Menu
Hoogendijk is altijd in beweging

Hoogendijk is altijd in beweging

Anouk Hoogendijk is altijd in beweging. Iets dat de 27-jarige middenveldster van de Ajax Vrouwen met de paplepel is ingegoten. Beide ouders van de international zijn namelijk gymleraar op een middelbare school. Het wekt dan ook weinig verbazing dat dochterlief na de middelbare school haar heil zocht op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam.

Volgens Hoogendijk is dat echter louter toeval. ,,Ik heb juist gekeken of ik niet iets anders kon gaan doen, dus het was helemaal niet de insteek." Uiteindelijk gaf haar sportieve inborst toch de doorslag bij de zoektocht naar een studie. ,,Ik heb bijvoorbeeld negentien zwemdiploma’s", vertelt ze zonder blikken of blozen. ,,Daarnaast deed ik aan turnen, skiën, jazzballet, schaatsen, tennis en voetbal. Op een gegeven moment zat ik op vijf sporten tegelijk. Op zaterdag moest ik 's ochtends zwemmen, 's middags voetballen en dan 's avonds nog naar de Jaap Edenbaan om te schaatsen."

Kortom, een indrukwekkend lijstje. Tegelijkertijd werpt de vraag zich op hoe de sportieve besognes van vader en moeder Hoogendijk er dan uitzien. ,,Ze hebben allebei gevoetbald. Daarnaast doet mij moeder ook nog aan korfbal, zaalvoetbal, skiën, volleybal en badminton. En mijn vader aan golf, skiën en volleybal. Uiteindelijk zijn ze beiden gaan tennissen." Een sport waaraan Hoogendijk haar hart eveneens heeft verpand. ,,Ik heb heel lang gevoetbald en getennist, maar toch voor een teamsport gekozen. Als ik stop met voetbal wil ik het tennis weer oppakken."

Anouk Hoogendijk: ,,Zelfs bij uitwedstrijden reist een vaste schare supporters mee met trommels." Anouk Hoogendijk: ,,Zelfs bij uitwedstrijden reist een vaste schare supporters mee met trommels."

Hoe haar maatschappelijke loopbaan er dadelijk uitziet weet Hoogendijk echter nog niet. ,,Ik heb specificaties voor het speciaal onderwijs; zoals kinderen met autisme of het Down-syndroom. Misschien ga ik straks wel werk zoeken in die richting. Ik ben er nog niet helemaal uit. Al wil ik wel iets doen wat gerelateerd is aan sport." Hoogendijk hoopt in elk geval dat haar indrukwekkende voetballoopbaan haar straks een beetje op weg helpt. ,,Ik hoop er wel iets leuks aan over te houden", beaamt de voormalige speelster van onder meer FC Utrecht en het Engelse Bristol Academy WFC. ,,Dat er bepaalde deuren opengaan. Ik ben op dit moment al ambassadeur van Right to Play."

Ondanks haar blik op de toekomst wil Hoogendijk eerst nog een paar jaar voetballen. ,,Maar ik bekijk het per seizoen", stelt de routinier van de Ajax Vrouwen. ,,Bij het vrouwenvoetbal wordt er sowieso niet gewerkt met langdurige contracten. Bovendien doe ik het zolang ik het leuk vind."

Het eerste seizoen bij Ajax bevalt haar naar eigen zeggen uitstekend. ,,Het is allemaal heel professioneel geregeld. Verder zijn de trainers goed en hebben we een selectie met heel veel potentie en talent." De 0-4-nederlaag tegen Standard Luik, van afgelopen vrijdag, doet daar niets aan af. ,,Dat was een duidelijke zaak. Zij kregen vier kansen en maakten vier goals. We hebben dus een lesje in effectiviteit gekregen en weten gelijk weer waar we staan. Bovendien kan het vanaf nu alleen maar beter gaan."

Niettemin bleef het publiek de Ajax Vrouwen wederom trouw. ,,Dat is echt heel erg leuk", bekent Hoogendijk. ,,Ze staan altijd achter ons. Zelfs bij uitwedstrijden reist een vaste schare supporters mee met trommels. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik had het eerlijk gezegd ook niet verwacht. Al denk ik dat we met onze eerste thuiswedstrijd - die met 2-0 werd gewonnen van sc Heerenveen - veel goodwill hebben gekweekt. We worden echt als volwaardig gezien."

Dat de Ajax Vrouwen zich vanwege het aanstaande interlandprogramma pas op 19 februari bij Lierse SK kunnen revancheren voor de nederlaag tegen Standard, zit Hoogendijk een klein beetje dwars. ,,Want je wilt de boel het liefst zo snel mogelijk weer rechtzetten. Aan de andere kant is het ook wel lekker dat ik me met Oranje kan richten op de wedstrijd van zaterdag tegen België. Dat is weer een wedstrijd in een nieuwe omgeving."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst