Menu
'Hoe verder je komt, hoe mooier het wordt'

'Hoe verder je komt, hoe mooier het wordt'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Nemanja Gudelj, Marlous Pieëte, Mitchell Dijks en Matthijs de Ligt wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Nemanja Gudelj.

'Speciale band met trainer Standard Luik'

Donderdag spelen we ons tweede groepsduel in de Europa League, thuis tegen Standard Luik. Los van het feit dat Europese wedstrijden altijd iets extra's geven, heeft het duel voor mij een speciaal tintje. Sinds enkele weken is Aleksandar Jankovic de coach van Standard. Ik ken hem nog van onze gezamenlijke tijd bij Servië onder 21, toen hij de trainer was. Ik heb altijd een heel goede band met hem gehad. Aleksandar is ook een aantal keer naar Nederland gekomen voor een bezoek aan mij en mijn ouders. Het is zeker leuk en speciaal om hem nu weer tegen te komen.

Goed beeld van Standard
We denken een goed beeld van Standard te hebben. Zelf weet ik natuurlijk wat Jankovic voor type trainer is. Daarnaast heb ik van mijn zaakwaarnemer, die in België woont, wat informatie over de speelstijl doorgekregen. Zijn management bekijkt vaak wedstrijden in België. Standard is een team dat probeert eerst de nul te houden en vervolgens zijn mogelijkheden probeert te pakken om wedstrijden te winnen. De verwachting is dat ze donderdag gaan terugzakken en zullen loeren op de counter, zeker omdat ze uit spelen. Ik ken de trainer dus goed en dat is wat hij vaak doet.

,,Een goede teamspirit is belangrijk in Europa."
,,Een goede teamspirit is belangrijk in Europa."

Het lijkt erop dat Standard bij balverlies 4-4-2 speelt en in balbezit 4-2-4. Dat is weer iets nieuws voor Ajax, tegen zo'n systeem hebben we niet vaak gespeeld. Het is wat mij betreft het mooie aan Europese duels. Je speelt tegen betere ploegen, die doorgaans een hoger niveau hebben dan tegenstanders in de competitie, en bovendien anders spelen. In Nederland wil bijna elk team voetballend dominant zijn, in Europese wedstrijden kom je dat zelden tegen. Om de overwinning over de streep te trekken moet je iets extra's kunnen opbrengen. Naast goed voetballen en kansen creëren is een goede teamspirit heel belangrijk. Bijvoorbeeld Rostov heeft laten zien dat je daar ver mee kunt komen.

'Goede hoop dat we Europees kunnen overwinteren'

Hoe verder je komt in het toernooi, hoe mooier het wordt. Ik heb goede hoop dat we Europees kunnen overwinteren, iets wat ik eerder al heb meegemaakt met AZ. In de kwartfinale werden we uitgeschakeld door Benfica, een heel goede ploeg, maar er lagen zeker kansen voor ons. Eigenlijk tot ieders verbazing speelden we de heenwedstrijd in Alkmaar heel goed en kregen we drie of vier prima kansen om te scoren.

Motivatie Dick Advocaat
Helaas slaagden we er niet in een goal te maken en verloren we met 0-1. Daarmee waren onze kansen zo goed als verspeeld. In de return waren we kansloos. Ik ben ervan overtuigd dat het anders had kunnen lopen als we in Alkmaar wel hadden gescoord. Met Dick Advocaat hadden we een coach die spelers heel goed kon motiveren. Zeker bij een voorsprong was hij, denk ik, in staat geweest om een goed tactisch plan te smeden. Dat seizoen hebben we in Rusland ook eens met vijf verdedigers gespeeld. Zeker in de knock-out-fase moet je er alles aan doen om te winnen.

Ik geloof er heilig in dat wij met Ajax kunnen overwinteren en dat beseffen we ook. Bij winst op Standard kunnen we de wedstrijden daarna ook wat vrijer gaan spelen. Ik heb er in ieder geval veel vertrouwen én zin in. Ik hoop dat ik donderdag weer mag spelen, maar dat is nog even afwachten. In ieder geval zal ik volle bak gaan als ik speel.