wanneer Ajax blaast, dan waait het hard. De Amsterdammers hebben, onder het belangstellend oog van Marco van Basten, de wedstrijd meesterlijk onder controle.’

Als Finidi George zijn schot via Milan-captain Baresi voorbij de Italiaanse goalie Sebastiano Rossi ziet caramboleren, is de strijd beslist. Na een dik uur spelen heeft Ajax de touwtjes stevig in handen: 0-2. Ajacieden op en rondom het veld vermaken zich opperbest. Naast de Ajax-fans zijn het de Italiaanse tifosi die voor een onvergetelijk slotakkoord zorgen. Als Rijkaard en zijn collega-Ajacieden zijn toegezongen door de eigen aanhang, ontvangt de Amsterdammer een ovatie van de fans die hij eerder vijf jaar uiterst succesvol diende.

‘Indrukwekkend, kippenvel bezorgend is de ode aan de kampioen. Met betraande ogen beantwoordt Frank de onaangetaste liefde van de Milanisti. Het moet een van de mooiste momenten uit de loopbaan van Ajax’ nummer vier zijn.’ Rijkaard laat na afloop in de kleedkamer zijn emoties de vrije loop. ,,Ik ben nu eenmaal een emotionele jongen’’, klinkt het bijna verontschuldigend. Het zijn misschien juist emoties die de historische avond in havenstad Triëst kleurden. Ajax' uitwedstrijd op 23 november 1994 tegen Milan heeft voor altijd een voorname plek in de eregalerij van meest memorabele Ajax-duels.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Deel 1: Jonkies Ajax verslaan titelhouder Milan

Deel 2: Ronald de Boer zag Ajax groeien

Deel 3: Kreek wilde geen feest in clubkostuum

Deel 4: Erfgoed vol schatten gouden seizoen

Edgar Davids duelleert maar mist de bal tegen AC Milan. Edgar Davids duelleert maar mist de bal tegen AC Milan.