Menu

Hitte helpt de griep te verdrijven

‘Het is voor ons een enorme overgang. Morgenavond zal het waarschijnlijk ook dertig graden zijn.’ Co Adriaanse had nog even bij Nikos Machlas geïnformeerd wat de gebruikelijke trainingstijden in deze contreien zijn. Adriaanse: ‘Normaal trainen ze hier ‘s ochtends vroeg, vaak in de zaal, en ’s avonds laat. Vroeg trainen zat er voor ons niet in, we kwamen gisterenavond laat aan. Maar ik had niet verwacht dat het zo heet zou zijn.’

Ondanks de verzengende hitte, zo’n 35 graden en geen zuchtje wind, trainde Ajax ’s ochtends om 11.00 uur in het nationale stadion van Cyprus. De spelers namen eerste een kijkje in het stadion zelf.

Bij het betreden van de grasmat klopte Yakubu even op de ondergrond. ‘Ah, precies zoals in Afrika’, lachte de Ghanees, doelend op het gortdroge harde veld. Mido keek ook vrolijk: ‘Dit is mijn weer,’ bevestigde hij. Cristian Chivu is de enige speler bij Ajax met praktijkervaring in het pas drie jaar oude complex; hij won met Roemenië in het GSP-stadion een interland. Hij pufte al bij het aantrekken van zijn schoenen.

Op het bijveld wordt de door de toeschouwers overbodig geachte warming up gevolgd door rondootjes. De bal moet en gaat ook in hoog tempo rond, de twee spelers in het midden jagen zich een versuffing.

Wamberto presenteert zich nadrukkelijk door steeds hard ‘Nu!’ (het klinkt meer als noe) naar zijn medeverdediger te roepen, ten teken de bal te veroveren. Als Co uitleg geeft over de volgende variant, fungeert ‘Wampie’ als extra tolk voor Hatem Trabelsi. Zijn Frans klinkt zangerig, met een vleugje Braziliaans.

Alle zes jongens die net als Co Adriaanse gisteren met griepverschijnselen kampten, doen gewoon mee. O’ Brien, De Cler, Knopper, Chivu, Machlas en Van der Vaart lijken geen last te hebben. Clubarts Piet Bon kijkt dan ook tevreden toe vanaf een schaduwrijk plekje langs het veld.

Bij het afronden op doel gaat de bal vanuit het centrum naar de flank en na een voorzet teisteren de spitsen Fred Grim en Maarten Stekelenburg. Mido ramt er een hoop in, maar ook Richard Knopper is scherp. Bij de volgende variant wordt de bal hoog op een speler in het centrum gepasst. Snel de bal terugkaatsen op een middenvelder is het devies. ‘Bij de pass op Wamberto iets lager mikken!’ roept Co. ‘Trainer, geen probleem!’ stelt de kleine Braziliaan gerust.

Na anderhalf uur trainingsarbeid is voor de meeste spelers het rekje met drinkflessen een welkome oase. Liters worden achterover geklokt. Toch heeft Ajax voor een West-Europese ploeg relatief veel jongens die warmte gewend zijn: Maxwell, Trabelsi, Mido, Wamberto, Chivu en Machlas voelen best thuis in deze omstandigheden. Voor De Cler, O’Brien en Bergdølmo ligt dat toch anders.

De wedstrijd is morgenavond pas om 21.30 uur plaatselijke tijd. Daarom traint Ajax vanavond op dat uur nog een keer in het stadion. ‘Om te wennen aan het licht, het veld én de warmte,’ aldus Co Adriaanse. Achter gesloten deuren gaat de trainer-coach dan de puntjes op de i zetten. Hoe de opstelling morgenavond zal zijn, blijft dus nog even een verrassing. Maar de onvermijdelijke Cypriotische jacht op doelpunten moet de Ajacieden ruimte geven om te scoren.