Menu

,,Hollandse boeren'' helpen Barcelona aan zege

BRUGGE (ANP) - De ,,kleine crisis'' bij FC Barcelona (citaat Frank de Boer) is voor even bezworen. Met een half Nederlands elftal won de Spaanse topclub donderdagavond in het Jan Breydel-stadion geflatteerd van Club Brugge: 0-2. De fraaie uitslag verbloemde het onsamenhangende spel van Barcelona dat nog lang niet uit de sportieve problemen is.

Uit een vrije trap van Frank de Boer bracht Patrick Kluivert het tweede doelpunt op zijn naam. Daarmee nam de voormalige Ajacied revanche op het Belgische publiek, dat hem constant uitjouwde. Michael Reiziger, Marc Overmars en Philip Cocu maakten eveneens deel uit van het Spaanse basisteam.

,,Een overwinning was niet noodzakelijk, maar komt wel heel goed uit'', bekende trainer Ferrer, die bij Barcelona al enige tijd op een schopstoel zit. ,,Het geeft rust en vertrouwen. Misschien dat we de situatie in en rond de club nu een beetje onder controle kunnen krijgen. Of ik vasthoud aan deze opstelling? Dat weet ik nog niet. Dat zien we morgen wel.''

Onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal, die zijn voormalige ploeg weer eens aan het werk zag, was Kluivert dominant aanwezig. In de beginfase was hij meteen twee keer gevaarlijk. Uit een pass van Sergi schoot de international hard in. Doelman Nemec redde bekwaam in de korte hoek. Kort daarna knalde Kluivert over uit een voorzet van Overmars.

De zichtbaar gemotiveerde Amsterdammer liet zich niet alleen in aanvallend opzicht gelden. Ook defensief knapte hij het nodige werk op. Bij het Brugse publiek kon Kluivert evenwel geen goed doen. De kwetsende spreekkoren klonken luidkeels in het volgepakte stadion. Na zijn trefzekere kopbal in de 31e minuut kon hij het niet laten om even in woord en gebaar de Belgische toeschouwers van repliek te dienen.

Naast Kluivert moest ook De Boer het vaak ontgelden bij de Belgische fans. Dat kwam vooral, omdat de recordinternational een paar keer opzichtig ging liggen bij overtredingen van Brugse tegenstanders. Verheyen kreeg in de twintigste minuut na een duel met De Boer de gele kaart en dat werd de centrale verdediger van Barcelona niet in dank afgenomen. ,,Hollandse boeren'', riep de Belgische aanhang vol frustratie, ook vanwege het negatieve scoreverloop.

De Boer had het in de eerste helft niet gemakkelijk, omdat er weinig lijn in het defensieve spel van Barcalona viel te ontdekken. Bovendien viel Club Brugge furieus aan. Vaak was het spitsuur in het Spaanse strafschopgebied. Met meer geluk dan kwaliteit hield de merkwaardige grabbelaar Arnau, aan wie keeperstrainer Frans Hoek ongetwijfeld weinig plezier beleeft, zijn doel schoon.

Aan de rechterkant speelde Reiziger sober. Pas na de 2-0 van Kluivert durfde hij enkele offensieve acties te ondernemen. De voormalige Ajacied had zijn handen meer dan vol aan Martens, die hem meer dan eens te slim en te snel af was. Links in de voorhoede speelde Overmars wisselvallig. Te veel acties van de snelle spits mislukten. Uit een zwakke voorzet van de international kon Rivaldo wel de score openen, met dank aan een blunder in de Belgische defensie.

Beste man van Barcelona in de eerste helft was Cocu. De fijnbesnaarde allrounder speelde vrijwel foutloos. Zowel in verdedigend als aanvallend opzicht was zijn inbreng groot. Hij bewees in Brugge eens te meer waarom hij niet ter discussie staat bij Barcelona, dat volgens hardnekkige berichten de Hollandse kolonie sterk wil reduceren.

Ook na de pauze bleef Club Brugge fanatiek aanvallen. Paal en lat kwamen doelman Arnau, die in de 65e minuut geblesseerd naar de kant moest, te hulp. De weer eens onverzettelijke De Boer toonde zich eveneens een sta-in-de-weg. Overmars, die met een schuiver nog aan een doelpunt rook, was de enige Nederlander die de negentig minuten niet volmaakte. Hij werd een kwartier voor tijd vervangen door Simao.

Website FC Barcelona