Menu

Hoopvolle jongens op Talentendagen

Het is weer vakantie in de bovenste helft van het land en dus zijn de Ajax-Talentendagen van start gegaan. Het veld voor de kantine van sportcomplex de Toekomst stond de hele dag vol met hoopvolle jongens die dromen van een voetbalcarrière. Het liefst natuurlijk bij Ajax.

Vier dagen lang moeten de scouts en jeugdtrainers van Ajax volop aan de slag om de jonge talenten in een relatief korte tijd te beoordelen. Die korte tijd geldt voor de voetballers zelf natuurlijk ook. In een paar partijen moeten ze laten zien wat ze kunnen. Geen minuut mogen ze stilstaan, want dan is de kans voorbij.

Voor een jongetje in het oranje is het jammer dat die ernstige verkoudheid nou net vandaag op zijn hoogtepunt is. Hij komt bijna geen stap vooruit met zijn zieke lijf. Papa waarschuwt de scout langs het veld. Dat hij wel doorheeft dat-ie niet zijn zoon in topvorm aan het beoordelen is.

Aan het begin van de middagsessie stappen twee spelers van Ajax 1 het veld op. Johnny Heitinga en Nigel de Jong nemen zelf eens een kijkje hoe het gaat. Zelf waren ze tenslotte ook pas zeven jaar toen ze bij Ajax terecht kwamen. Nigel de Jong kwam ook via de Talentendagen binnen. ,,Maar dat was nog bij De Meer", geeft de middenvelder aan. Heitinga kwam dertien jaar geleden binnen de poorten van de meervoudig landskampioen. ,,Maar ik kreeg een proeftraining cadeau voor mijn verjaardag. Omdat mijn moeder had gebeld."

Hij heeft zeer veel geluk gehad, want dat is natuurlijk niet de gebruikelijke manier om bij een club binnen te komen. Dat zijn bij Ajax nog altijd de Talentendagen. Deze hele week nog, met uitzondering van woensdag, zullen honderden jongens weer proberen zich bij Ajax in de kijker te spelen en hebben de jeugdtrainers en scouts handenvol werk aan het bekijken van de talenten.