Menu
Hooghouden op Barra Beach

Hooghouden op Barra Beach

Het strand van Barra is met dik twintig kilometer het langste zandlint van Rio de Janeiro. Maandag trainden de Ajacieden voor het eerst op deze bijzondere Braziliaanse trainingsgrond. Nauwelijks een half etmaal na de intercontinentale trip vanuit Amsterdam volgde een vrolijke strandtraining aan de oceaan.

Het is een mooi stukje Rio aan de Avenue Sernambetiba. Statige hotels bepalen het beeld aan de ene zijde van de druk bereden verkeersader. De overkant bestaat uit zee - of beter gezegd oceaan - en strand. Als de Ajacieden van Frank de Boer het Sheraton Hotel verlaten en de weg oversteken, bestaat het publiek tijdens de training uit zonaanbidders en journalisten. Het nieuws dat Ajax is neergestreken in de Braziliaanse kuststad is niet onopgemerkt gebleven. Vanuit Nederland zijn enkele mediavertegenwoordigers meegereisd. Zuid-Amerikaanse media als Fox Sport en Associated Press hebben respectievelijk een presentatrice en fotograaf afgevaardigd naar Barra Beach.

Eenmaal aangekomen op het warme strand ontdoen veel spelers en trainers zich al snel van hun loopschoenen. De inleidende (hard)looptocht langs de branding verloopt aanmerkelijk prettiger op blote voeten of op kousevoeten. Looptrainer Björn Rekelhof gaat voorop als de selectie een half uur durende retourtocht maakt langs soms verbaasd opkijkende Braziliaanse badgasten. Het is tot begin februari vakantietijd in zomers Brazilië. Het verklaart de relatieve drukte op de fraaie strandstrook in toch al exotisch Rio. Ondanks de bewolking weerkaatsen zonnestralen af en toe fel op de witte zandkorrels. Als het wolkendek steeds meer gaten vertoond, overstijgt het kwik de dertig graden Celsius. De gasten uit Holland zweten wat af; de Carioca’s (inwoners van Rio) smeren zich nog maar eens extra in. Ieder zijn ding.

De Ajacieden begonnen de training met een tocht over Barra Beach. De Ajacieden begonnen de training met een tocht over Barra Beach.

Na het loopwerk is het tijd voor de bal. De groenwitte adidasballen worden hooggehouden, waarbij regelmatig lachsalvo’s over het strand schallen. Vooral de oefening waarbij een adidasbal groepsgewijs in de lucht moet worden gehouden, werkt bij sommige Ajacieden op de lachspieren. Het is geen oefening waarbij uitsluitend de techniek wordt gepolijst. Teambuilding staat voorop. Wie de Ajacieden aan het werk ziet, beseft dat het met het groepsproces wel goed zit. Een hoogtepunt van de eerste Brazilië-training ligt dan nog in het verschiet.

Als alle trainingsarbeid is verricht, volgt de onvermijdelijke duik in de verfrissende oceaan. Sommige Ajacieden reageren uitzinnig op het spetterende slot. ,,Houd de tijd in de gaten; over drie kwartier gaan we eten’’, klinkt het vaderlijk vanaf het zandstrand richting spartelende spelers. Het is de stem van de hoofdtrainer. Frank de Boer en zijn stafleden maken zich op voor een terugkeer richting Sheraton. Iets later maken de Ajacieden een oversteek in omgekeerde richting over de Avenue Sernambetiba. In het hotel wacht een frisse douche als opmaat naar de middagtraining. De tweede sessie van deze maandag is niet op het strand, maar op het trainingscomplex van de Braziliaanse topclub Flamengo.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Na een korte oversteek over de Avenue Sernambetiba bereikten de Ajacieden vanuit hun hotel Barra Beach. Na een korte oversteek over de Avenue Sernambetiba bereikten de Ajacieden vanuit hun hotel Barra Beach.
De selectie van trainer Frank de Boer betreedt het Braziliaanse strand. De selectie van trainer Frank de Boer betreedt het Braziliaanse strand.
Björn Rekelhof gaat voorop langs de kustlijn. Björn Rekelhof gaat voorop langs de kustlijn.
Ryan Babel en Jody Lukoki worden nagestaard door Braziliaanse badgasten. Ryan Babel en Jody Lukoki worden nagestaard door Braziliaanse badgasten.
Ook trainer Frank de Boer nam deel aan de strandloop. Ook trainer Frank de Boer nam deel aan de strandloop.
Drinkpauzes zijn onmisbaar in zomers Rio de Janeiro. Drinkpauzes zijn onmisbaar in zomers Rio de Janeiro.
Na het trainingsprogramma aan de wal volgde een spetterend slotstuk in de branding. Na het trainingsprogramma aan de wal volgde een spetterend slotstuk in de branding.
Niet alle Ajacieden besloten de training met een verfrissende duik. Deze stoere Ajacieden hielden zich liever op het droge. Niet alle Ajacieden besloten de training met een verfrissende duik. Deze stoere Ajacieden hielden zich liever op het droge.