Menu
Hoofdrol Jozefzoon bij simpele bekerzege

Hoofdrol Jozefzoon bij simpele bekerzege

Bekerhouder Ajax heeft woensdagavond op eenvoudige wijze de vierde ronde van de KNVB beker bereikt. In de Amsterdam ArenA won het team van Martin Jol met 5-0 van MVV. Man of the match Florian Jozefzoon maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Mounir El Hamdaoui was twee keer trefzeker.

Ajax deed tegen MVV wat het moest doen; heel blijven en eenvoudig winnen. Met de belangrijke duels tegen FC Twente (zaterdag) en AC Milan (dinsdag) voor de boeg bleek de wedstrijd tegen de nummer dertien uit de Jupiler League uiteindelijk een welkom tussendoortje. De spelers van MVV, die vooraf nog uitgebreid op de foto gingen, konden geen moment een vuist maken in de ArenA. Donderdag gaat Ajax in de koker voor de vierde ronde van het nationale bekertoernooi.
 
Martin Jol had zijn beginopstelling op een aantal posities gewijzigd. Zo kregen vaste krachten als Toby Alderweireld, Eyong Enoh en Vurnon Anita rust. Ook de geschorste Luis Suarez ontbrak. Het leverde de jongelingen Florian Jozefzoon en Roly Bonevacia voor de tweede keer dit seizoen een basisplaats op. Demy de Zeeuw en Urby Emanuelson, afgelopen zondag tegen Feyenoord nog op de bank, startten ook weer vanaf het begin. 
 
De droom op een stunt tegen de bekerhouder was al binnen het kwartier vervlogen voor MVV. Trainer René Trost, die vorig seizoen als assistent-trainer van Roda JC nog naar de tribune werd gestuurd in de ArenA, zag zijn team al na dertien minuten op achterstand komen. Jozefzoon speelde zich via de rechterflank eenvoudig vrij, waarna hij El Hamdaoui op maat bediende. De spits van Ajax zette de thuisploeg met een geplaatst schot op een gewenste vlotte voorsprong: 1-0. Enkele minuten later kreeg de Marokkaan al snel de kans om de score te verdubbelen, maar de voorzet van Siem de Jong ging net te hard.

Als vervanger van de geschorste Suarez deed Jozefzoon het uitstekend. Als vervanger van de geschorste Suarez deed Jozefzoon het uitstekend.

Tien minuten na de openingstreffer was het wel opnieuw raak. Jozefzoon passeerde zijn tegenstander Nick Kuipers met gemak, waarna hij zijn voorzet tot doelpunt gepromoveerd zag. De hoog voorgegeven bal viel pardoes achter keeper Job Bulters, die voor de tweede keer moest vissen. Een heuglijk moment voor de aanvaller uit de eigen jeugdopleiding, die zijn eerste doelpunt voor Ajax 1 maakte. Namens MVV waagde Lance Voorjans even later een poging van afstand, maar daar liet de jarige Maarten Stekelenburg zich niet door verrassen. Op slag van rust was het definitief over en uit voor MVV. Jan Vertonghen kopte raak uit een hoekschop van Miralem Sulejmani, waardoor Ajax met een 3-0 voorsprong de kleedkamer opzocht. Jol: ,,We hadden vooraf voor ogen om drie keer te scoren voor rust. En dat lukte gelukkig ook.”

In de tweede helft had het merendeel van de 17.363 toeschouwers al snel opnieuw reden tot juichen. Op aangeven van aanvoerder De Zeeuw werkte El Hamdaoui de bal in de 47ste minuut beheerst in het doel. Met een subtiele actie met zijn rechtervoet liet hij de voormalig jeugdkeeper van AZ kansloos: 4-0. Bij die twee goals van Ajax’ nummer negen bleef het. In het laatste halfuur werd hij vervangen door Daley Blind, waardoor Sulejmani het duel als aanvalsleider uitspeelde.

Ondanks het grote overwicht van Ajax bleef een vijfde treffer aanvankelijk lange tijd uit. Met name man of the match Jozefzoon en Sulejmani kregen kansen op meer. In de negentigste minuut was het uiteindelijk Emanuelson die de eindstand op 5-0 bepaalde. MVV kon vervolgens met een ‘draaglijke nederlaag’ de lange terugreis naar Maastricht aanvaarden.

Jol: ,,Al met al hebben we vanavond met een goede score de volgende ronde behaald. Ik was blij met de inbreng van Bonevacia en Jozefzoon. Zeker ook omdat Jozefzoon bij twee goals betrokken was. De toekomst is van Ajax, de toekomst is van hen.” MVV-trainer Trost over de krachtsverhoudingen: ,,Wij spelen zaterdag tegen Veendam, Ajax speelt Champions League. Dat is het verschil.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Roly Bonevacia speelde 90 minuten goed op het middenveld. Roly Bonevacia speelde 90 minuten goed op het middenveld.
Met twee treffers was Mounir El Hamdaoui belangrijk voor Ajax. Met twee treffers was Mounir El Hamdaoui belangrijk voor Ajax.
Miralem Sulejmani loert op een steekpassje. Miralem Sulejmani loert op een steekpassje.
Felicitatie voor Jozefzoon, vervanger van de geschorste Suarez, na diens fraaie goal. Felicitatie voor Jozefzoon, vervanger van de geschorste Suarez, na diens fraaie goal.
Demy de Zeeuw nam veelvuldig van afstand het doel onder vuur. Demy de Zeeuw nam veelvuldig van afstand het doel onder vuur.
Jan Vertonghen maakte op slag van rust 3-0. Jan Vertonghen maakte op slag van rust 3-0.
Christian Eriksen verving Siem de Jong en was dicht bij een treffer. Christian Eriksen verving Siem de Jong en was dicht bij een treffer.
Het slotakkoord was voor Emanuelson. Hij tekende voor de 5-0. Het slotakkoord was voor Emanuelson. Hij tekende voor de 5-0.
De verdediging met Oleguer centraal, had weinig te duchten van MVV. De verdediging met Oleguer centraal, had weinig te duchten van MVV.