Menu
Historische zege debutant Jong Ajax

Historische zege debutant Jong Ajax

5 augustus 2013 is sinds maandag een historische dag in de clubgeschiedenis van Ajax. Het was de dag waarop Jong Ajax officieel debuteerde in de Jupiler League. De Beloftenploeg van trainer Fons Groenendijk beloonde zichzelf na het eerste profoptreden met een verdiende 2-0 zege op Telstar.

Liefst 7.000 toeschouwers waren maandag getuige van Jong Ajax’ eerste échte schreden op het professionele voetbalpad. In de Amsterdam ArenA – de Toekomst is wegens verbouwingen nog niet geschikt voor de duels van Jong Ajax – deden de Beloften even terugdenken aan een selectie Jong Ajacieden van ruim een decennium terug. Jong Ajax liet zich in de eerste jaren van de 21ste eeuw vooral gelden in het KNVB Bekertoernooi. Telstar werd elf jaar terug al eens geklopt om het echie. FC Utrecht ontsnapte ooit na het (iets) beter nemen van strafschoppen. Het waren zeldzame, maar memorabele optredens op professioneel niveau van de Jong Ajacieden.

Vanaf dit seizoen acteert Jong Ajax permanent op professioneel voetbalniveau. Het biedt de grootste talenten uit de Ajax-selectie de kans om zich versneld te ontwikkelen. Juist dat laatste is het grootste verschil met vroegere selecties van Jong Ajax. De Beloftenploeg was decennialang vooral een halte tussen jeugd en A-selectie. Met de Eredivisie voor Beloftenteams als weinig aansprekend podium. Met de deelname aan de voormalige Eerste Divisie neemt ook de aantrekkelijkheid van profploeg Jong Ajax toe. Talentvolle Ajacieden hoeven in principe niet meer worden verhuurd om ervaring op te doen als professional. De ambiance rondom de thuis- en uitduels van Jong Ajax wordt als vanzelf aantrekkelijker. Vooral dat laatste was maandag al goed te merken in de roerige ArenA.

De basiself van Groenendijk – het eerste elftal professionele Jong Ajacieden – had aan ervaring en veelbelovend talent geen gebrek. De elf Ajacieden waren gezamenlijk goed voor honderd optredens en 9 goals in de Eredivisie. Keeper Jasper Cillessen kon van het gezelschap zelfs bogen op ervaring in de selectie van het ‘grote’ Nederlands elftal. In samenspraak met zijn collega-trainers kan Groenendijk ook dit seizoen weer rekenen op krachten uit de A-selectie. Naast de Amsterdammers traden dit seizoen ook Jong PSV en Jong FC Twente toe tot de Jupiler League.

Lucas Andersen wordt door zijn ploeggenoten gefeliciteerd na zijn 1-0. Lucas Andersen wordt door zijn ploeggenoten gefeliciteerd na zijn 1-0.

De kern van het elftal dat Telstar bedwong had afgelopen week in de trainingswedstrijd tegen Jupiler League-club Willem II (3-1-winst op de Toekomst) al een geslaagde generale repetitie. Het gemak waarmee de Tilburgers werden verslagen, was er bijna in dezelfde mate tegen de Witte Leeuwen (die overigens in sponsorloos zwart aantraden). Cillessen kreeg twee helften lang weinig ballen te verwerken. Zijn keepende collega Cor Varkevisser zag de meeste ballen zijn richting op komen. Zes minuten nadat spits Danny Hoesen zijn schot op de de lat mikte, sloeg Lucas Andersen onberispelijk toe. De sierlijke Deen was het scorende eindstation na een prima uitgespeelde aanval. Andersen was een van de smaakmakers en uitblinkers bij Jong Ajax.

Ook vlak na rust hielp Andersen zijn ploeg aan een treffer. Opnieuw stond de linksbuiten op precies de juiste plek, ditmaal nadat Lesley de Sa met een indrukwekkende solo alle voorwerk had verricht. Iets later mikte Davy Klaassen zijn inzet op de vuisten van Varkevisser. De 2-0-voorsprong was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de ArenA.

De allereerste stap in de Jupiler League leverde Jong Ajax direct een zege op. De Velsenaren, gesteund door een klein groepje getrouwen in het gelegenheidsuitvak, waren geen moment bij machte om een vuist te ballen tegen Jong Ajax. Wie weet wacht de Jong Ajacieden een leuk en historisch seizoen op het podium van de Jupiler League.

Voor Joël Veltman begon het competitiejaar niettemin met een valse start. De verdediger liep in de slotminuten een knieblessure op. De werkelijke schade aan de binnenband van de linkerknie van Veltman wordt later deze week na een MRI-scan duidelijk. Jong Ajax vervolgt het nieuwste sportieve avontuur vrijdag met een uitwedstrijd tegen FC Oss.

Jong Ajax – SC Telstar 2-0 (1-0)
Scoreverloop: 37. Andersen 1-0, 49. Andersen 2-0.
Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Denswil (Jong Ajax), Mac Intosh (SC Telstar).

Jong Ajax: Cillessen; Ligeon, Veltman (89. Sporkslede), Denswil, Tete; Bazoer (66. De Kamps), Klaassen, Serero; De Sa (76. Höner), Hoesen, Andersen.

Niet ingezette wissels: Leeuwenburgh, Nieuwpoort, Gravenberch, Hendriks.

SC Telstar: Varkevisser; Correia, Mac Intosh, Ket (83. Rifai), Keurntjes; Van Essen (59. Klos), Lettinga, Van Huizen; Kulhan, Van Mieghem, Ondaan (76. Marveggio).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Davy Klaassen probeert zich een weg te banen tussen drie spelers van SC Telstar. Davy Klaassen probeert zich een weg te banen tussen drie spelers van SC Telstar.
Thulani Serero kiest het luchtruim in de Amsterdam ArenA. Thulani Serero kiest het luchtruim in de Amsterdam ArenA.
Joël Veltman viel in de slotminuten uit met een knieblessure. Joël Veltman viel in de slotminuten uit met een knieblessure.
Rechtsback Ruben Ligeon loopt zich vast. Rechtsback Ruben Ligeon loopt zich vast.
De Jong Ajacieden en hun publiek hadden in de eerste profwedstrijd alle reden tot juichen. De Jong Ajacieden en hun publiek hadden in de eerste profwedstrijd alle reden tot juichen.
Davy Klaassen probeert het van afstand. Davy Klaassen probeert het van afstand.
Danny Hoesen kreeg kansen, maar was vaak ongelukkig in de afronding. Danny Hoesen kreeg kansen, maar was vaak ongelukkig in de afronding.
Lucas Andersen was smaakmaker én scherpschutter van Jong Ajax. Lucas Andersen was smaakmaker én scherpschutter van Jong Ajax.
Eerste klus geklaard: trainer Fons Groenendijk feliciteert teammanager Herman Arendse na het geslaagde debuut van Jong Ajax in de Jupiler League. Eerste klus geklaard: trainer Fons Groenendijk feliciteert teammanager Herman Arendse na het geslaagde debuut van Jong Ajax in de Jupiler League.