Menu
Hogewoning groeit in nieuwe rol

Hogewoning groeit in nieuwe rol

Petra Hogewoning speelt vrijdagavond, ijs en wederdienende, met de Ajax Vrouwen de thuiswedstrijd tegen Antwerp FC. Toch is het nog maar een halfjaar geleden dat zij volop twijfelde over haar voetballoopbaan.

De 28-jarige linksachter van Ajax Vrouwen kwam net terug van een zware kruisbandblessure en was hevig zoekende naar de vorm van voorheen. Daarnaast werd haar contract bij de KNVB beƫindigd, waardoor zij een belangrijke bron van inkomsten misliep. Zes maanden later ziet de wereld er ineens heel anders uit voor de Zuid-Hollandse. Zo bereikte ze vorige week met haar team de bekerfinale, werd ze in de tussentijd benoemd tot aanvoerster en werden de plooien met de voetbalbond vooralsnog gladgestreken.

,,Dat had ik inderdaad helemaal niet verwacht," blikt Hogewoning terug op de gebeurtenissen in het afgelopen halfjaar. ,,Ik wilde destijds alleen fit worden en proberen terug te keren in het basiselftal. Het ging alleen moeizamer dan verwacht en het duurde lang voordat ik weer op niveau was; ik was gewoon heel erg zoekende."

Uitgerekend op het moment dat de 88-voudig international terugkeert in de ploeg van trainer Ed Engelkes, starten de Ajax Vrouwen in de BeNe League een indrukwekkende serie van tien
overwinningen op rij, die op 28 februari in de ArenA een halt wordt toegeroepen door FC Twente: 0-1. ,,Ik denk alleen niet dat het iets te maken heeft gehad met mijn aanwezigheid," haast de bescheiden Hogewoning zich te zeggen. ,,Er is eerder een knop omgegaan bij ons, waardoor we meer voor elkaar wilden vechten. Als je dan vervolgens wint, komt er meer vertrouwen in het team."

Een duel later verliezen de Ajax Vrouwen opnieuw in eigen huis, ditmaal van koploper Standard Luik: 0-1. ,,Na onze goede reeks hebben we het kampioenschap verspeeld tegen Twente en Standard," vat Hogewoning die periode samen. ,,Vooral tegen FC Twente hebben we het laten liggen, want in tegenstelling tot die wedstrijd hebben we tegen Standard wel goed gevoetbald."

Petra Hogewoning in actie in de Amsterdam ArenA. Petra Hogewoning in actie in de Amsterdam ArenA.

Hogewoning is dan al door Engelkes benoemd tot aanvoerster, doordat Daphne Koster met zwangerschapsverlof is en Anouk Hoogendijk de lokroep van Arsenal niet kan weerstaan. ,,Dat was in het begin wel even wennen," aldus de ietwat introverte verdedigster. ,,Ik ben geen leiderstype, dus dit is voor mij een belangrijke leerschool. Inmiddels groei ik in mijn rol, al ben ik meer een leider binnen de lijnen dan erbuiten. Maar het is in elk geval een hele eer aanvoerster te zijn van Ajax."

Als gevolg van haar stijgende prestatiecurve bij Ajax wordt Hogewoning ook weer opgeroepen voor het Nederlandse vrouwenelftal en krijgt ze daarmee haar maandelijkse toelage van de voetbalbond weer terug. Hoewel ze vorige week wel was opgeroepen voor het met 0-2 gewonnen duel bij Belgiƫ, kreeg ze geen speeltijd toebedeeld door bondscoach Roger Reijners. ,,Maar die keuze heb je als speelster maar te respecteren," reageert de routinier.

Inmiddels staan de Ajax Vrouwen in de competitie nog steeds op een verdienstelijke derde plaats, al is de titel uit het zicht verdwenen. Desondanks lonkt nog wel degelijk een hoofdprijs: de nationale beker. Na de 0-2-zege van zondag op FC Twente spelen Hogewoning en haar ploeggenoten op 9 juni de eindstrijd tegen PSV/FC Eindhoven, dat in de halve finale PEC Zwolle met 1-2 versloeg. ,,Dat is natuurlijk heel gaaf," blikt de aanvoerster alvast vooruit. ,,Die prijs moeten we pakken, zodat we het seizoen op een aardige manier afsluiten. Het is in elk geval geen onmogelijke opdracht en dat beseft ook iedereen."

Eerst moet Hogewoning echter duidelijkheid verschaffen over haar toekomst. Ofschoon ze naar eigen zeggen dolgraag bij Ajax wil blijven, lonkt een avontuur ook. ,,Ik heb een aanbieding op zak en ik bekijk wat de mogelijkheden zijn."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees