Menu
Hoe meer goals, hoe mooier

Hoe meer goals, hoe mooier

Ajax trapt deze zaterdagmiddag weer in de regio af voor de start van het seizoen 2011-2012. Vaak genoeg zijn de belangstellenden pas tevreden als er flink gejuicht kan worden. Zoals vorig seizoen toen FC Horst de opponent was. De handen konden wel 22 keer de lucht in! Siem de Jong was toen met zeven treffers de topschutter van de avond voor Ajax dat van die 22 goals er 21 voor zijn rekening nam.

Toen Ajax vorig seizoen tegen FC Horst aftrapte, had het team van trainer Martin Jol al drie duels in de benen, waarin van Ajax zaterdag (5-1) en Al Ahly (1-0) was gewonnen en gelijkgespeeld was tegen Rapid Boekarest. De wedstrijd tegen Horst moest wel een dag worden uitgesteld omdat het die beoogde woensdag zeer slecht weer was in Ermelo. Jol kon die 15e juli nog niet beschikken over de WK-gangers die verder dan de eerste ronde waren gekomen, zoals Suarez, Van der Wiel, De Zeeuw en Stekelenburg.

Een jaar eerder opende Ajax in eigen stad het seizoen tegen DWV. Vooraf had de debuterende trainer Jol zijn spelers een vrije zondag in het vooruitzicht gesteld als Ajax met meer dan 6-0, 9-1 of 12-2 zou winnen. Dat lukte. Het werd 10-1. Ook toen waren zeven internationals nog niet van de partij.

Zlatan Ibrahimovic in duel met de Amsterdammers van Blauw Wit. Zlatan Ibrahimovic in duel met de Amsterdammers van Blauw Wit.

In 2008 stond een duel met de amateurs van VV Noordwijk op het programma, maar een eclatante zege bleef uit. Het officieuze debuut van Dario Cvitanich eindigde in een 5-2 zege voor Ajax. Van de doelpuntenmakers van toen - Sarpong, Leonardo, Luque, Suarez en Van der Heijden - maakt alleen laatstgenoemde de voorbereiding dit seizoen weer in Amsterdamse dienst mee.

Rond de amateurvelden in de regio staan altijd dubbele rijen toeschouwers en zij willen wel wat te juichen hebben. Vaak lukt dat ook. FC Blauw Wit, Owios, HVV Tubantia moesten allemaal dubbele cijfers incasseren toen ze tegen Ajax oefenden.

Niet zelden stond Ajax ook tegenover een regioselectie. De meeste amateurclubs, zo niet alle, zitten middenin de vakantieperiode en door een regioselectie te formeren voorkomt men dat er te weinig mensen inzetbaar zijn. Bovendien kunnen de betere voetballers uit de streek gekozen worden, zodat er nog iets meer tegenstand is. In juli 1987 stond Ajax tegenover een Gronings regioteam en werden de dubbele cijfers ook gehaald. Twee jaar eerder deden ook Drentse spelers mee in de oefenwedstrijd tegen Ajax en bleef de schade beperkt tot 7-0.

De tribunes zitten bij de oefenduels van Ajax vaak propvol. Foto: Gerard van Hees De tribunes zitten bij de oefenduels van Ajax vaak propvol. Foto: Gerard van Hees

Het Veluws Elftal uit 1986 bewaart helemaal goede herinneringen aan de seizoensaftrap van Ajax, want dat team wist met 1-2 te winnen! Dat was tegen het zere been van technisch directeur Johan Cruijff, die zijn spelers prompt een straftraining liet ondergaan. Een wedstrijd later wonnen de Ajacieden afgetekend met 6-0.

Acht jaar later, toen Ajax aan de vooravond stond van het succesvolste jaar allertijde, begon het seizoen 1994-1995 tegen Genemuiden. De amateurs wisten zelfs twee keer te scoren, tegen vier voor Ajax. Een magere eerste oefenzege biedt dus totaal geen garantie voor een al dan niet succesvol seizoen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst