Menu
Hoesen is streng voor zichzelf

Hoesen is streng voor zichzelf

Over anderhalve week viert Danny Hoesen zijn 22ste verjaardag. De Limburgse spits zal terugkijken op het bizarste jaar uit zijn leven. Zijn overstap van Fortuna Sittard naar Ajax heeft hem het afgelopen jaar tot in de UEFA Champions League gebracht. Wat zal 2013 de aanvaller brengen?

Hij staat inmiddels op elf officiële duels en vier goals voor Ajax. Mooie cijfers voor iemand die afgelopen zomer in de schaduw van alle transfers een contract in Amsterdam tekende. Na zijn jaren bij Fortuna Sittard, het Engelse Fulham, HJK Helsinki en andermaal Fortuna kwam Ajax in augustus op zijn pad. Een lot uit de loterij, zo bleek, want na zijn tegenvallende avontuur in Londen komt hij in Amsterdam wel aan spelen toe. Droomt hij nog van de Premier League? Hoesen: ,,Ik zit pas net bij deze fantastische club, waar ik al veel meer gespeeld heb dan waar ik vooraf rekening mee had gehouden. In die zin leef ik op dit moment in een droom.”

De zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder kwam vanwege de blessures van Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel eind 2012 in beeld op de spitspositie in Ajax 1 te bezetten. Het was kort nadat hij op 3 oktober middels een invalbeurt zijn debuut in het Ajax-shirt maakte. En wat voor een debuut: direct op het hoogst mogelijke podium, tegen een tegenstander van naam en faam: in de UEFA Champions League, tegen Real Madrid. Iets andere koek dan een potje tegen pakweg FC Emmen, AGOVV of Almere City in de Jupiler League. Anderhalve maand later volgde ook zijn ontgroening in de vaderlandse competitie. En hoe. Hoesen, twintig minuten voor tijd de vervanger van Christian Eriksen, luisterde zijn eerste optreden in de Eredivisie op met een goal, de 2-0 tegen VVV-Venlo.

Hoesen in actie tijdens Ajax - Borussia Dortmund. Hoesen in actie tijdens Ajax - Borussia Dortmund.

Inmiddels staat zijn teller op vier doelpunten, want ook tegen Borussia Dortmund, PSV en Willem II scoorde de Limburger, die stilaan tot de vaste waarden in het elftal van trainer Frank de Boer gerekend mag worden. ,,Toen ik hier kwam, wist ik wat me te doen stond. Ik moest eerst acclimatiseren, wennen aan de club, aan de mensen, niet alleen aan mijn medespelers. Ik zou beginnen bij Jong Ajax, met als doel van daaruit door te groeien en speelminuten in het eerste elftal te gaan maken. Dat ik nu al zo ver ben gekomen, had ik niet verwacht. Natuurlijk: je hoopt dat het voorspoedig gaat, dat het meezit en dat je dat zelf ook afdwingt. Ik kan alleen maar blij zijn met hoe het nu gaat.”

Dat betekent geenszins dat hij nu op zijn lauweren kan rusten, beseft Hoesen. ,,Ik heb nog een hoop te leren en te verbeteren. Als voetballer ben je daar sowieso nooit klaar mee. Laat staan als je pas 21 jaar bent en van een club uit de Jupiler League komt. Sommige dingen gaan vanzelf. Je groeit bijvoorbeeld mee met het niveau van de trainingen, trekt je op aan je medespelers. En je doet ervaring op in het spelen voor vijftigduizend man publiek. Maar je moet ook bereid zijn te investeren in zaken als krachttraining en voeding. Streng zijn voor jezelf.”

Hij merkt dat hij nog groeiende is in de rol van ‘meevoetballende spits’, zoals dat bij Ajax van hem gevraagd wordt. ,,Het verschil met Fortuna is groot, nog los van het niveau. Met Fortuna waren we vaker de onderliggende partij en speculeerden we vooral op mijn snelheid in de counter. Natuurlijk blijft mijn snelheid een wapen, maar met Ajax spelen we meestal op de helft van de tegenstander en komt het er dus op aan al combinerend kansen te creëren, vaak in heel kleine ruimtes. Dat is bijna een andere tak van sport.”

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst