Menu

Hoogstandje Ibrahimovic bezorgt Zweden punt

Met een magnifieke hakbal scoorde Ajacied Zlatan Ibrahimovic in de slotfase van het duel Italië - Zweden de gelijkmaker voor zijn land. De Zweed speelde opnieuw sterk en bewees zijn klasse wederom met een doelpunt. Met twee doelpunten uit twee duels meldt de spits zich bij de topscorers van het toernooi.

Italië doet nog steeds niet helemaal mee in het Europees kampioenschap voetbal. De Azzurri leken vrijdag in Porto Zweden te bedwingen, maar maar na de openingstreffer van Cassano was het Zweden dat gelijk wist te maken. Ibrahimovic scoorde in de slotfase 1-1, met een hakbal die de wereld zal overgaan.

Trapattoni had na de teleurstellende opening tegen de Denen (0-0) het mes in zijn elftal gezet. Het middenveld was het aansnijpunt. De Italiaanse bondscoach was daartoe deels gedwongen door de schorsing van Totti. De grote vedette werd door de tuchtcommissie drie wedstrijden buitenspel gezet omdat hij uit frustratie Poulsen in het gezicht rochelde.

Cassano (ook AS Roma) mocht het in de plaats van Totti proberen, geflankeerd door Gattuso en Pirlo; voorwaar een elegante, creatieve en gedreven middenlinie. Van de wijzigingen werd Italië niet slechter.
De Zweden vertrouwden op het bekende recept: energiek verdedigen en geduldig wachten op de venijnige, snelle tegenstoot, vooral via loopwonder Ljungberg. Hij bracht met een subtiel hakje Ibrahimovic in stelling, maar zag tot zijn ontzetting dat de Ajacied de balans miste om de mogelijkheid te benutten.

De Italiaanse voorsprong kwam niet onverwacht en was verdiend. Pannucci schiep zich ruimte op rechts, waar Heerenvener Edman het antwoord schuldig bleef, en had voor zijn voorzet de keus uit drie vrijstaande ploeggenoten. Het werd Cassano. De nieuwe held had vlak voor rust ook de 2-0 op het hoofd. Isaksson redde.

Italië bleef domineren, maar ook gebrek aan productiviteit (Del Piero) aan de dag leggen. De Scandinaviërs bleven daardoor hoop houden. De inventiviteit ontbrak echter voor langdurige dreiging. Van Larsson werd niets vernomen. Tot de slotfase, toen de Zweedse aanval steun kreeg van de invallers Olsen en Allbäck en Italië volkomen onnodig in paniek raakte.

Ibrahimovic voltrok het vonnis met een even curieuze als artistieke hakbal in de kruising. Zweden staat met 4 punten en een fraai doelsaldo van 6-1 aan kop van poule C, Denemarken volgt met 4 punten en een doelsaldo van 2-0. Italië heeft na twee duels pas twee punten en Bulgarije is met nul punten uitgeschakeld voor de kwartfinale.

Zlatan Ibrahimovic was na afloop de koning te rijk met zijn wonderschone treffer, zijn tweede in het toernooi na de niet beste maar wel rake strafschop tegen Bulgarije. ,,Het was een gelukkige goal, maar ook een ongelofelijke. De mooiste en belangrijkste van mijn carrière, zeker bij een Europees kampioenschap'', zei de Ajacied.

Collega-spits Henrik Larsson was vol lof over Ibrahimovic. ,,We zijn heel blij met dit punt. En wat een fantastische treffer. Zlatan verdiende die. Hij is een groot voetballer'', prees de oud-Feyenoorder, die wordt begeerd door FC Barcelona. ,,Italië heeft een technisch zeer vaardige ploeg. Toch slaagden we erin hen onder druk te zetten in de tweede helft en gelijk te maken.''

Bron: ANP
Foto: Pro Shots/Stanley Gontha