Menu
Hoog Ajax-gehalte bij FC Groningen

Hoog Ajax-gehalte bij FC Groningen

Als zaterdagavond om 19.45 uur het fluitsignaal klinkt bij Ajax – FC Groningen staan er bijzonder veel spelers aan de aftrap die hun opleiding genoten op sportcomplex de Toekomst. Niet alleen bij de thuisploeg, maar zeker ook bij de bezoekers uit Groningen. Zeven spelers van de bekerwinnaar droegen ooit het Ajax-shirt.

Sla voor de grap Ajax’ presentatiegids uit het seizoen 2009-2010 open, en je komt verspreid over de gehele opleiding veel spelers van de huidige eerste elftallen van Ajax en FC Groningen tegen. Even een korte opsomming. Sergio Padt en Johan Kappelhof bij Jong Ajax, Lorenzo Burnet en Ricardo van Rhijn in de A1, Joël Veltman in de A2 en Mitchell Dijks en Davy Klaassen in de B1. Ga je nog verder terug, dan zie je in de lagere leeftijdscategorieën nog Kenny Tete (C1) en Jairo Riedewald (C2) actief.

Het was niet iedereen van bovenstaand lijstje gegeven om Ajax 1 te halen, maar al met al zijn ook Padt, Kappelhof en Burnet goed terecht gekomen. In mei wonnen ze met Groningen zelfs de eerste prijs uit de clubhistorie. In de bekerfinale werd PEC Zwolle met 2-0 verslagen. Daardoor mocht de Trots van het Noorden, zoals Groningen zichzelf noemt, direct instromen in de groepsfase van de Europa League. Het eerste duel werd vorige week in het eigen Euroborg kansloos met 0-3 verloren van Olympique Marseille. Donderdag wacht een bezoek aan Sporting Braga.

Zeven oud-Ajacieden
De goede prestaties van Groningen kunnen niet los worden gezien van het hoge Ajax-gehalte in de selectie. Liefst zeven spelers hebben dus een verleden in Amsterdam. Naast Burnet, Padt en Kappelhof waren ook Jarchinio Antonia en Hedwiges Maduro in de jeugdopleiding actief. Antonia haalde het eerste niet, Maduro wel. De verdediger annex middenvelder verkaste in januari 2008 na 107 duels in Ajax 1 naar Valencia. Danny Hoesen en Rasmus Lindgren werden op latere leeftijd als directe versterkingen voor de hoofdmacht gehaald.

Padt is sinds vorig jaar zomer de onbetwiste nummer één in de goal van FC Groningen. De goalie kwam toen over van AA Gent, waar hij in drie jaar tijd 45 duels speelde. Gent had op zijn beurt Padt in de zomer van 2011 gekocht van Ajax. De goalie had daarvoor op huurbasis ervaring opgedaan bij Go Ahead Eagles en Haarlem. Bij laatstgenoemde club maakte Padt in januari 2010 zijn profdebuut. Het was zijn enige optreden voor de Haarlemmers, die een aantal dagen later failliet werden verklaard. Padt ging toen weer terug naar Ajax.

Dubbelslag
Groningen sloeg in april 2011 een dubbelslag met het binnenhalen van Kappelhof en Burnet. Voor beide toen 20-jarige verdedigers lag een driejarig contract klaar in de Euroborg. Kappelhof en Burnet maakten deel uit van de selectie van Jong Ajax.

Kappelhof had voorzichtig aan het eerste van Ajax geproefd. Hij maakte eenmaal deel uit van de wedstrijdselectie (zonder in actie te komen) en speelde een keer mee in een benefietwedstrijd tegen het Japanse Shimizu S-pulse. Net als Padt is ook Kappelhof onomstreden, in het hart van de defensie. Hij kwam reeds tot 118 wedstrijden voor de bekerwinnaar.

Focus
Burnet moet het doen met iets minder wedstrijden dan zijn compagnon, al is 87 duels in Groningen 1 nog altijd een behoorlijk respectabel aantal. De linkervleugelverdediger haalde ook een aantal keer in negatief opzicht het nieuws. Zowel onder Erwin van de Looi als voorganger Robert Maaskant werd Burnet uit de selectie gezet. De laatste tijd ligt de focus weer op de voetballende prestaties van Burnet, die voor zijn overstap tot 22 duels in Jong Ajax kwam.

Maduro keert voor het eerst sinds zijn vertrek terug in de Amsterdam ArenA. Hij sloot zich eind augustus aan bij Groningen. Wellicht dat de oud-Ajacied, voor wie Ajax’ thuishaven bekend terrein is, Groningen van de negatieve balans af kan helpen. De Groningers wonnen namelijk nog nooit in de ArenA en kwamen in de laatste zeven bezoeken slecht één keer tot scoren. Met liefst zeven oud-Ajacieden in de gelederen zou Groningen toch de (voor)kennis moeten hebben om de Amsterdamse kluis op zijn minst een keer te kraken.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst