Menu
Historische nederlaag op bijzondere dag

Historische nederlaag op bijzondere dag

Ajax heeft donderdag op een historische dag een historische nederlaag geleden. In een stadion vol kinderen verloor Ajax voor het eerst sinds 1981 in eigen huis van AZ. De huidige koploper van de Eredivisie was in de achtste finales van de KNVB beker met 2-3 te sterk. Siem de Jong maakte beide goals voor Ajax. Zondag neemt Ajax het in de Eredivisie opnieuw op tegen AZ.

Vier dagen na de terugkeer van het trainingskamp in Brazilië startte Ajax de tweede seizoenshelft met de inhaalwedstrijd tegen AZ. Het duel in de achtste finales van de KNVB beker vormde het begin van een cruciale reeks waarin Ajax deze maand de uitwedstrijden tegen (opnieuw) AZ en Feyenoord wacht. Bovendien wisten Ajax en AZ vooraf al dat de weg naar de halve finales voor de winnaar openlag, omdat loting voor de kwartfinales eerder al een thuiswedstrijd tegen de amateurs van GVVV had opgeleverd. Ook in de bekervariant van de Noord-Hollandse derby stond er dus genoeg op het spel.

De bekerwedstrijd tegen AZ speelde zich in een bijzonder decor af. Een maand na het veelbesproken incident rondom keeper Esteban werd het gestaakte duel donderdagmiddag in een stadion gevuld met bijna 23.000 kinderen en begeleiders ingehaald. In de dagen na al het tumult werd aanvankelijk besloten het duel zonder publiek over te spelen, maar uiteindelijk kreeg Ajax eerder deze maand toestemming van de KNVB om kinderen van scholen en sportverenigingen uit te nodigen. Met behulp van een speciaal Ajax-lespakket beleefden de tienduizenden leerlingen een ‘educatieve middag’ in de ArenA. Frank de Boer: ,,De aanwezigheid van de kinderen had een positieve invloed op mij en de spelers. Alles beter dan een leeg stadion in ieder geval.”

Siem de Jong was twee keer trefzeker tegen AZ. Siem de Jong was twee keer trefzeker tegen AZ.

Al na tien minuten hadden de kinderen reden tot juichen. Op aangeven van Christian Eriksen zette Siem de Jong Ajax op een 1-0 voorsprong. De fraaie pass van de Deen werd met een overtuigend schot van De Jong bekroond. De spits van Ajax toonde daarmee aan dat hij na de oefenwedstrijden tegen Almere City en Palmeiras weer fit - en vooral scherp - genoeg was voor het echte werk. Naast De Jong had ook Ismaïl Aissati een basisplaats op de linkerflank gekregen. De Marokkaan stond na de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk dit seizoen voor de tweede keer in de basis.

De vlotte 1-0 van Ajax werd opgevolgd door een halfuur vol kansen en doelpunten. AZ toonde zich strijdvaardig om de achterstand nog voor rust weg te poetsen. Zo eindigde een schot van Brett Holman tegen de paal en bracht Maarten Martens AZ halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. Op aangeven van Charlison Benschop schoot de Belg van dichtbij raak. In de 32e minuut sloeg AZ vervolgens opnieuw toe. Kort na een prima kans van Roy Beerens, die de bal verkeerd raakte, zette Benschop AZ voor het eerst op voorsprong. Uit een pass van Rasmus Elm liet de spits de jeugdige AZ-fans voor de tweede keer juichen.

Kort na de tweede tegengoal herpakte Ajax zich. Na een goede kans van Miralem Sulejmani nam De Jong zijn team even later opnieuw bij de hand. Een gekraakt schot van Eriksen belandde uiteindelijk voor de voeten van De Jong die van dichtbij zijn derde treffer in het bekertoernooi liet aantekenen: 2-2. De waarde van zijn treffer verminderde echter behoorlijk toen AZ tien minuten na rust voor de tweede keer een voorsprong nam. Een ongelukkige handsbal van Toby Alderweireld binnen het zestienmetergebied gaf de bezoekers de gelegenheid om via een strafschop de derde goal van de middag te maken. Die buitenkans was aan Elm goed besteed: 2-3.

De Boer vond de penalty ‘heel zwaar gestraft’ en merkte tegelijkertijd dat Ajax geen vuist meer kon maken. ,,Voor die tegengoal hadden we de eerste tien minuten van de tweede helft het betere van het spel. Daarna vielen er meer ruimtes en speelden we het niet goed meer. Eigenlijk zijn we na de 2-3 niet meer in de wedstrijd geweest.”

In de slotfase van de reguliere speeltijd probeerde Ajax met de invallers Aras Özbiliz en Dmitry Bulykin nog wat nieuw elan in de aanval te krijgen. Met het oog op een eventuele verlenging - en de wedstrijd van zondag tegen AZ - haalde De Boer Theo Janssen en De Jong voortijdig naar de kant. Met de verse krachten van Ajax - en AZ - binnen de lijnen bleven nieuwe goals uit. Onder het luidkeelse aftellen van de kinderen gaf AZ de zege niet meer uit handen. Het betekende dat AZ voor het eerst sinds 1981 weer eens een wedstrijd in Amsterdam won. Het bezorgde Ajax een historische nederlaag op een bijzondere dag. De Boer: ,,AZ heeft terecht gewonnen. Zondag zal het beter moeten zijn. En daar gaan we ook vanuit.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Al vroeg meldden de kinderen zich donderdag bij de ArenA. Al vroeg meldden de kinderen zich donderdag bij de ArenA.
Tienduizenden kinderen beleefden donderdag een bijzondere dag. Tienduizenden kinderen beleefden donderdag een bijzondere dag.
De Jong passeert Esteban op gemakkelijke wijze. De Jong passeert Esteban op gemakkelijke wijze.
Vol spanning volgen de kinderen de bekerwedstrijd. Vol spanning volgen de kinderen de bekerwedstrijd.
De AZ-doelman houdt een schot van Miralem Sulejmani tegen. De AZ-doelman houdt een schot van Miralem Sulejmani tegen.
Toby Alderweireld laat zich niet stoppen. Toby Alderweireld laat zich niet stoppen.
Christian Eriksen gaf beide voorzetten waaruit een Ajax-doelpunt is gevallen. Christian Eriksen gaf beide voorzetten waaruit een Ajax-doelpunt is gevallen.
Theo Janssen werd voortijdig gewisseld met het oog op een eventuele verlenging. Theo Janssen werd voortijdig gewisseld met het oog op een eventuele verlenging.
Frank de Boer sprak na afloop lovende woorden over De Jong, die is teruggekeerd van een blessure. Frank de Boer sprak na afloop lovende woorden over De Jong, die is teruggekeerd van een blessure.
Aanvoerder Vertonghen feliciteert AZ met de winst. Aanvoerder Vertonghen feliciteert AZ met de winst.
Het verlies was een historische nederlaag op een bijzondere dag. Het verlies was een historische nederlaag op een bijzondere dag.
Het feest op de tribunes was er ondanks de nederlaag niet minder om. Het feest op de tribunes was er ondanks de nederlaag niet minder om.