Menu
'Hopelijk zelfde ontwikkeling als Greg'

'Hopelijk zelfde ontwikkeling als Greg'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Ricardo van Rhijn aan de beurt.

Inmiddels zit ons UEFA Champions League-seizoen er helaas bijna op. Komende woensdag wacht ons nog één duel: APOEL Nicosia thuis. Daarin wordt beslist of we Europees overwinteren in de UEFA Europa League of niet. Een gelijkspel is weliswaar voldoende, maar in eigen huis moeten we gewoon winnen.

In mijn vorige column stonden we nog aan de vooravond van het duel met Paris Saint-Germain. Ik had er toen vertrouwen in dat er zeker wat mogelijk zou zijn. Achteraf was dat gevoel niet anders. Trainer Frank de Boer was na afloop terecht boos dat we die overtuiging in het veld misten. Dat was vooral te zien in de hoeveelheid slordigheden die we hadden in de passing, terwijl er hartstikke veel ruimte lag om te kunnen voetballen. In de eerste en tweede fase ging dat allemaal wel goed, maar in de laatste fase ontbrak het net aan de scherpte om die laatste pass goed te geven.

Uiteindelijk verlies je dan wederom een Champions League-wedstrijd en is het verschil met nummer 2 FC Barcelona liefst tien punten. Dat is veel. We kunnen wel zeggen dat we leuk meevoetballen, maar uiteindelijk staan we toch weer met lege handen. Je ziet dat een topploeg aan een halve kans genoeg heeft. Een mogelijkheid bij zo’n ploeg is vaak een goal, waar bij ons blijft het bij een grote kans. Uiteindelijk ontbrak het daar dit seizoen aan. We hebben gewoon te weinig gescoord.

In de wedstrijd tegen PSG kwam ik ook een oud-ploeggenoot tegen: Greg (Gregory van der Wiel, red.). Door de buitenwacht worden we vaak met elkaar vergeleken. Dat is ook wel te begrijpen, want we hebben ongeveer dezelfde bouw, lengte en dezelfde manier van bewegen. Hij is in de opbouw natuurlijk fantastisch. Voetballend denk ik één van de sterksten in zijn soort, echt uitstekend. Het verrast me ook niet dat hij op dat niveau heel makkelijk mee gaat. Ik ben misschien verdedigend iets stabieler dan hij.

Hopelijk kan ik me net zo ontwikkelen als Van der Wiel heeft gedaan. Vorig seizoen ging het niet zo lekker, maar dit jaar gaat het gewoon goed. Ik weet niet hoe dat komt. Ik ben blijven werken zoals ik vorig seizoen ook al deed en dit seizoen lijkt het eruit te komen. Het is een lekkere start, maar er is nog genoeg te leren en er zijn nog genoeg wedstrijden om het te laten zien. Nu wil ik nog constanter worden. Dat mijn teamgenoten altijd op me kunnen rekenen en dat ik altijd een voldoende speel, het liefst met uitschieters naar boven. Voor mijn gevoel ben ik op de goede weg.