Menu
Hopen op nieuw glansoptreden

Hopen op nieuw glansoptreden

Ajax speelt zondag zijn laatste thuiswedstrijd in de Eredivisie. In de Amsterdam ArenA is Sparta de tegenstander. De laatste editie van Ajax – Sparta leverde de thuisploeg een glansrijke zege op: 6-0.

Ajax en Sparta treffen elkaar zondag voor de 48e keer in de Eredivisie. De Amsterdammers sloten de 34 eerdere edities van Ajax – Sparta af met een overwinning. Acht keer kwamen de clubs een gelijkspel overeen. De Rotterdammers wonnen vijf keer in de hoofdstad. De Ajacieden moeten dit weekend winnen om in het spoor te blijven van koploper PSV. De Eindhovenaren spelen een lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Concurrent AZ, op 6 mei tegenstander in de KNVB Bekerfinale, speelt thuis tegen sc Heerenveen. Alle wedstrijden beginnen zondag om 14.30 uur. In de laatste speelronde van de reguliere competitie reist Ajax volgende week zondag naar Tilburg voor een treffen met Willem II. AZ treft Excelsior (uit) en PSV ontvangt Vitesse.

De eerste ontmoeting tussen Ajax en Sparta dateert van 27 januari 1957. Ajax stapte als winnaar van het veld: 2-1. De ploeg van Karl Humenberger stelde vier maanden later de landstitel veilig, de negende in de clubhistorie. De Amsterdammers bleven de nummer twee Fortuna ’54 vier punten voor. Met de negende landstitel vestigde Ajax een nationaal record. Nooit werd een club vaker landskampioen. Het oude record, acht landskampioenschappen, was in handen van het Haagse HVV.

Ajax ging eerder dit seizoen met 3-0 onderuit bij Sparta. Hier vecht Nicolae Mitea een luchtduel uit met Spartaan Sepp de Roover. Mitea was na de rust de vervanger van Klaas Jan Huntelaar. Ajax ging eerder dit seizoen met 3-0 onderuit bij Sparta. Hier vecht Nicolae Mitea een luchtduel uit met Spartaan Sepp de Roover. Mitea was na de rust de vervanger van Klaas Jan Huntelaar.

Afgelopen seizoen had Sparta weinig in te brengen tegen Ajax in de Amsterdam ArenA. Nourdin Boukhari legde afgelopen seizoen een solide fundament voor de uiteindelijke zege (6-0) door al in het eerste kwartier tweemaal toe te slaan. Klaas Jan Huntelaar bepaalde de ruststand op 3-0. De Ajax-spits sloeg in het tweede bedrijf nog twee keer toe. Op de middag waarop bij de thuisclub vrijwel alles lukte, bij Sparta lukte niets, droeg ook Thomas Vermaelen zijn doelpuntje bij. ,,Gelukkig is het niet 9-0 geworden’’, verzuchtte Sparta-coach Wiljan Vloet na afloop. ,,We zijn afgeslacht…’’

De trainer-coach van de Rotterdammers maakte duidelijk dat hij zijn klassiekers kent. Op 18 maart 2001 werden de Spartanen met nog grotere cijfers onder de voet gelopen. Een ontketende Shota Arveladze nam die dag met zijn vier treffers (bijna) de halve Amsterdamse productie voor zijn rekening. Naast de Georgiër schoten ook Tim de Cler, Wamberto, Andy van der Meyde en Cedric van der Gun (2) met scherp in de ArenA. Ajax won de wedstrijd met 9-0.
Zondag krijgen de Ajacieden vanaf 14.30 uur de mogelijkheid om die monsterscore te overtreffen. De Amsterdammers hebben dit voetbaljaar ook nog iets goed te maken tegen de Spartanen. In de eerste seizoenshelft ging Ajax op het Kasteel met 3-0 onderuit. Na de vroege rode kaart voor Wesley Sneijder, scoorden Yuri Rose, Sjaak Polak en Haris Medunjanin.

Ajax – Sparta, de laatste vijf keer:

2005-2006: 6-0
2001-2002: 3-0
2000-2001: 9-0
1999-2000: 3-2
1998-1999: 5-1