Menu

Honderdste wedstrijd voor Fred Grim

Voor Fred Grim wordt het woensdagavondduel tegen Heerenveen - waar Ajax de laatste drie keer gelijk speelde- zijn 100e officiele wedstrijd als Ajax-doelman. De Amsterdammer hield van de tot op heden gespeelde 99 duels liefst 31 keer de nul. Afgelopen seizoen scoorde hij een serie van vijf 'nullen' op rij. Dat was de langste in zijn Ajax-carrière.

Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte de doelman echter niet bij Ajax, maar bij Cambuur Leeuwarden en wel op 6 december 1986. Toen kreeg hij echter wel vijf treffers om zijn oren.

Voor Ajax stond de inmiddels 36-jarige Grim 80 competitie-wedstrijden, 3 bekerduels, 1 wedstrijd om de Johan Cruijffschaal en 15 Europese Cupduels onder de lat.

In zijn prijzenkast blinken drie kampioensschalen met Ajax (1995, 1996 en 1998) en een Amstel Cup (1998). Met Cambuur haalde hij een prijs van een andere orde: promotie naar de eredivisie in 1992.

Het shirt van het Nederlands elftal droeg Grim als tiener acht keer. Hij kwam uit voor Oranje onder 18.

In zijn 99 wedstrijden voor rood en wit moest hij 119 keer 'vissen'. De grootste nederlagen die hij kreeg te slikken waren in de toppers tegen PSV uit (4-0) en Feyenoord thuis (3-4).

Tegen Heerenveen kreeg hij de laatste jaren ook tegendoelpunten. Vorig seizoen eindigde de onderlinge confrontatie tussen Heerenveen en Ajax in een 2-2 gelijkspel.

Op die 2e oktober 2000 vierde spits Nikos Machlas zijn rentree na een blessureperiode met twee treffers. Daar had de Griek nog geen kwartier voor nodig gehad. Hij maakte in de 53e minuut gelijk nadat Jensen de score had geopend en zette Ajax in de 66e minuut op voorsprong. Jammer voor hem en voor de rest van Ajax kopte Hansma de ploeg van trainer Foppe de Haan keihard langszij.

Dus eindigde de wedstrijd opnieuw in remise. Dat was ook al op 2 februari van datzelfde jaar gebeurd. Toen werd het 1-1. Doelpuntenmaker voor Ajax, Nikos Machlas. Wederom bracht hij de Amsterdammers op gelijke hoogte nadat Lurling de Friezen op voorsprong had gezet.

En ook in het seizoen 1998-1999 hielden Heerenveen en Ajax elkaar in evenwicht. Toen stond Edwin van der Sar nog onder lat en speelden onder andere Melchiot, Blind en Oliseh in de verdediging. Toch kwamen de Friezen andermaal op 1-0. Nu eens niet door eigen verdiensten maar door een eigen doelpunt van Oliseh. Dezelfde Nigeriaan boog krap 50 minuten later, toen het al 1-1 was geworden door Babangida, de achterstand om in een voorsprong. Maar Heerenveen had wederom het laatste woord door negen minuten voor tijd door Pahlplatz 2-2 te maken.