Menu
'Hopelijk wordt 2017 een historisch jaar'

'Hopelijk wordt 2017 een historisch jaar'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl.

Het is mijn eerste blog van het nieuwe jaar. Uiteraard wil ik iedereen via deze weg een heel gelukkig, sportief en vooral gezond 2017 toewensen. Hopelijk wordt het een historisch jaar met de eerste landstitel voor de Ajax Vrouwen. We liggen in ieder geval op koers. Uiteraard heb ik tijdens de feestdagen 2016 in mijn hoofd nog even de revue laten passeren. Dan overheerst een gevoel van trots. We kijken vooral met een goed gevoel terug op het laatste halfjaar, waarin de resultaten uitstekend waren. Tegelijkertijd heb ik ook gedacht aan onze twee geblesseerde speelsters Vita van der Linden en Soraya Verhoeve. Dat plaatst alles dan ook weer in perspectief.

Voor mij lenen de feestdagen zich altijd ideaal om thuis de schade een beetje in te halen. Ik ben natuurlijk veel van huis gedurende het seizoen. Veel van de tijd gebruiken we – mijn vrouw en ik – om wat klussen in huis af te maken. Schilderen, kasten plaatsen, dat soort dingen. Dat gaat niet vanzelf, maar het is leuk om te doen. Vooral omdat je het huis ziet opknappen. Daarnaast gaan we ook wel eens een dagje weg, of brengen we quality-time met de familie door.

Portugal
Ideaal dus om de zinnen even te verzetten en de accu op te laden. Komende zondag begint het voor ons alweer. We vertrekken dan voor een zesdaags trainingskamp naar Portugal, in de buurt van Albufeira. We hebben daar vanzelfsprekend veel zin in. Het is het tweede jaar op rij dat we op trainingskamp gaan, en ik ben heel benieuwd hoe het gaat verlopen.

We willen in Portugal een fundament leggen voor óók een sterke tweede seizoenshelft. Daarbij is een goede opbouw belangrijk. Het zal hopelijk lekker weer zijn, en iedereen is gretig. Je hebt dan de neiging om meteen té graag te willen en daarbij té hard te willen trainen. Dat moeten we goed doseren als staf. We spelen namelijk pas op 3 februari onze eerste competitiewedstrijd tegen Heerenveen en hebben daarvoor een bekerwedstrijd tegen Saestum. Dan moeten we er staan.

We spelen woensdag 11 januari een oefenwedstrijd. Er waren op voorhand twee opties. De eerste optie was om tegen Sporting Lissabon te oefenen, maar dat kon niet vanwege hun competieprogramma en de reisafstand. Dat is toch al zeker zo'n drie uur reizen. De tweede optie was om te spelen tegen Huelva. Dezelfde tegenstander als verleden jaar op ons trainingskamp in Spanje. Uiteindelijk zijn we heel blij met Huelva. De wedstrijd van vorig jaar beviel goed.

Zwemdiploma's
Ook interessant om te volgen wordt het groepsproces. Ik verwacht dat het met het gevoel en de sfeer in de groep wel goed zit, maar dat is altijd even afwachten. Wat gebeurt er als de meiden een week op elkaars lip zitten? Normaal zien ze elkaar alleen tijdens trainingen en wedstrijden, en gaat vervolgens iedereen naar huis, school of werk. Tijdens een trainingskamp zijn er veel meer (contact)momenten met elkaar. En ze delen ook nog een kamer, dus er is minder privacy.

Naast het voetbal, is er ook ruimte voor ontspanning. Net als vorig jaar zal er een voetbalquiz worden georganiseerd. Met daarbij voetbalgerelateerde vragen, maar ook feitjes en weetjes over de speelsters zelf. Dat was vorig jaar heel leuk. Zo weet ik daardoor dat één van mijn speelsters, Anouk Hoogendijk, over dertien zwemdiploma's beschikt. Op zo'n manier, en vooral tijdens zo'n intensief trainingskamp, leren de speelsters elkaar nog beter kennen.

Maar uiteraard is het belangrijkste doel om ons goed voor te bereiden op de voor ons heel belangrijke tweede competitiehelft.