Menu
Hogewoning op de weg terug

Hogewoning op de weg terug

De selectie van Ajax Vrouwen is sinds enkele weken een nieuw gezicht rijker. Geen aankoop van buitenaf, maar een speelster die kort na haar overgang naar Ajax zwaar geblesseerd raakte en op de weg terug is. Petra Hogewoning scheurde in oktober 2012 haar linkerkruisband af en keerde precies een jaar later terug in het elftal van trainer Ed Engelkes. Onder meer tegen PEC Zwolle, ADO Den Haag en FC Utrecht kreeg de linksachter speeltijd toebedeeld. Deze week wachten duels met FC Twente (uit) en de topper tegen PSV (thuis).

Helemaal zonder slag of stoot ging de revalidatie van Hogewoning overigens niet. ,,Ik ben in augustus voor de tweede maal geopereerd omdat ik bindweefsel in mijn knie had en hem daardoor niet kon strekken en ook niet goed kon schieten. Anders had ik wel het begin van het seizoen gehaald”, legt de 88-voudig international uit. ,,Nu voelt mijn knie net zo vrij als de andere.”

Maar ook die rechterknie heeft een geschiedenis, want in 2007 scheurde Hogewoning eveneens een kruisband af. In beide gevallen was chirurg Cor van der Hart - zoon van oud-Ajacied en voormalig international Cor van der Hart senior - de heelmeester. ,,Hij heeft me de eerste keer in Amsterdam en de tweede keer in Naarden geopereerd. Na de laatste operatie zei hij dat ik er weer voor moest gaan en dat de kans op herhaling even groot is als bij ieder ander.”

Toch beaamt de 27-jarige Zuid-Hollandse dat haar tweede kwetsuur letterlijk en figuurlijk als een mokerslag aankwam. ,,We trainden vier tegen vier, toen ik wilde wegdraaien en iemand mijn scheenbeschermer aantikte. Vervolgens voelde ik mijn knie naar binnen klappen en schreeuwde ik het echt uit. Ik hoorde en voelde het gewoon scheuren. De volgende dag onderging ik een MRI-scan en bleek de knie stuk.” En dat terwijl ze zich na buitenlandse avonturen in Rusland, Amerika en Duitsland juist had verheugd op een rentree in de Nederlandse competitie. ,,Ik had er heel veel zin, dus die blessure was vreselijk balen. Ook omdat ik hierdoor het EK miste.”

Petra Hogewoning is eindelijk verlost van haar zware knieblessure. ,,Nu voelt mijn knie net zo vrij als de andere.” Petra Hogewoning is eindelijk verlost van haar zware knieblessure. ,,Nu voelt mijn knie net zo vrij als de andere.”

Het eerste seizoen van Hogewoning als Ajacied viel dus min of meer in duigen. ,,De eerste wedstrijden had ik er heel veel zin in en draaiden we ook goed. Maar vanaf het moment dat ik geblesseerd raakte ging ik er toch anders naar kijken”, stelt ze nu vast. ,,Ik heb wel veel wedstrijden gezien, maar ook alles op mijn revalidatie gegooid. Tuurlijk leefde ik mee met het team, maar het is toch anders. Ik revalideerde, in tegenstelling tot de vorige keer, op de club en dat is toch moeilijk. Zij gaan trainen en jij gaat je weer bezighouden met je herstelprogramma. Dat voelt een beetje dubbel.”

Hoewel Hogewoning inmiddels medisch fit is verklaard, springt de technische staf voorzichtig met haar om. ,,Ik kom natuurlijk terug van een zware blessure, dus zoveel wedstrijden in zo’n korte tijd is wat te veel van het goede”, wijst ze tegelijkertijd op het zware programma van Ajax Vrouwen. ,,Ondanks dat ik geen last meer heb van mijn knie merk ik wel dat ik wedstrijdritme mis. Ik ben ook sneller vermoeid dan voorheen en draai nog wat trager. Angst in de duels heb ik echter niet.”

Hogewoning wil daarom graag haar steentje bijdragen aan het team dat deze jaargang een grillige prestatiecurve aan de dag legt. ,,We hebben veel onnodige punten verspeeld. Als we de kansen hadden benut zou de wereld er heel anders hebben uitgezien. Het loopt gewoon nog niet. Ik wil dan ook graag fit blijven en laten zien dat we een goed team hebben.”

Met haar ervaring kan de oud-speelster van onder meer Ter Leede, FC Utrecht en FCR 2001 Duisburg haar veelal jonge ploeggenoten bij Ajax Vrouwen net dat kleine zetje in de rug geven. ,,Ik probeer ze er ook bij te betrekken, maar ik ben geen leider zoals Daphne Koster en Anouk Hoogendijk. Zij hebben dat veel meer in zich.”

Daarnaast heeft de geboren Rijnsburgse het momenteel druk genoeg met zichzelf. ,,Ik heb een contract bij Ajax en de KNVB. Helaas wordt mijn contract bij laatstgenoemde om onduidelijke redenen beëindigd. Dat heeft me wel aan het denken gezet. Daarom ga ik naast het voetballen nu ook op zoek naar werk. Ik vind voetbal leuk en aardig, maar ik moet er wel van kunnen rondkomen.”

Hogewoning heeft zich tijdens haar studie Sport en Bewegen gespecialiseerd in het werken met meervoudig gehandicapten. ,,Als ik klaar ben met voetballen wil ik sowieso met die mensen aan de slag. Dat heeft me altijd getrokken. Als ik met een gehandicapte ga zwemmen maakt een gulle lach mijn hele dag weer goed. Ik ben nu alleen nog beperkt inzetbaar vanwege mijn voetbalcarrière.”

De Ajax Vrouwen spelen dinsdagavond een uitwedstrijd tegen FC Twente. De aftrap is om 19:00 uur. Later deze week staat er opnieuw een duel in de BeNe League op het programma. Vrijdagavond wordt de topper Ajax Vrouwen - PSV Vrouwen op de Toekomst gespeeld. De aftrap is om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst