Menu
Hoog bezoek bij opening Talentendagen

Hoog bezoek bij opening Talentendagen

De Talentendagen 2008 zijn maandagochtend van start gegaan. Op de openingsdag was er voor de jonge keepers meteen hoog bezoek.

Hoog bezoek: de keepers van Ajax 1 kwamen kijken bij de Talentendagen. Hoog bezoek: de keepers van Ajax 1 kwamen kijken bij de Talentendagen.

Uitgelaten voetballertjes, nerveuze voetballertjes, nerveuze ouders, trotse ouders, vrolijke trainers, oplettende scouts: iedereen op sportcomplex de Toekomst is maandag in de ban van de Talentendagen. De hele week wordt er door Ajax gespeurd naar jonge talentjes, die een aanwinst kunnen zijn voor de Amsterdamse club.

Ajax zoekt tijdens de Talentendagen niet alleen naar nieuwe veldvoetballers, maar ook naar nieuwe keepers. Deze week krijgen meer dan tweehonderd doelmannen de kans zich in de kijker te spelen. Eén van de keepers die maandag meedoet is Floor van Leeuwen. Deze 10-jarige Alphenaar is met zijn zus Lotte en zijn vader Fred naar de Toekomst gekomen om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Zijn groep krijgt even na lunchtijd een mooie openingstoespraak van Jan Splinter. ,,Jullie moeten vandaag vooral genieten”, drukt de keeperstrainer van Ajax de jongetjes op het hart voordat ze het veld op gaan.

Floor van Leeuwen (rechts) liet maandag zien wat hij in huis heeft. Floor van Leeuwen (rechts) liet maandag zien wat hij in huis heeft.

Als de keepertjes net een beetje zijn warmgedraaid verschijnen drie speciale gasten op het trainingsveld. Langzaam dringt bij iedereen door wie het zijn: Maarten Stekelenburg, Dennis Gentenaar en Erik Heijblok. De drie keepers van Ajax 1 kijken hoe hun mogelijke opvolgers het doen en geven af en toe een bruikbare aanwijzing. Alle facetten van het keepersvak komen uitgebreid aan bod: duiken, uitkomen, uittrappen en uitgooien. Floor doet goed zijn best en laat zien dat hij niet bang is om te vallen: hij duikt zonder problemen van de ene naar de andere hoek. Na dik een uur met veel vallen en opstaan zit de sessie erop. Floor is tevreden. ,,Het ging goed”, zegt hij vrolijk. ,,Het leukste vond ik bij elkaar op doel schieten. En dat de drie keepers van het eerste kwamen had ik echt helemaal niet verwacht. Dat was echt een verrassing.”

Een goede Ajax-keeper moet veel in huis hebben. ,,Maar het belangrijkste is dat je een bal kan stoppen”, legt Splinter na afloop uit aan Ajax TV. ,,En bij Ajax hebben we het liefst dat de keepers ook nog een beetje kunnen meevoetballen.” Splinter verwacht dat er wel een paar keepers terug mogen komen voor een extra test. ,,Er komen meer dan 200 keepers”, zegt hij. ,,Dan zitten er vast wel één of twee échte talenten tussen.” Voor Floor breken spannende dagen aan. Net als alle anderen krijgt hij voor 10 maart te horen of hij nog een keer terug mag komen.

Op Ajax TV is dinsdag het item over de keepers te zien.
Naar de website van Ajax TV >>

Jan Splinter sprak de keepers toe voordat ze het veld opgingen. Jan Splinter sprak de keepers toe voordat ze het veld opgingen.
Dennis Gentenaar bekijkt hoe het gaat in de groep van Floor. Dennis Gentenaar bekijkt hoe het gaat in de groep van Floor.
Jan Splinter geeft uitleg aan de jonge doelmannen. Jan Splinter geeft uitleg aan de jonge doelmannen.
Alle keepers op de foto met Dennis Gentenaar, Maarten Stekelenburg, Erik Heijblok en Jan Splinter. Alle keepers op de foto met Dennis Gentenaar, Maarten Stekelenburg, Erik Heijblok en Jan Splinter.
Natuurlijk werd er niet alleen gekeept. Op de andere velden lieten jonge veldspelers hun talenten zien. Natuurlijk werd er niet alleen gekeept. Op de andere velden lieten jonge veldspelers hun talenten zien.