Menu
'Hopelijk wint zondag het grote broertje'

'Hopelijk wint zondag het grote broertje'

Een topper, zo betitelde Frank de Boer de thuiswedstrijd tegen AZ van zondag. De trainer van Ajax was vrijdag op de wekelijkse persconferentie complimenteus over de opmars van de Alkmaarders, die de laatste acht officiële wedstrijden winnend afsloten. ,,Ik vind dat ze terecht de credits krijgen. AZ is bezig aan een mooie reeks en staat verdiend op de derde plek.”

De Boer roemde ook AZ’s speelwijze. ,,De schwung zit er goed in. Ze hebben misschien wat geluk gehad met de manier waarop de puzzel is gevallen, door blessures en mensen die zijn weggegaan, maar het klopt gewoon op het moment. Ik kan me voorstellen dat het publiek het leuk vindt om naar te kijken. AZ wacht niet af, maar probeert te domineren en heeft aanvallende intenties.”

Een van de revelaties van de Eredivisie is Vincent Janssen. De spits speelde vorig seizoen nog bij Almere City, met wie Ajax warme contacten heeft. De Boer werd gevraagd of Janssen eventueel een optie voor Ajax is. ,,Dat zou in de toekomst misschien best kunnen. Hij heeft zich heel goed ontwikkeld de laatste zeven maanden. Dat hadden ze bij AZ misschien niet verwacht en wij misschien ook niet. Dit was, denk ik, de beste stap die hij had kunnen maken. Er is bij AZ minder druk dan bij ons. Er zijn wel meer spelers geweest die steeds stapjes omhoog hebben gemaakt. Neem Van Nistelrooy, die van Den Bosch naar Heerenveen ging en vervolgens naar PSV. Uiteindelijk komt kwaliteit altijd bovendrijven.”

Beste rendement
Ajax’ eigen aanvalsleider Arek Milik was even buiten beeld, maar toonde tegen Excelsior zijn klasse met twee knappe goals. De Boer wilde nog niet prijsgeven of de spits tegen AZ opnieuw in de basis begint. ,,Ik kijk altijd naar hoe we het beste rendement kunnen halen. Soms is dat met Milik en soms zonder hem. Kijk, wij hebben geen elf goede spelers, maar vijftien of zestien. Dat houdt iedereen scherp. Bovendien weten wisselspelers zo dat als ze hun best doen ze vanzelf een keer de kans krijgen.”
Robert Muric maakte vorige week tegen Excelsior zijn debuut en lijkt tegen AZ opnieuw van de partij te zijn in de wedstrijdselectie. ,,Die kans is groot”, vertelde De Boer. ,,Hij gaat in ieder geval morgen meetrainen.”

Ook titelconcurrent PSV kwam ter sprake, en met name het Europese avontuur van de Eindhovenaren. De ploeg van Phillip Cocu hield woensdag in de achtste finale van de Champions League Atlético Madrid op 0-0. ,,Iedereen weet dat wij ook graag op dat podium hadden willen acteren. Ik gun het Phillip van harte en het is goed voor het Nederlandse voetbal dat er een club uit ons land bij de laatste zestien is vertegenwoordigd. Maar jaloezie heb ik zeker niet.”

Eigen jeugd
Bij De Boer werd gepolst of Ajax nog een type Guardado zoekt, de routinier die bij PSV de lijnen uitzet. ,,Als we de kans krijgen om zo’n speler te halen en het is ook echt een toegevoegde waarde, zullen we dat zeker niet nalaten. Maar als wij geen spelers kwijtraken, hebben wij ook genoeg kwaliteit om hopelijk een ronde verder te komen, mochten we in de groepsfase komen. We kijken in eerste instantie naar spelers uit de jeugd. Eerder dit seizoen is die combinatie te pril gebleken. Maar nu zijn die jongens alweer een stuk verder.”

Zondag treft De Boer zijn goede vriend John van den Brom. Hij heeft de trainer van AZ hoog zitten en ziet hem in de toekomst als een kandidaat voor Ajax. ,,Overal waar John heeft getraind, zie je de lijn van Ajax terug. Zijn teams proberen altijd vanuit een bepaalde gedachte te spelen. Die heeft vaak veel raakvlakken met Ajax.”

De Boer werd daarom gevraagd of hij het treffen in de Amsterdam ArenA ziet als Ajax – mini Ajax. De coach reageerde ontkennend: ,,Het is vooral een Noord-Hollandse derby. AZ heeft gewoon alles goed op orde, zowel met de jeugd als het eerste en is op de deur aan het kloppen. Maar hopelijk gaat het grote broertje zondag winnen.”Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees