Menu

Hoofdrol Van der Vaart in Jong Oranje

Ajacieden Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde en debutant Johnny Heitinga speelden vrijdagavond met Jong Oranje tegen Jong Engeland. Rafael van der Vaart scoorde vanuit een moeilijke positie de openingstreffer. Even later kwam Oranje zelfs op een 2-0 voorsprong. Vlak voor rust maakten de Britten de aansluitingstreffer. Na 90 minuten prijkte de 2-2 op het scorebord. Dinsdag moet de ploeg van Wotte in Engeland winnen om een ticket naar het EK in 2002 te verdienen. De Ajacieden denken een goede kans te maken.

Rafael Van der Vaart was een van de besten van het veld: “Het eerste doelpunt was vrij moeilijk. Ik moest wegdraaien en kon er gelukkig net bij. Bij de tweede goal zag ik dat de keeper te ver weg stond. Toen schoot ik zelf, maar de bal raakte binnenkant paal. Kuyt stond op de goede plek en kon scoren. Vlak voor tijd kreeg ik nog een kans. Als dat aan het begin van de wedstrijd was geweest, had ik die gescoord, maar nu was ik helemaal leeg”.

Van der Vaart kon genieten van de wedstrijd. “In zo´n ambiance geniet ik”, aldus de Ajacied. “Het is jammer dat we gelijk speelden, maar ik denk dat we in Engeland niet kansloos zijn. Wij waren beter”.

De zeventien-jarige Johnny Heitinga debuteerde in Jong Oranje. Het gelijke spel vond hij jammer, maar slecht gespeeld had hij niet. “Ik vond het spijtig dat het nog 2-2 is geworden. Toch heb ik zelf wel een lekker gevoel. We konden goed ons eigen spel spelen en het zag er goed uit. Het is doodzonde dat het voor rust 2-1 werd. Dat was een zeer vervelend moment”.

Van der Meyde acht Oranje ook niet kansloos. “Bij het eerste tegendoelpunt liet iemand zijn man gaan. Dat mag niet gebeuren. Het was een duidelijk moment van slechte concentratie. Het gebeurt helaas wel vaker, zowel bij Ajax als bij Jong Oranje, dat we vlak voor rust een goal tegen krijgen. Toch hebben we een goede kans om ons te kwalificeren”.

Van der Meyde is extra gemotiveerd voor de return dinsdag, vooral omdat Ajax is uitgeschakeld voor Europees voetbal. "Voor de jongens van Ajax is het een extra stimulans om de eindstrijd te halen. Het is goed voor je ontwikkeling om zo´n toernooi te spelen."

Dinsdag speelt Jong Oranje in Engeland de tweede wedstrijd. De Nederlanders moeten winnen om te mogen deelnemen aan het EK-21 in 2002. De wedstrijd wordt live uitgezonden op RTL 5.