Menu
Hopen op een brief van Ajax

Hopen op een brief van Ajax

Sportcomplex de Toekomst is deze week het domein van zo’n duizend talentvolle of in elk geval gepassioneerde voetballertjes. De voorjaarsvakantie is traditioneel de week waarin Ajax de jaarlijkse Talentendagen organiseert. De voetbaltalentjes beleven allemaal een onvergetelijke dag en hopen stiekem op een brief van Ajax. Mogen ze nog een keer terugkomen?

De Toekomst is mooi versierd met rood-witte ballonnen. Bijna overal op het sportcomplex van Ajax keert de feestelijke versiering terug. Het is dan ook een speciale week. De Talendagen zorgen jaarlijks voor een kantine vol voetbaldromen. Zal het lukken? Mogen we in de jeugdopleiding van Ajax komen voetballen? Halen we ooit Ajax 1? Het zijn vragen, of beter gezegd antwoorden, die voor velen een droom zullen blijven. De kans dat het daadwerkelijk lukt is klein, maar toch: er zijn voorbeelden die de uitzondering op de regel bevestigen. Zo zijn de voetbalcarrières van Gregory van der Wiel en Rafael van der Vaart ook begonnen op de Ajax Talentendagen.

En dus kan het zo maar zijn dat Stan uit Assendelft over een jaar of tien ook kan zeggen dat het voor hem ooit allemaal op de Talentendagen bij Ajax begon. De 9-jarige verdediger van KFC is deze middag vol verwachting naar de Toekomst gekomen. Samen met zijn moeder en opa komt hij na een intensief trainingsuurtje in de kantine bij van alle indrukken. En van alle inspanningen uiteraard. ,,We hebben drie partijtjes gespeeld. Bij mijn eigen club speel ik laatste man, maar hier moest ik rechtsachter spelen. Het ging best lekker. Ik kon veel opkomen en de trainers riepen steeds dat we het veld breed moesten houden. Dat is volgens mij wel goed gegaan. Mijn team heeft alle wedstrijden gewonnen”, zegt hij met een grote glimlach.

Dankzij de nummers op de hesjes kunnen de trainers en scouts de talenten goed uit elkaar houden. Dankzij de nummers op de hesjes kunnen de trainers en scouts de talenten goed uit elkaar houden.

Zijn trotse opa vertelt dat Stan ook al eens met de talenten van Jonger Oranje en Fortuna Wormerveer heeft meegetraind. ,,En naast zijn drie trainingen bij KFC traint hij op woensdag extra met andere jongens.” Wat dat betreft staat de week van Stan voor een groot deel in het teken van voetbal. Samen met zijn opa gaat hij geregeld bij de A1 van Ajax en AZ kijken. ,,En we hebben thuis ook seizoenkaarten van Ajax, dus ik ga ook wel eens mee naar de ArenA.” Of hij binnenkort terug mag komen voor een training bij Ajax zal de tijd uitwijzen. Zijn opa heeft er een goed gevoel over. ,,Ik zag een scout iets opschrijven toen Stan aan de bal was. We zullen zien of het een positieve notitie was.”

Heini Otto ziet alle verwachtingsvolle gezichten met plezier aan. De trainer van Ajax D2 beleeft deze week voor de zeventiende keer de Talentendagen van Ajax. ,,Ik heb ze ook nog in de Meer meegemaakt”, zegt Otto. ,,Het is altijd een leuke week. Ieder jaar weer. Ook voor ons als trainers en scouts. Deze week levert veel saamhorigheid op. Vrijwel alle talenten hebben we bij Ajax al in kaart gebracht, maar er schiet er natuurlijk altijd wel eens eentje tussendoor. Tijdens de Talentendagen kunnen we die jongens alsnog ontdekken. Maar bovenal gaat het om plezier. Dat vertel ik ze ook allemaal. Het is slechts voor een enkeling van deze duizend kinderen weggelegd om ooit in de jeugdopleiding van Ajax terecht te komen. Daarom moeten ze ook vooral niet nerveus zijn en lekker genieten. Al is dat natuurlijk makkelijk gezegd, want ze zijn natuurlijk wel nerveus allemaal. Dat is ook logisch. De voorbeelden van beroemde spelers die hier ooit begonnen zijn, blijven natuurlijk inspireren.”

Naast spelers zijn ook de keepers deze week ruimschoots vertegenwoordigd. Alle keeperstrainers van Ajax speuren tijdens de training naar onontdekt keeperstalent. Ook de 10-jarige Wito hoopt dat hij opvalt bij de trainers. ,,Ik heb al twee keer eerder meegedaan, maar ik probeer het dit jaar gewoon nog een keer”, zegt de doelman van Rohda Raalte. ,,De trainers hebben me vandaag handige tips gegeven. We hebben veel op ‘1-tegen-1-situaties’ getraind. Het is dan heel belangrijk dat je ‘laag blijft’ als keeper.” In vergelijking met de veldspelers zijn de kansen om als keeper ooit bij Ajax terecht te komen vanzelfsprekend nog kleiner. ,,Natuurlijk droom ik er van om in de voetsporen van mijn idool Maarten Stekelenburg te treden. Maar die kans is natuurlijk heel erg klein. Mocht ik geen nieuwe uitnodiging van Ajax krijgen, dan heb ik in ieder geval een heel leuke dag gehad. Toch wacht ik de komende week vol spanning bij de brievenbus. Je weet immers maar nooit.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lange rijen bij de inschrijfbalie... Lange rijen bij de inschrijfbalie...
... met de felbegeerde uitnodigingsbrief van Ajax als toegangsbewijs. ... met de felbegeerde uitnodigingsbrief van Ajax als toegangsbewijs.
Duel tussen twee spelers van team blauw en team oranje. Duel tussen twee spelers van team blauw en team oranje.
Deze nummer 14 probeert aan de bal te blijven. Deze nummer 14 probeert aan de bal te blijven.
Overleg tussen de trainers en scouts van Ajax. Overleg tussen de trainers en scouts van Ajax.
Allemaal verzamelen! Allemaal verzamelen!
Alle aandacht is op de bal gericht. Alle aandacht is op de bal gericht.