Menu
Hoesen: 'Dit is geen jongensboek'

Hoesen: 'Dit is geen jongensboek'

Danny Hoesen kan zaterdagavond zijn achtste officiële wedstrijd voor Ajax spelen. Het gaat hard met de 21-jarige spits die de vacature in de punt van de aanval goed invult. Aan de hand van drie locaties deelt hij met Ajax.nl zijn ‘jongensboek’. Al kan hij die term nauwelijks meer horen. ,,Ik ben pas net begonnen.”

Zodra het woord ‘jongensboek’ valt, begint Hoesen te lachen. ,,Dat woord heb ik de afgelopen weken nu al zó vaak gehoord. Natuurlijk snap ik het wel een beetje, maar aan de andere kant: ik ben naar Ajax gekomen om te spelen. En dat doe ik nu. Weliswaar speel ik door omstandigheden al meer dan verwacht, maar dan nog kan je niet echt over een jongensboek praten. Ik ben pas net begonnen. Misschien dat ik het ooit anders zie als ik later op mijn carrière terugkijk, maar ik heb nu niet het idee dat ik de hoofdrol speel in mijn eigen jongensboek.”

Het is duidelijk: je kan met Hoesen beter praten over zijn opmars van de afgelopen maanden, dan over de hoofdstukken uit zijn jongensboek. Zo komen we al pratend op de locaties waar de Limburgse aanvaller binnen en buiten de spotlights aan zijn ontwikkeling werkt. Te beginnen in de beslotenheid van sportcomplex de Toekomst.

Krachthonk

Sinds zijn komst bij Ajax heeft Hoesen vele uren in het krachthonk op de Toekomst doorgebracht. ,,In het begin hebben we ervoor gekozen om iets minder te spelen en meer op kracht te trainen. Via een speciaal programma train ik vijf ochtenden per week op lenigheid en stabiliteit. Daarnaast doe ik ook nog twee middagen krachtoefeningen. Dat schema is de laatste weken overigens wel iets veranderd, omdat ik nu vanwege de blessure van onder anderen Ryan Babel meer speeltijd krijg. Dan is krachttraining niet verstandig.”

Danny Hoesen behoorde tot de basiself van Ajax in Madrid. Danny Hoesen behoorde tot de basiself van Ajax in Madrid.

Het speciale trainingsprogramma doet het lichaam van Hoesen goed, zo heeft hij inmiddels ondervonden. ,,Ik voel me sterk en stabiel. Dat is belangrijk op mijn positie, want je moet je vaak in duels staande zien te houden. De laatste paar weken merk ik ook dat ik de bal steeds beter kan vasthouden. Dat heeft ook alles met mijn versterkte lichaam te maken. Laatst in de thuiswedstrijd tegen PSV merkte ik dat het aardig zwaar was tegen hun sterke verdedigers. Dankzij de krachtoefeningen heb ik geleerd om mijn lichaam beter te gebruiken. Daar had ik toen in die wedstrijd profijt van.”

Amsterdam ArenA

Het stadion van Ajax was de afgelopen maanden meerdere keren de locatie van bijzondere momenten in het leven van Danny Hoesen. Eerst was daar eind augustus de ondertekening van zijn contract tot de zomer van 2015. Vervolgens volgden de mooie momenten elkaar in rap tempo op. Zijn debuut in de UEFA Champions League tegen Real Madrid en zijn basisplaats en doelpunt tegen PSV.

,,Die wedstrijd tegen PSV zal ik nooit vergeten. Zeker niet het moment in aanloop naar die wedstrijd toe. Een paar dagen voor de wedstrijd kwam de trainer naar me toe en vertelde me dat ik waarschijnlijk zou gaan spelen. ‘Bereid je maar goed voor, want de kans is groot dat je zaterdagavond in de basis start’, zei hij tegen me. Het was korte boodschap, maar eerlijk gezegd hoefde hij ook niet meer tegen me te zeggen. Ik wist wat ik moest doen: gewoon scherp trainen, zorgen dat ik fit bleef, goed eten en goed slapen. Dat het uiteindelijk zo mooi uitpakte met een overwinning en een doelpunt is natuurlijk fantastisch. Een moment om nooit te vergeten.”

Bernabéu

Vlak voor de uitwedstrijd tegen Real Madrid verscheen zijn foto ineens op de schermen van het immense Estadio Santiago Bernabéu. Terwijl de meeste Spaanse fans zich nog in de trappenhuizen van het stadion bevonden, riep de speaker de naam van Hoesen om. Daar stond hij als 21-jarige in Bernabéu terwijl hij nog geen half jaar geleden zijn wedstrijden op vrijdagavond in de Jupiler League afwerkte. ,,Bernabéu is echt een van de mooiste stadions ter wereld. Het was prachtig om daar te mogen spelen. Ik had er vooraf heel veel zin in en was ook niet echt zenuwachtig toen het moment van de aftrap dichterbij kwam. Toch zal de uitslag (4-1-nederlaag) me meer bijblijven dan de hele entourage eromheen. Ik hoor nu immers bij de groep en dan is winnen het enige dat telt. Gelukkig werd de nederlaag iets verzacht doordat we ons die avond wel voor de Europa League hebben geplaatst.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst