Menu
'Hopelijk gaat het snel weer over belangrijkste bijzaak van het leven'

'Hopelijk gaat het snel weer over belangrijkste bijzaak van het leven'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl.

Het zijn persoonlijk zware tijden. Mijn vader is vorige week plotseling in het ziekenhuis opgenomen en dat werpt een beetje een schaduw over alles wat er momenteel plaatsvindt. Vrijdag, notabene op zijn verjaardag, zakte hij in elkaar. Op dat moment was de toestand kritiek. Inmiddels is hij buiten acuut levensgevaar, maar de situatie is nog steeds niet geweldig. Hij is echt een man van de dag op het moment.

'Ze volgen alles, zelfs vanuit het ziekenhuis, en vragen dan hoe de training was. Mijn vader is nog zo bij dat hij dat wel weet.'

Het is een cliché, maar op zulke momenten staat je leventje even stil en ga je toch relativeren, alles in perspectief plaatsen. Voetbal is opeens even minder belangrijk dan normaal het geval is.

Hoe moeilijk het ook is, alles om je heen gaat gewoon door. Uiteraard ben ik gewoon bij de trainingen geweest. Waar mogelijk schuif ik wel dingen naar het tweede plan. Gelukkig heb ik in beide gevallen, zowel bij Ajax als bij VVOG, een uitstekende staf die prima de honneurs waarnemen. Daarom kan ik goed door de nederlaag tegen PSV (onze eerste van het seizoen) heen kijken. Uiteindelijk weet ik dat het niet valt of staat met degene voor de groep. Natuurlijk zou ik het op mijn eigen manier hebben gedaan, maar de inhoud van het verhaal blijft hetzelfde. Als ik erbij was geweest, was de wedstrijd niet anders gelopen. Al weet je dat achteraf nooit en heeft het eigenlijk geen zin om zo te denken.

Bijzonder
Tot eigenlijk twee of drie weken geleden zijn mijn ouders bij alle thuiswedstrijden van dit seizoen geweest. Ik prijs me gelukkig dat ze er allebei nog zijn en zelfs naar de wedstrijden konden komen. Heel bijzonder. Ze volgen alles, zelfs vanuit het ziekenhuis, en vragen dan hoe de training was. Mijn vader is nog zo bij dat hij dat wel weet. Alleen moet je het soms iets vaker herhalen.

,,Het gaat nu pas echt beginnen. Aan ons de uitdaging om ook in de play-offs te laten zien dat we de beste ploeg zijn."
,,Het gaat nu pas echt beginnen. Aan ons de uitdaging om ook in de play-offs te laten zien dat we de beste ploeg zijn."

Vrijdag spelen we onze laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie en ik ga ervan uit dat ik dan gewoon van de partij ben. Maar dat ik op de bank met mijn telefoon zit om bereikbaar te zijn voor noodgevallen, moge duidelijk zijn. Ook al is dat niet mijn gewoonte. Op het moment dat ik gebeld zou worden, kan ik eventueel nog weg. Er hoeft maar iets te gebeuren, en het is weer heel fragiel.

Laten we hopen dat het ook bij mij snel weer alleen over voetbal gaat, de belangrijkste bijzaak van het leven. Vanaf 21 april staan er in de play-offs zes finales voor de deur. Ik vind dat we een uitstekend seizoen hebben gespeeld tot nu toe. Alleen koop je daar niks voor als we aan het eind van de rit met lege handen staan. Het gaat nu pas echt beginnen. Aan ons de uitdaging om ook in de play-offs te laten zien dat we de beste ploeg zijn.

U bent bij deze van harte uitgenodigd. We kunnen uw support goed gebruiken!